Deși aparatele de aer condiționat au fost opțiunea preferată de oameni în ultimii zeci de ani, o tehnologie mai nouă începe să devină tot mai populară. Este vorba de pompele de căldură.
Și aparatele de aer condiționat și pompele de căldură sunt alimentate electric și se bazează pe o inginerie similară, dar există unele diferențe.
Iată ce ar trebui să știți despre cele două sisteme și care ar fi mai bun pentru locuința voastră, potrivit TomsGuide.
Cum funcționează un aparat de aer condiționat
Un aparat de aer condiționat tradițional are o buclă închisă de conducte umplute cu un agent frigorific care suferă ușor schimbări de fază, de la lichid la gaz și invers.
Pentru a răci casa, un aparat de aer condiționat comprimă gazul și apoi îi permite să se extindă. Pe măsură ce agentul frigorific se evaporă într-un gaz, acesta scade temperatura din jur.
Acest gaz răcit trece printr-o serie de țevi metalice; aparatul de aer condiționat suflă apoi aerul rece peste acele țevi și în casă.
În plus, într-o zi fierbinte și umedă, aparatul de aer condiționat este, în general, cu mult sub punctul de rouă al aerului, temperatura la care se condensează apa din aer. Cu alte cuvinte, scade și temperatura și umiditatea, astfel încât camera se va simți mai puțin umedă și foarte confortabilă.
Cum funcționează o pompă de căldură
Atunci când un aparat de aer condiționat comprimă gazul înapoi într-un lichid complet în ciclul de răcire, acesta creează multă căldură, pe care un aparat de aer condiționat convențional o aruncă în exterior, printr-un radiator.
Pompele de căldură folosesc acest lucru în avantajul lor. În timp ce răcesc într-un mod similar cu cel al aparatelor de aer condiționat, folosesc căldura generată prin condensarea și comprimarea agentului frigorific într-un lichid pentru a menține casa caldă pe timpul iernii.
În esență, o pompă de căldură răcește vara, prin furnizarea de aer rece din aerul fierbinte de afară, și oferă căldură iarna prin mutarea căldurii dintr-un exterior rece. Deși poate părea paradoxal, funcționează.
În prezent, pompele de căldură sunt disponibile într-o varietate de forme și dimensiuni, pentru ferestre, în instalații pe perete, precum și în modele cu evaporatoare și condensatoare separate.
Unele sunt suficient de mici pentru a încălzi și răci mașini electrice, cum ar fi Nissan Leaf sau Tesla Model Y. Pompa de căldură portabilă EcoFlow Wave 2 poate funcționa chiar și pe baterie pentru un confort maxim pe tot parcursul anului.
Provocările pompelor de căldură
Pompele de căldură au o problemă serioasă când devine foarte frig. Pe măsură ce mercurul termometrului scade sub zero grade Celsius, eficiența unei pompe de căldură scade rapid și poate avea probleme într-o noapte foarte rece. De aceea, multe pompe de căldură au în interior bobine de încălzire cu rezistență, care se activează atunci când nu este cald.
Un alt factor care împiedică adoptarea pe scară largă a pompelor de căldură este prețul. Acestea sunt mai scumpe decât sistemele de aer condiționat tradiționale.
În ciuda diferenței de preț de peste 500 de dolari, pompa de căldură ar putea fi un pariu mai bun, deoarece ar încălzi încăperea și iarna. În plus, există o serie de reduceri și stimulente disponibile.
Care este mai bună
Ignorând stimulentele financiare, eficiența mai mare a pompei de căldură și confortul în toate anotimpurile ar putea ajuta echipamentul să-și scoată banii. Departamentului de Energie estimează că o pompă de căldură certificată Energy Star ar putea economisi până la 570 de kilowați-oră anual în energie electrică.
În concluzie, pompele de căldură sunt o alternativă viabilă la aerul condiționat convențional, dar nu sunt pentru toată lumea.