AEP a stabilit sediile celor 965 de secții de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale

Votul în diaspora va avea loc pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin: 2–4 mai și 16–18 mai. Programul începe la ora locală 07:00 și se încheie vineri și sâmbătă la ora 21:00 (ora locală), iar duminica la ora 21:00 (ora României).

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a adoptat miercuri, 9 aprilie 2025, Hotărârea nr. 19/2025 privind organizarea secțiilor de votare din afara granițelor României pentru alegerile prezidențiale din acest an. Documentul stabilește locațiile celor 965 de secții de votare din străinătate, organizate pe baza propunerilor formulate de Ministerul Afacerilor Externe și avizate în urma consultărilor cu misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Hotărârea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, și va putea fi consultată și pe site-ul oficial al AEP, www.roaep.ro.

Trei zile de vot în străinătate, în două tururi

Potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, și în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/2025, cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate vor putea vota pe parcursul a trei zile pentru fiecare tur de scrutin:

  • Turul I: vineri 2 mai, sâmbătă 3 mai și duminică 4 mai 2025
  • Turul II: vineri 16 mai, sâmbătă 17 mai și duminică 18 mai 2025

În toate cele trei zile, secțiile de votare vor fi deschise începând cu ora locală 07:00. În zilele de vineri și sâmbătă, procesul de votare se va încheia la ora 21:00, ora locală. Duminică, votul se închide la ora 21:00, ora României, indiferent de fusul orar al secției respective.

AEP
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Creștere ușoară a numărului secțiilor față de 2024

Comparativ cu alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, când în străinătate au fost organizate 950 de secții, anul acesta se înregistrează o creștere modestă, dar semnificativă, cu 15 secții suplimentare. Decizia vine ca răspuns la solicitările și nevoile comunităților de români din diaspora, în special în zonele unde s-au înregistrat aglomerări sau solicitări ridicate în trecut.

AEP subliniază că toate secțiile au fost propuse de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în baza evaluărilor logistice și demografice primite de la reprezentanțele diplomatice ale României.

Condiții pentru exercitarea votului

Toți cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara granițelor țării au dreptul să voteze în cadrul alegerilor prezidențiale, pe baza unui act de identitate românesc aflat în termen de valabilitate: carte de identitate, pașaport simplu, pașaport diplomatic sau de serviciu.

Ministerul Afacerilor Externe are responsabilitatea organizării în teren a secțiilor, alături de ambasade și consulate, fiind în sarcina lor asigurarea logisticii, personalului și condițiilor tehnice necesare desfășurării procesului electoral în siguranță și conform normelor legale.

Participarea la alegerile prezidențiale 2025

Organizarea celor 965 de secții în străinătate reflectă angajamentul autorităților române de a facilita exercitarea votului pentru toți cetățenii, indiferent de locul în care se află, precum și de a evita situațiile problematice din anii anteriori, când au existat cazuri de supraaglomerare sau dificultăți logistice în anumite capitale europene.

Prin publicarea transparentă a listelor de secții și asigurarea unui calendar clar, AEP își propune să asigure un proces electoral eficient, predictibil și în acord cu principiile democratice fundamentale.