Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și-a ales noul secretar general. Este vorba despre Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, care devine prima femeie ce deţine acest post în istoria de 72 de ani a APCE, conform unui comunicat al forului.
Despina Chatzivassiliou-Tsovilis s-a născut în Grecia şi este doctor în drept. De asemenea, aceasta le-a mulţumit membrilor Adunării pentru sprijinul arătat, asigurând că este pregătită să-şi asume această misiune.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și-a ales noul secretar general
Mandatul ei în fruntea APCE, care are o durată de cinci ani, va începe la 1 martie, conform sursei menționate.
Trebuie menționat că ministerul grec de Externe a felicitat-o pe Despina Chatzivassiliou-Tsovilis într-un mesaj pe Twitter, urându-i succes în noul său mandat, a consemnat agenţia ANA.
Discuții exploratorii între Grecia și Turcia
Fără îndoială, contextul politic internaţional al acestei a 61-a runde de discuţii exploratorii între Grecia şi Turcia este unul de tranziţie şi instabil. Toată lumea aşteaptă noile evoluţii.
În SUA, noul preşedinte trebuie să înfrunte pandemia şi criza economică pe care aceasta o generează, dar mai ales să înlăture profundele linii de separare care dezbină societatea americană. În ciuda întoarcerii SUA la cadrul de cooperare pe teme internaţionale, marjele preşedinţiei Biden sunt foarte limitate, mai ales în primii ani ai mandatului său.
În Germania avem o schimbare a conducerii în partidul creştin-democrat, dominant pe scena politică, şi toată lumea aşteaptă să vadă dacă acest lucru va însemna o politică mai intervenţionistă a Berlinului în problemele internaţionale, potrivit Efsyn.
Uniunea Europeană a primit o lovitură foarte puternică din cauza retragerii Marii Britanii, pierzând una dintre cele mai mari economii și cea mai puternică armată din Uniune. Dezechilibrul provocat nu poate fi înlocuit de o Franță în declin economic și politic care încearcă să-și recapete măreția hegemonică între Libia și Liban.
În sfârşit, deși China iese din criza pandemiei mai repede decât competitorii săi, deşi dezvoltă rapid tehnologii de vârf și are planuri economice internaționale ambițioase (Belt and Road Initiative BRI), nu dorește (deocamdată?) să se implice politic și militar în zone dincolo de regiunea sa apropiată.
În acest context, Turcia sub conducerea lui Erdogan se prezintă la discuțiile exploratorii sub presiunea necesității de a-și restabili relația problematică cu Occidentul. Relația strânsă dintre Trump și Erdogan a fost construită pe percepția „comercială” (un schimb de avantaje pe termen scurt) a președintelui american asupra relațiilor internaționale și pe credința lor comună în modelul puterii centrate pe persoană. Astăzi, Departamentul de Stat al SUA (State Department) va prelua din nou multe dintre responsabilitățile de care l-au privat Trump și colaboratorii săi apropiaţi.