Adunarile generale agita piata

Plasamentul secundar privat a adus la CiCo trei actionari care, impreuna, detin acum 76% din capital. Este vorba de societatea Pharma Tech cu 28,07% din actiuni, Sorin Beraru cu 20,3% si Grupul Industrial Titan cu 28,07%. Cele 151.860 actiuni emise de Grupul Industrial Titan, societate al carei obiect de activitate se inscrie in domeniul managementului, sunt impartite intre Fondul Proprietatii de Stat care detine 30%, firma Roland din Pucioasa cu 40%, Multisystems Industries si Agrom Trading, fi

Plasamentul secundar privat a adus la CiCo trei actionari care, impreuna, detin acum 76% din capital. Este vorba de societatea Pharma Tech cu 28,07% din actiuni, Sorin Beraru cu 20,3% si Grupul Industrial Titan cu 28,07%.
Cele 151.860 actiuni emise de Grupul Industrial Titan, societate al carei obiect de activitate se inscrie in domeniul managementului, sunt impartite intre Fondul Proprietatii de Stat care detine 30%, firma Roland din Pucioasa cu 40%, Multisystems Industries si Agrom Trading, fiecare cu cate 7% si alti actionari care au in proprietate restul de actiuni. In ceea ce priveste societatea CiCo, Muntenia Invest, societatea care adimnistreaza SIF Muntenia, este convinsa ca a facut o afacere buna vanzand actiunile detinute de SIF. „Am obtinut aproape 60 miliarde lei bani lichizi pe care i-am plasat in titluri de stat cu dobanda de 183%”, ne-a declarat Cornel Nica, vicepresedinte al Muntenia Invest.
La prima vedere, CiCo pare un activ care merita pastrat in portofoliu. O suma de aproximativ 60 miliarde lei a fost incasata, suma reprezentand drepturile cuvenite societatii bucurestene din asocierea cu Coca – Cola. Alte aproximativ 120 miliarde se aflau in contul CiCo, reprezentand lichiditati. Apoi, societatea detine depozite la hala Obor, care sunt in acest moment inchiriate unor intreprinzatori privati.
Insa cea mai rentabila activitate a CiCo este, in opinia domnului Nica, cea legata de sifonarii. „Problema este ca activitatea se desfasoara in spatii inchiriate de la proprietar, Primaria. Aceste spatii vor fi scoase la vanzare si, daca societatea CiCo nu are suficienti bani pentru a le cumpara, se va trezi cu un proprietar care va dicta nivelul chiriilor. CiCo nu este o societate atat de buna cum cred cei neimplicati in activitatea de acolo”.
In ceea ce priveste banii varsati de Coca – Cola, suma reprezinta drepturile cuvenite CiCo in urma contractului de asociere. Practic, terenul, in suprafata de aproximativ 26 hectare, a fost aportul CiCo in contractul de asociere. Acum contractul s-a incheiat, iar cele aproximativ 60 miliarde lei reprezinta contravaloarea incasata de CiCo pentru aceasta asociere. Cornel Nica este de parere ca la societate nu vor ramane mai mult de 20 miliarde lei in urma impozitarii.”Pozitionarea halelor de la Obor este, intr-adevar, atractiva, continua acesta. Dar, din punctul de vedere al profitabilitatii, nu reprezinta mare lucru.”
Plasamentul secundar privat, in urma caruia SIF Muntenia a vandut tot pachetul de 76% din actiuni detinut, a fost facut exact la timp pentru ca noii actionari sa participe la adunarea generala. Amintim ca data de referinta a fost 31 martie 1999. La ora la care au fost scrise aceste randuri nu erau cunoscute, inca, deciziile adoptate in urma desfasurarii AGA.
Interesanta este si concentrarea actiunilor la societatea Asigurarea Romaneasca, Asirom. In urma tranzactiilor ce au avut loc saptamana trecuta, societatea Interagro a achizitionat din piata un procent 9,55% din actiuni, la preturi unitare de 15.500 lei si 20.000 lei. Daca adaugam aceste procente la cele 15% detinute de Interagro in urma plasamentului privat ce a avut loc la sfarsitul anului trecut, procentele detinute de aceasta societate sunt de 24,55%. Asirom mai are un alt actionar important, Rafinaria Astra Romana, care detine 15% din actiuni. Cum, practic, atat Rafinaria, cat si Interagro sunt detinute de aceeasi persoana, este clar ca, de fapt, aceasta va avea in adunarea generala a actionarilor drepturi de vot ce vor insuma 40% din actiunile emise de Asirom.