Centrul Medical Unirea a anunţat finalizarea în această lună a procesului de vânzare a unei participaţii majoritare de 80% către fondul de investiţii Advent International pentru o sumă care depăşeşte 40 de milioane de euro. Potrivit oficialilor CMU, aceasta este cea mai amplă tranzacţie de pe piaţa serviciilor medicale private din România.

CMU a început procesul de alegere a unui investitor în urmă cu 5 luni, când  au intrat în cursă 12 investitori interesaţi de tranzactie. Ulterior au fost selectaţi opt care au intrat pe lista preliminară.  În final, dintre cei doi intraţi pe lista scurtă, CMU a ales investitorul cu cea mai bună expertiză pe piaţa românească care să permită şi cea mai amplă dezvoltare pe piaţa autohtonă a serviciilor medicale.

“CMU reprezintă pentru noi o platformă solidă pentru extindere la nivel naţional în cadrul pieţei serviciilor medicale private. Vom continua să susţinem planurile de dezvoltare ale fondatorului CMU, dr. Wargha Enayati şi ale echipei sale de management, în direcţia creşterii puternice pe segmentul serviciilor medicale ambulatorii şi spitaliceşti”, a declarat Emma Popa-Radu, Managing Director la Advent International.

Surse din piaţă au declarat pentru capital.ro că valoarea tranzacţiei se ridică la peste 40 de milioane de euro.

Enayati rămâne cu 20% din CMU

Până la momentul încheierii tranzacţiei, acţionariatul CMU s-a împărţit între fondul de investiţii 3i, care a deţinut 49% din titluri şi medicul cardiolog Wargha Enayati (foto), care a deţinut pachetul majoritar de 51%. În urma preluarii pachetului de 80% din acţiunile CMU, restul de 20% vor fi deţinute de medicul Wargha Enayati.

“Am optat pentru Advent International după un proces minuţios de selecţie dintre cei mai buni posibili investitori. Anii următori vor însemna pentru noi implementarea unui plan de dezvoltare şi extindere fără precendent, atât pentru CMU cât şi pentru piaţa serviciilor medicale din România. Bugetul de investiţii de 30 de milioane de euro pe care îl alocăm se va regăsi, în primul rând, în deschiderea primului spital greenfield specializat pe chirurgie din Bucureşti, o investiţie de 12 milioane de euro, dar şi  într-o serie de proiecte importante pe care le avem în plan pentru perioada 2010-2011”, a declarat Wargha Enayati, Director General Centrul Medical Unirea.

Acesta a subliniat că CMU este interesat de extinderea pe orizontală, în special în investiţii de tip greenfield. „Investitiile ulterioare vor fi finanţate din surse proprii, ca şi până acum, dar şi din împrumuturi şi din fonduri puse la dispoziţie de investitorii noştri”, a mai adăugat Wargha Enayati.

Centrul Medical Unirea a înregistrat în 2009 o creştere de 72% a cifrei de afaceri, atingând o valoare de 69,5 milioane de lei.

Centrul Medical Unirea a fost fondat în anul 1995 de medicul cardiolog Wargha Enayati şi a atras, la începutul anului 2007, ca acţionar minoritar fondul 3i Plc din Marea Britanie. CMU îşi desfăşoară activitatea în 11 policlinici multidisciplinare în Bucureşti şi în colaborare cu peste 130 de clinici partenere în ţară.