Adriean Videanu spune că cea mai mare împlinire a sa ca om politic este realizarea programului de guvernare al Alianţei, despre care consideră că a depăşit şi cele mai optimiste aşteptări. La Primărie, Videanu susţine că a încercat să utilizeze cât mai eficace gradul de îndatorare, deoarece bugetul nu permitea realizarea lucrărilor mari de infrastructură. Chiar dacă printre patronii firmelor ce se ocupă cu întreţinerea bulevardelor se află şi apropiaţi ai PD, primarul Capitalei îi ameninţă cu sancţiuni dure pe cei care nu îşi respectă contractele.
Capital: Cât timp faceţi până la serviciu?
Adriean Videanu: Dimineaţa, de la Arcul de Triumf până la Primărie fac maximum cinci minute.
Capital: Doar cinci minute?
Adriean Videanu: Da, pentru că mă trezesc dis-de-dimineaţă. Pe mine mă găsiţi la Primărie la şapte – şapte şi un sfert, în fiecare zi.
Capital: Este un record!
Adriean Videanu: Vă rog frumos să verificaţi! Pe cel mai aglomerat traseu, Kiseleff – Calea Victoriei – Primărie, fac cinci minute.
Capital: Şi la întoarcere nu rămâneţi blocat în trafic?
Adriean Videanu: Când plec de la serviciu, fac mai mult, respectiv 10-15 minute, după ora 22.
Capital: Aţi fost în Franţa şi aţi făcut o propunere ciudată pentru traficul bucureştean: piste pentru biciclişti. Când aveţi de gând să veniţi cu bicicleta la serviciu?
Adriean Videanu: Nu voi folosi bicicleta pentru a veni la Primărie. Probabil, în timpul liber, împreună cu copiii şi soţia, am să mă plimb. Vă rog să vă duceţi lângă Parcul IOR şi veţi vedea prima pistă de biciclete, care este finalizată în proporţie de 80%. Mai avem câteva mici lucruri de corectat acolo, iar foarte curând, vom prezenta cele cinci trasee de piste de biciclete pe care vrem să le facem în Bucureşti.
Capital: Aţi anunţat o grămadă de proiecte, dar în Bucureşti nu se vede nimic…
Adriean Videanu: Evident că acestea se vor vedea atunci când vor fi finalizate. Toate proiectele sunt începute.
Capital: Am numărat 252 de proiecte. Le-aţi început pe toate?
Adriean Videanu: Numărul lor a mai crescut între timp. Procedura legală este următoarea: se face studiul de fezabilitate, se aprobă indicatorii tehnico-economici de către Consiliul General al Primăriei şi atunci acesta devine un obiectiv de investiţii.
Capital: Aţi spus că proiectele se vor vedea când se vor termina. Dar nu ar fi normal măcar să se vadă că se lucrează la ele?
Adriean Videanu: Vai de mine! Vă rog veniţi cu mine, de trei ori pe săptămână merg cu toţi reprezentanţii mass-media la lucrări, ca să le vadă cu ochii lor.
Capital: Parcările nu se văd.
Adriean Videanu: Împreună cu domnul Liviu Negoiţă, primarul Sectorului 3, am realizat peste 70.000 de locuri de parcare la sol. Să vă spun cum a început această colaborare: aveam în reabilitare zona Theodor Palady – Camil Ressu, iar primarul sectorului 3, care administrează domeniul public în numele municipalităţii, m-a sunat şi mi-a spus: domnule, nu ar fi bine să facem nişte parcări? Am mers acolo împreună cu proiectantul, am văzut că este loc şi, la sugestia domnului Negoiţă, am început să facem parcări. Din păcate, acest lucru n-am putut să-l extindem în toate celelalte sectoare. Am început acum în sectorul 6, unde lucrăm de asemenea foarte bine. Avem şi 22 de locaţii pe care vrem să le scoatem la licitaţie în cel mai scurt timp.
Capital: Acum patru luni, aţi declarat pentru Capital că o singură firmă va obţine contractele pentru realizarea acestor parcări. Acum v-aţi răzgândit!
