Trei tranzactii speciale incheiate cu actiuni Rolast au spart monotonia instaurata in Bursa la inceputul saptamanii. Valoarea transferurilor cu actiuni Rolast a salvat practic volumul de tranzactionare din aceasta saptamana. Pentru un pachet reprezentand 9,49 % din actiunile Rolast, cumparatorul a platit 26,81 miliarde lei. Brokerii spun ca unul dintre fondurile de investitii a vandut acest pachet, cu intentia clara de a se retrage din piata. In aceasta situatie sunt doi dintre actionarii semnificativi ai Rolast: Romanian Investment Company, care a anuntat ca intentioneaza sa se retraga de pe piata romaneasca, si Romanian Investment Fund, detinator a 34,07% din titlurile Rolast. Brokerii sustin ca astfel de transferuri se vor incheia si in urmatoarele saptamani, informatiile despre cumparator fiind insa destul de vagi.
Indicii bursieri au resimtit lipsa de apetit a investitorilor la Bursa. Indicii bursieri au inceput saptamana in scadere usoara, dupa care au intrat pe un trend ascendent, ca urmare a cresterii usoare a cotatiilor. Indicele BET a incheiat saptamana cu 1.671,25 puncte, cu 22 de puncte mai mult decat la deschiderea de luni. Indicele societatilor de investitii financiare(SIF-uri) a inregistrat o crestere de 34,32 puncte si a incheiat saptamana cu o valoare de 5.226,34 puncte. Indicele Capital 15, care centralizeaza cele mai lichide 15 titluri listate in Bursa, a inregistrat o crestere de 5,68 puncte, pe fondul cresterii cotatiilor pentru majoritatea titlurilor din cosul indicelui. In schimb, Indicele Rasdaq Compozit a inregistrat o scadere de 21,16 puncte, prevestind parca neintelegerile din Adunarea Generala a Actionarilor din ANSVM, proprietarul Rasdaq. In AGA de vineri, presedintele ANSVM, Andrei Siminel, a demisionat din functie, ca urmare a unor neintelegeri aparute intre conducerea ANSVM si CNVM. Conform unor participanti la aceasta sedinta, ANSVM urmeaza sa aleaga un nou presedinte la urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor.
Actiunile listate in prima categorie bursiera au inregistrat usoare cresteri ale cotatiilor, in ultima zi din saptamana. Dupa patru zile de fluctuatii ale preturilor, actiunile Bancii Transilvania, Terapia si SNP Petrom au inregistrat cresteri de 1-2%. Vanzatorii au profitat de absenta de la tranzactionare a titlurilor celor cinci societati de investitii financiare si au mizat pe apetitul de cumparare a unor investitori ce nu au iesit din piata in aceste zile. si in a doua categorie a Bursei, actiuni ca Impact sau Oil Terminal au beneficiat de o atentie suplimentara si au inregistrat cresteri de 2,1% si respectiv 3,45%.
Vineri, actiunile SIF-urilor au fost suspendate de la tranzactionare pentru desfasurarea AGA. Investitorii nu se asteapta la schimbari spectaculoase ale cotatiilor dupa AGA la SIF-uri, mai ales ca raportul valoare de piata/dividend pentru actiunile SIF asigura in prezent un randament echivalent cu cel al plasamentelor in depozite bancare. „Perioada cresterilor spectaculoase a apus. Anul trecut, actiunile au crescut fara ca acest lucru sa se vada si in activitatea companiilor. Este momentul pentru o temperare a acestui tip de entuziasm. Valoarea actiunilor nu poate fi mai mare decat valoarea de piata a companiilor, iar valoarea companiilor depinde de economia in care aceste firme functioneaza”, afirma Nicu Ghergus, director de operatiuni la Active International.
Singurele indicii care ar putea modifica tendinta actuala a pietei bursiere ar putea fi raportarile financiare pentru anul 2002 si proiectiile bugetelor pentru acest an. Investitorii se asteapta la surprize favorabile din partea unor companii listate in categoria a doua a Bursei. „Firmele mici din Bursa au potential mare de dezvoltare in aceasta perioada. Cresterea economica din ultimii doi ani ar trebui sa devina vizibila in proiectiile bugetelor pentru aceste companii si, implicit, ne putem astepta la prognoze ce includ cresteri ale cifrei de afaceri si ale vanzarilor”, sustine Cristian Dobricescu, analist financiar la FinWest Securities. Brokerii spun ca, desi razboiul din Golf nu are un impact direct asupra economiei romanesti, pe piata se resimte o anume presiune psihologica, provocata de potentiale schimbari in economia romaneasca. Surse din piata de capital spun ca, in paralel cu cresterea ritmului de privatizare a societatilor comerciale de catre APAPS, se resimte o tendinta de acumulare pentru pachete semnificative la anumite companii din Bursa. Aceleasi surse sustin ca au aparut in ultimele sase luni diversi investitori interesati sa acumuleze actiuni la patru-cinci companii, pe baza unor informatii certe privind cumparatorii pachetelor majoritare de actiuni de la APAPS.
Adunarile Generale au „paralizat” tranzactiile in Bursa
3 aprilie 2003, 12:00
Ultima modificare în 3 aprilie 2003, 15:00
Trei tranzactii speciale incheiate cu actiuni Rolast au spart monotonia instaurata in Bursa la inceputul saptamanii. Valoarea transferurilor cu actiuni Rolast a salvat practic volumul de tranzactionare din aceasta saptamana. Pentru un pachet reprezentand 9,49 % din actiunile Rolast, cumparatorul a platit 26,81 miliarde lei. Brokerii spun ca unul dintre fondurile de investitii a vandut acest pachet, cu intentia clara de a se retrage din piata. In aceasta situatie sunt doi dintre actionarii semnif
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook