Ce se va întâmpla cu Aeroportul din Braşov

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a făcut marți, 31 octombrie 2023, declarații noi despre Aeroportul din Braşov. Acesta se află în primul său an de funcționare. Veștea susține că, dintre cele 17 aeroporturi care funcționează în prezent în țara noastră, cel din Brașov se remarcă pentru că este primul construit după 50 de ani care s-a plasat pe poziţia a 10-a în statistica Asociației Aeroporturilor din România.

Adrian Veştea anunță că aeroportul brașovean a adunat în luna septembrie aproximativ 80.000 de pasageri, o „performanță relativ bună” pentru un prim an de la inaugurare.

„Dacă e să ne raportăm la toate cifre pe care le avem în ziua de astăzi, putem spune că din 17 aeroporturi care astăzi funcţionează în România este primul aeroport construit după 50 de ani şi este aeroportul care a ajuns de pe poziţia a 10-a, conform statisticilor făcute de către Asociaţia Aeroporturilor din România”, a declarat ministrul Dezvoltării pentru Prima News.

Tot el a completat spunând că cei 80.000 de pasageri au călătorit în curse internaționale.

Aeroportul din Brașov ar putea atinge o performanță de 500.000 de pasageri

Adrian Veștea a subliniat că Brașovul reprezintă una dintre cele mai importante destinații turistice din România. Totodată, el anunță și că este județul cel mai neglijat în ceea ce privește infrastructura rutieră de tip autostradă. Astfel, pentru a ajunge la Brașov, oamenii sunt adesea nevoiți să facă față traficului intens. Tocmai de aceea Aeroportul din Brașov are un mare potențial.

„Braşovul, dacă socotim după un an de funcţionare, a închide primul an cu 240.000 eu zic că este o performanţă relativ bună”, a mai spus ministrul, care a adăugat că ar putea ajunge la peste 500.000 de pasageri.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este situat în Ghimbav, la o distanță de 12 km față de Brașov. Costurile pentru proiect și planificare s-au ridicat la aproximativ 70 de milioane de euro. Acest aeroport reprezintă singurul aeroport internațional construit în România de la zero în ultimii 50 de ani.

Pista aeroportului are o lungime de 2820 de metri și o lățime de 45 de metri, cu acostamente betonate de câte 7,50 de metri. Aeroportul este conceput pentru a permite aterizarea și decolarea oricărui tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care este necesar un terminal special și o pistă mai lungă.