Adriean Videanu: Da, recunosc! Ştiţi, există o vorbă, parcă a spus-o Goethe: doar boul e consecvent. În momentul în care ai informaţii suplimentare, mi se pare corect să-ţi schimbi punctul de vedere, dacă acestea sunt corecte. În urma vizitei la Paris, primarul Delanoë mi-a sugerat: „Nu încredinţa acest monopol unui singur operator. Fă-ţi două pachete, aşa cum am făcut noi în cadrul Uniunii Europene. Astfel, creezi şi elementul de competiţie şi nu devii dependent de un singur operator.“
Capital: Întregul proiect referitor la parcări se ridică la 500-600 de milioane de euro. Câţi bani alocă Primăria?
Adriean Videanu: Tot ce înseamnă parcări în Bucureşti, se face în parteneriat public-privat. Municipalitatea nu pune un leu.
Capital: La sfârşitul anului 2006, aţi declarat despre grupul Euroconstruct: „Nu ştiu dacă sunt prietenii preşedintelui Băsescu, dar fac treabă bună“. Săptămâna trecută, v-aţi arătat nemulţumit de activitatea firmelor care au în gestiune bulevardele Capitalei, printre care şi Euroconstruct. Până la urmă, care e poziţia dvs.?
Adriean Videanu: Nu am analizat fiecare companie în parte. Eu m-am arătat nemulţumit de activitatea de întreţinere multianuală la nivelul Bucureştiului. Mi s-a dat o explicaţie: nu s-au pornit staţiile de asfalt pe perioada timpului rece. Nu am fost satisfăcut de această explicaţie şi atunci am cerut consultantului, care monitorizează bulevardele şi străzile principale, să-mi dea situaţia de pe fiecare arteră, defecţiune cu defecţiune. Că are o groapă, că are un gaiger, că are un capac de canal – vreau să ştiu exact ce se întâmplă pe fiecare stradă, după care îl voi sancţiona şi pe consultant pentru că el nu şi-a făcut treaba conform procedurilor contractului pe care îl avem, dar şi pe constructori. Nu voi ezita să-i sancţionez, indiferent cum se numesc!
Capital: Aţi anunţat că valoarea tuturor proiectelor iniţiate în Bucureşti se ridică la 3,8 miliarde de euro. De unde aveţi aceşti bani?
Adriean Videanu: Din resursele municipalităţii. Primăria are două zone din care îşi poate finanţa proiectele: veniturile proprii şi gradul de îndatorare. Acesta din urmă este elementul cel mai important de finanţare a proiectelor de investiţii. Am făcut tot posibilul să utilizez cât mai eficace gradul de îndatorare pentru a finanţa marile proiecte de infrastructură, pentru că dacă nu rezolvi nici aceste proiecte, nu-ţi apare nici acel element al investiţiilor private din care tu să colectezi taxe şi impozite. Eu prefer să dau drumul la lucrări care înseamnă perspectiva de modernizare a Bucureştiului. Multe capitale europene nou intrate în Uniunea Europeană au avut nevoie de cel puţin 15 ani ca să demareze procesul de modernizare. Din păcate, Bucureştiul a pierdut 15 ani, din cauza lipsei de perspectivă, de orizont a celor care l-au condus sau a scandalurilor. Eu am creat premisa începerii modernizării Bucureştiului.
Capital: De ce aţi contestat majorarea tarifului la energia termică?
Adriean Videanu: Am obligaţia faţă de bucureşteni să-i protejez de lucrurile netransparente. Majorarea preţului s-a făcut netransparent. Am avut o rundă de întâlniri cu ANRE şi ELCEN, în care au recunoscut punctul de vedere al specialiştilor noştri, urmând să încercăm să găsim cele mai bune soluţii. Va fi o turbulenţă extraordinară ceea ce am început noi în momentul de faţă în vederea clarificării preţului agentului termic. Noţiunea de termodinamică are nişte reguli pe care politicul nu are voie să le schimbe. Sunt legi pe care politicul nu trebuie să le schimbe. În decursul timpului, în ideea de a subvenţiona energia electrică, s-a făcut o încărcare nejustificată a agentului termic. În fapt, aceasta este responsabilitatea municipalităţii. Acest lucru nu pot să-l accept.
Capital: Credeţi că „decesul“ Alianţei D.A. ar putea afecta majoritatea din Consiliul General pentru anumite proiecte?
