Tot mai mulți tineri din UE locuiesc cu părinții. Dependența financiară de familie este o problemă la nivel european, nu numai în România. Principala cauză pare a fi faptul că tinerii sunt nesiguri de capacitatea de a se descurca singuri cu banii. Există și alte considerente pe care le iau în calcul tinerii atunci când aleg să locuiască împreună cu părinții.
Tot mai mulţi dintre adulții tineri din UE stau cu părinţii
Ce se întâmplă cu adulții tineri din UE? Cultura, locuințele, economia și religia pot juca un rol important în acest sens. Diferențele sunt, însă, enorme în Europa. În timp ce doar un procent foarte mic de danezi cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani locuiesc cu părinții lor, marea majoritate a persoanelor din aceeași grupă de vârstă din Balcani locuiește cu părinții lor.
Țările scandinave (cu excepția Islandei) au cel mai mic procent din Europa. Marea majoritate a scandinavilor între 25 și 29 de ani nu locuiește cu părinții lor. În Europa de Vest, procentul este, de asemenea, relativ scăzut, variind de la 16% în Țările de Jos, la 52% în Irlanda, potrivit VisualCapitalist.
Pe măsură ce începem să ne uităm la sudul și estul Europei, putem observa că procentele peste 50%. Cele mai mari procente se găsesc în Balcani. În majoritatea țărilor balcanice, 70% dintre adulții tineri locuiesc cu părinții lor. În Croația, 80% dintre adulții tineri locuiesc cu părinții lor.
Prin comparație, în SUA procentul este de aproximativ 16,7% (25-34 de ani).
Referințele încrucișate ale acestui set de date cu vârsta medie a europenilor plecați de acasă dezvăluie corelații. O vârstă medie mai mare a celor care aleg să nu stea cu părinții corespunde cu o pondere mai mare a adulților de 25-29 de ani.
Țările balcanice, pe primul loc
Tot mai mulţi dintre adulții tineri din UE stau cu părinţii. Țările balcanice se clasează pe primele locuri în acest clasament. Balcanii au, în general, un PIB pe cap de locuitor care este jumătate din media UE. Chiriile sunt scumpe în comparație cu salariile locale.
În plus, rata proprietăților în Balcani este cea mai mare din Europa, sugerând faptul că, de obicei, copiii moștenesc casa familiei sau se mută doar atunci când își permit să cumpere singuri locuințe.
Între timp, în Serbia și Muntenegru, aproape jumătate din gospodării sunt „fragile din punct de vedere financiar”, ceea ce indică faptul că nivelul economiilor este scăzut. În astfel de cazuri, mutarea și închirierea ar putea fi văzute ca un lux inaccesibil.
În România, 43% dintre adulții tineri trăiesc în aceeași casă cu părinții, arată datele.
În țările nordice, mai puțin de 10% dintre adulți locuiesc cu părinții
Tot mai mulţi dintre adulții tineri din UE stau cu părinţii. Pe măsură ce ne mutăm spre nord și vest spre un PIB pe cap de locuitor mai ridicat în Europa, ponderea adulților care trăiesc cu părinții scade. În țările nordice, mai puțin de 10% dintre adulții din această categorie de vârstă locuiesc cu părinții lor.
În Croația și Muntenegru, aproape 80% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani locuiesc cu părinții lor.
Interesant este că în Serbia vecină acest procent scade la 69%.
Clasament pe țări
1 Croația 79%
2 Muntenegru 79%
3 Italia 70%
4 Slovacia 70%
5 Serbia 69%
6 Grecia 69%
7 Polonia 68%
8 Portugalia 65%
9 Spania 64%
10 Bulgaria 60%
În România, 43% dintre adulți trăiesc în aceeași casă cu părinții, arată datele.