Aer toxic în București! Semnal de alarmă în Europa: Pericolul este extrem de mare

poluare

Poluare / SURSA FOTO: Dreamstime

Semnal de alarmă tras de presa străină. Potrivit ultimelor date, Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Raportul publicat a măsurat calitatea aerului din ultimii doi ani.

Capitala României este campioană la poluare, potrivit unui nou studiu realizat la nivel european. Mai exact, Bucureștiul ocupă locul trei în topul celor mai poluante orașe de pe continent.

The Guardian a publicat cel mai recent studiu care vizează poluarea la nivel european, iar Bucureștiul ocupă locul trei. El a fost învins de Skopje, capitala Macedoniei de Nord, şi Belgrad, capitala Serbiei.

Pe de altă parte, capitalele precum Atena, Budapesta, Varşovia şi Roma stau mult mai bine la capitolul poluare decât bucureștiu, arată raportul Airly, care a măsurat şi concentraţiile de dioxid de azot din aer.

De menționat este faptul că dioxidul de azot este un gaz foarte toxic, care poate genera dificultăţi respiratorii şi poate duce la distrugerea ţesuturilor pulmonare. Sursa principală a dioxidului de azot o reprezintă motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili.

În ceea ce privește situația din Capitală, conform sursei citate, aici, Bucureștiul ocupă locul doi, urat de Atena. Totodată, conform estimărilor făcute de Agenția Europeană de de Mediu, în 2019 au murit 307.000 de persoane prematur din cauza poluării cu particule fine în statele membre UE.

Bucureștiul, campion la poluare

Trebuie menționat faptul că poluarea afectează inclusiv sexul bebelușului. Mai exact, concentraţiile mari de plumb favorizează naşterea fetelor, cele de mercur şi aluminiu cresc şansele de a avea băieţi

Totodată, un alt studiu efectuat în SUA și în Suedia, care a examinat peste 100 de factori posibili, a constatat, de exemplu, că poluarea cu mercur, crom și aluminiu se corelează cu nașterea mai multor băieți, în timp ce poluarea cu plumb a crescut proporția fetelor. Apropierea de agricultură a afectat, de asemenea, raportul dintre sexe, posibil din cauza expunerilor chimice mai mari.

Potrivit sursei citate, alți factori, cum ar fi sezonul nașterii, temperatura, rata criminalității violente și șomajul, nu au prezentat corelații semnificative, spre deosebire de aerul toxic.

Andrey Rzhetsky de la Universitatea din Chicago, conducătorul cercetării susține că în ciuda miturilor legate de sexul bebelușului, unele trebuie luate în calcul.

„Există o mulțime de mituri despre raportul dintre sexe și naștere, dar când analizezi cercetarea se dovedește că tot ceea ce a fost testat a fost făcut pe eșantioane relativ mici, riscând corelații false, iar unele afirmații nu sunt întemeiate în observații”, a spus Andrey Rzhetsky de la Universitatea din Chicago, care a condus cercetarea.

Efectele poluării asupra sexului copiilor

Trebuie menționat faptul că noua cercetare, publicată în revista Plos Computational Biology , este prima investigație a numeroșilor poluanți chimici și a altor factori de mediu, folosind seturi mari de date de pe două continente.

Au folosite date de la 150 de milioane de oameni din SUA, pe parcursul a opt ani, și date despre 9 milioane de suedezi, în decurs de 30 de ani.

Cercetătorii au mai luat în calcul în studiul lor și două evenimente extrem de stresante din SUA. Este vorba despre uraganul Katrina din 2005 și împușcăturile din Virginia Tech din 2007 .

În urma analizelor afectuate, aceștia au stabilit o schimbare semnificativă în raportul de sex abia la 34 de săptămâni după împușcăturile de la Virginia Tech, cu mai multe fete născute.

Rzhetsky a adăugat însă că pentru a investiga acest lucru în continuare, studiile ar trebui să se concentreze pe cei mai afectați de evenimente, mai degrabă decât pe populații întregi.