Amenintarea terorismului mondial nu a afectat afacerile companiei aeriene rusesti Aeroflot in masura in care a facut-o cu cele ale partenerilor sai internationali. Pentru ca rutele americane au o pondere de circa 8%-10% in harta zborurilor transportatorului aerian rus, colapsul calatoriilor aeriene inregistrat de companiile americane a avut un efect nesemnificativ. In luna octombrie, Aeroflot a avut o diminuare de trafic pe rutele transatlantice de 25%, iar pe cele europene de 12%. Caderea a fost insa compensata de volumul traficului intern, caruia i se adauga rutele dintre republicile ex-sovietice. Acestea din urma au o pondere de circa 20% in afacerile companiei. Cum 70% din pasageri sunt rusi, Aeroflot a beneficiat din plin de boomul economic modest din cursul acestui an. Efectele cresterii economice s-au manifestat, printre altele, printr-un numar sporit de vacante petrecute in strainatate si mai multe bilete vandute la clasa business. Pana acum este evident ca rusii sunt mult mai putin inspaimantati de spectrul terorismului decat americanii sau vest-europenii.
Pana la urma, data de 11 septembrie a.c. s-a dovedit a fi de bun augur pentru Aeroflot, care a castigat chiar noi clienti, furnizand servicii pe rute care, pana de curand, erau acoperite de companii ca Sabena si Lufthansa, care si-au redus frecventa zborurilor. Analistii apreciaza ca desi profitul pe anul in curs se anunta mic, de circa 7,7 – 8,4 milioane USD (8,5 – 9,3 milioane euro), Aeroflot are o pozitie unica din acest punct de vedere. Marile companii vest-europene au previzionat un sfarsit de an cu pierderi importante.
Americanii au primit o lovitura dureroasa
Inchiderea spatiului aerian al SUA in primele patru zile de dupa atentat a dat peste cap calculele companiei aeriene olandeze KLM Royal Dutch Airlines. Pagubele inregistrate s-au ridicat la 25 – 30 milioane euro.
Evenimentele din SUA si incetinirea ritmului de crestere a economiei mondiale au facut ca profitul operational obtinut de KLM in cel de-al doilea trimestru al acestui an sa fie de doar 83 milioane euro, comparativ cu 201 milioane euro in 2000. Profitul net a atins, in aceeasi perioada, 27 milioane euro, fata de 118 milioane euro acum un an, iar cheltuielile operationale au crescut cu patru procente, la 1,774 miliarde euro. Compania a anuntat ca va incheia exercitiul financiar curent cu o pierdere operationala semnificativa, din cauza scaderii abrupte a numarului de pasageri in ultimele doua luni ale acestui an.
Dar lovitura cea mai dureroasa au primit-o, fara nici un dubiu, transportatorii aerieni americani. United Airlines si Delta Airlines, ocupante ale locurilor doi si trei in topul companiilor aeriene de peste Ocean, au raportat pierderi serioase. UAL Corp, societatea care care administreaza United Airlines, a inregistrat pierderi nete record in istoria companiei, de 1,16 miliarde dolari, iar veniturile au scazut cu 16%, la 4,1 miliarde dolari. United Airlines a pierdut doua aparate de zbor in atentatele de la World Trade Center si din Pensylvania.
Cat despre Delta Airlines, veniturile sale s-au cifrat la 3,4 miliarde dolari, fata de 4,35 miliarde dolari in anul precedent. Cifrele raportate includ pierderi de 400 milioane dolari, cauzate exclusiv de atacurile teroriste.    
Surse: Wall Street Journal Europe, Mediafax