Alertă în Capitală duminică noapte. Aerul otrăvit a circulat prin mai multe zone ale Bucureștiului, iar valorile de noxe au fost uriașe. Despre ce zone este vorba și care a fost cauza? Există o serie de explicații aduse de specialiști.
Aer otrăvit în București. S-a întâmplat duminică noapte. Valori uriașe de noxe în toate zonele
În ultima vreme, Bucureștiul continuă să aibă momente în care valorile calității aerului o iau razna complet. Acest lucru s-a întâmplat și în noaptea de duminică, 14 spre 15 martie, atunci când toți indicatorii de măsurare a calității aerului din București au arătat depășiri uriașe.
Mai exact, potrivit ultimelor informați, în marea majoritate a cartierelor din Capitală s-a resimțit un miros de ars, iar aerul a devenit irespirabil. Aplicațiile care au rolul de a măsura calitatea aerului au confirmat gravitatea situației. Nivelul de poluare a fost extrem de ridicat duminică noapte.
Dacă până acum traficul era de vină, de această dată, se pare că devină a fost cu totul altceva. Astfel, potrivit datelor platformei airlive.ro, niveluri foarte ridicate se înregistrează în zonele Moșilor, Universitate, Piața Sudului, Băneasa Nord. Libertății, Expoziției, Luica, Bragadiru, Pallady, Prelungirea Ghencea, Fizicienilor, Camil Ressu, Piața Valea Ialomiței, Piața Drumul Taberei, Bd. Timișoara, Basarabia, Parcul Păcii, Piața Veteranilor, Leu, Pasajul Lujerului, Pantelimon, Plevnei, Piața Crângași, Giulești, Doamna Ghica, Lacul Tei, bd. Constructorilor, Mihalache, Aerogării.
În acest context, platforma a transmis și o recomandare pentru bucureșteni. Aceștia au fost sfătuiți să evite plimările sau exercițiile în aer liber.
„Aerul este foarte poluat aici! Evită plimbările și exercițiile fizice în aer liber! Cele mai afectate persoane sunt copiii, persoanele în vârstă și cele care suferă de afecțiuni respiratorii!”, recomandă platforma.
O reacție a venit și din partae Gărzii Naționale de Mediu. Mai exact, într-o postare pe pagina de Facebook, instituția a publicat o serie de imagini din județul Ilfov, unde Garda de Mediu Ilfov, Politia Romana, pompierii si jandarmii au intervenit duminică seara, după ce oamenii au aprins cauciucuri înainte de începerea postului Paștelui.
„S-a risipit si ceata neagra si petrecăreții, cu sutele, au întrat în case. Din păcate mirosul puternic inca persista cu toate ca focurile au fost stinse”, scrie Garda de Mediu pe pagina de Facebook.
Reacția șefului Gărzii de Mediu
Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a oferi o serie de explicații în acest context. Mai exact, potrivit acestuia, cele mai frecvente focare de poluare au fost în localitățile Vidra, Măgurele și în special în Sintești.
„Ne raportăm la valorile maxime admise pentru o zi de PM10 și PM2,5, particule aflate în suspensie în aer, valorile au fost foarte mari aseară, s-a ajuns la de peste zece ori valoarea maximă admisă. Noi am lăsat zona liberă când ne-am retras și nu mai existau focare importante”, a spus acesta la Digi24.
Totodată, el a mai subliniat faptul că mirosul de cauciuc ars provine în urma unor incendii, dar și a mai multor anvelope de autoturisme.
„Am intervenit cu echipajele gărzii de mediu, jandarmerie, poliție. A fost o muncă destul de grea să identificăm câteva zeci de focare, pompierii ne-au ajutat foarte mult să stingem, iar unde a fost mai greu am rugat și populația să stingă aceste focare. Urmează să fie date amenzi, au fost verificate persoane de la fața locului”, a mai declarat Berceanu.
Șeful Gărzii de Mediu a mai subliniat faptul că, pe lângă sursele de poluare existente, nici vremea nu a fost de mare ajutor pentru disiparea particulelor. Mai exact, vântul a bătut încet.
În acest context, specialistul le recomandă bucureștenilor să rămână în case cel puțin până la orele prânzului.
„N-am avut o mișcare substanțială a aerului care să disipeze norul de poluare de particule, vântul a bătut încet. În dimineața asta recomand bucureștenilor să nu aerisească apartamentele, o pot face către prânz”, a mai spus Octavian Bereceanu.