Un aeroport în care Marea Britanie a investit peste 350 de milioane de euro nu poate fi folosit. Este vorba despre aeroportul construit pe Insula Sf. Elena, aflată în Atlanticul de Sud, scrie Digi 24.
Deschiderea sa a fost amânată, pentru că după ce totul a fost gata, oficialii au descoperit că, în zonă, rafalele de vânt sunt foarte puternice şi pun în pericol siguranţa aeronavelor. Este aşa-numitul "vânt de forfecare", adică schimbarea bruscă de direcţie şi viteză a rafalelor. Până când va fi găsită o soluţie, aeroportul va rămâne închis.
Insula Sfânta Elena este una dintre cele mai izolate comunităţi din lume. Colonie britanică împreună cu insulele Ascension şi Tristan da Cunha, Sfânta Elena este locul în care a fost adus Napoleon Bonaparte în 1815 şi unde legendarul împărat al Franţei a trăit în exil până când a murit, în 1821.
În prezent, pe insula Sfânta Elena trăiesc în jur de 4300 de locuitori. De origine vulcanică, insula este situată la est de dorsala mezo-atlantică, la cca 1.800 km de Africa şi la cca 3.500 km de Brazilia.
Vânturile bat pe insula Sfânta Elena aproape încontinuu, fiind un climat tropical, marin. În prezent, transportul spre Sfânta Elena este operat de nave britanice care pleacă din Africa de Sud o dată la 6 luni.