Directorul INSP, Adriana Pistol, a anunțat că România ar putea ajunge la 20.000 de noi infectări cu SARS-CoV-2, dacă românii nu iau în considerare măsurile impuse.

„Depinde de noi, depinde de ce ne dorim, depinde de ce facem în fiecare zi, depinde de cât de serioşi suntem în autoprotecţie şi protejarea celor din jur, depinde dacă mergem acum să ne vaccinăm, depinde de toate acestea. Dacă vom păstra acelaşi trend în care nu facem nimic, da, nu suntem departe de 20.000”, a afirmat Adriana Pistol miercuri după amiază, într-o conferinţă de presă.

Masca de protecție şi-a dovedit utilitatea

Medicul susține că masca de protecție ne ajuta să ne protejăm, dar are și un aport la reducerea cazurilor.

„Masca şi-a dovedit utilitatea. Sigur că nu este un mijloc perfect, sigur că nu ne-am fi dorit să ajungem aici, mizând pe o populaţie protejată prin vaccin şi nu printr-un lucru de genul ăsta, cu este masca, dar masca va avea o influenţă, chiar dacă nu foarte mare, dar va avea în mod sigur o influenţă asupra evoluţiei bolii sigur că nu este singurul lucru care poate să influenţeze această evoluţie, este doar unul dintre lucrurile care pot să aducă un aport la reducerea numărului de cazuri.

Primul, în mod evident, este vaccinarea. Al doilea este distanţarea fizică, evitarea aglomeraţiilor, al treilea: igiena personală. Este un cumul de măsuri care sunt necesare dacă vrem să vedem efecte foarte serioase asupra evoluţiei pandemiei. Dar masca este unul dintre ele”, a mai declarat directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Purtarea măștii, obligatorie în exterior acolo unde incidenţa trece de 6 la mia de locuitori

Conform ordinului semnat de miniştrii Sănătăţii şi Afacerilor Interne şi care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial miercuri, 6 octombrie, purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise, în localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 este peste 6 la mia de locuitori.

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.