Adriean Videanu: Eu îmi doresc în continuare colaborarea cu Partidul Naţional Liberal în Consiliul General, în ideea de a nu-i dezamăgi pe cei care ne-au votat. Am avut probleme în realizarea a două treimi prevăzute de lege pentru aprobarea proiectelor ce vizează patrimoniul, dar chiar dacă a trebuit să repetăm de două – trei ori votul în consiliu, până la urmă, le-am trecut! Eu sper, totuşi, ca împreună cu colegii mei, consilierii generali, să găsim soluţii pentru fiecare proiect, pentru că nu este un proiect al lui Videanu, nu este un proiect nici al lui Orban, nici al lui Vanghelie, ci este un proiect al oraşului.
Capital: În Bucureşti se va păstra Alianţa?
Adriean Videanu: Nu! Nuanţa este „colaborăm cu Partidul Naţional Liberal“, dar nu păstrăm Alianţa.
Capital: Vor fi alegeri generale anticipate?
Adriean Videanu (gânditor): Nu cred. Cu excepţia Partidului Democrat, nimeni în momentul de faţă nu doreşte alegeri anticipate. România intră într-o zonă de accentuare a crizei morale, care este susţinută de clasa politică şi, din păcate, de o parte a mass-media şi de societatea civilă prin neparticipare.
Capital: Aţi declarat că în Alianţa D.A. nu a crezut nimeni din PNL, cu excepţia lui Tăriceanu.
Adriean Videanu: Ştiţi ce s-a întâmplat? La momentul în care am constituit Alianţa, erau alţi actori. Erau domnul Stolojan, domnul Flutur, domnul Tăriceanu şi alţii în PNL. Între timp, cei care au crezut cu adevărat în Alianţă s-au separat şi s-au dus în cadrul Partidului Liberal Democrat (PLD), iar din cei care au crezut în Alianţă la momentul acela, şi eu vreau să cred acest lucru, singurul care a rămas în PNL este Tăriceanu. În rest, toţi ceilalţi, Haşotti, Orban, Crin Antonescu, Norica Nicolai, niciunul dintre ei nu a participat la constituirea acestui proiect politic. Cum să susţină ei un astfel de proiect, când nu au crezut în el?
Capital: Vă interesează postul de premier?
Adriean Videanu: Sunt primar general şi vreau să-mi duc la bun sfârşit acest mandat.
Capital: Surse din PD au spus că aţi fi unul dintre favoriţi ca prim-ministru pentru un nou guvern.
Adriean Videanu: Vreau să vă spun că cea mai mare împlinire a mea ca om politic a fost realizarea programului de guvernare al Alianţei. Este cea mai mare împlinire şi a fost confirmată de viaţă.
Capital: În ce procentaj s-a realizat acest program?
Adriean Videanu: Este confirmat de viaţă în proporţie de peste sută la sută. Previziunile noastre legate de politica fiscală care au dus la creşterea veniturilor populaţiei, a veniturilor pensionarilor, a bugetului general consolidat al statului au arătat că a fost o decizie politică extraordinar de importantă, care s-a făcut pe baza unei analize fundamentate. Deci, cea mai mare împlinire a mea ca om politic o reprezintă realizarea programului de guvernare. Nu mai am altă provocare politică. Sunt primarul general al Capitalei şi vreau ca în luna mai 2008 să evaluez ce-am promis şi ce-am făcut în Primăria Capitalei. O să vedeţi că am făcut ceva în unele zone şi o să vedeţi ce-am făcut. Recunosc, nu o să rezolv problema achiziţiei locuinţelor de pe piaţa liberă, din multe considerente pe care o să le discutăm la momentul respectiv.
Capital: Campania cu care aţi câştigat Primăria Bucureştiului s-a numit „Videanu. Care face“. Cât la sută din programul cu care aţi candidat a fost făcut?
Adriean Videanu: Dacă luăm termenul de astăzi ca analiză, peste 90%.
Capital: Pe site-ul Primăriei apăreţi şi ca preşedinte al Consiliul de Administraţie al firmelor Titan Mar şi Marmosim.
Adriean Videanu: Ah! Este o eroare! Nu mai sunt preşedintele CA Marmosim şi Titan Mar din momentul în care am devenit membru al Cabinetului. Este o eroare. Îmi cer scuze, o s-o corectez!