Aeroportul din Iași va avea un nou parc fotovoltaic
Romeo Vatră a anunțat, sâmbătă seara, pe Facebook că Aeroportul Iași a depus cu succes cererea de finanțare pentru al doilea parc fotovoltaic, proiectul fiind aprobat de Consiliul Județean în regim de urgență.
Conform directorului Aeroportului Iași, proiectul pentru un nou parc fotovoltaic, evaluat la trei milioane de euro fără TVA, a obținut o finanțare nerambursabilă de un milion de euro prin Fondul de Modernizare. Restul sumei necesare pentru cofinanțare și acoperirea costurilor neeligibile va fi asigurat din bugetul propriu al aeroportului.
Proiectul a fost realizat într-un interval foarte scurt, deoarece aeroporturile au fost incluse ca eligibile abia în aprilie, iar termenul limită pentru depunerea proiectelor a fost în august. Noul parc fotovoltaic va avea o capacitate de 5 MWh și va acoperi o suprafață de cinci hectare, incluzând unități de stocare de 2 MW. Acesta va completa parcul existent de 1 MWh, care a devenit operațional în toamna anului 2023, contribuind la asigurarea independenței energetice a aeroportului prin utilizarea energiei regenerabile, a declarat Romeo Vatră.
“A fost o cursă contracronometru, deoarece aeroporturile au fost declarate eligibile abia în aprilie, iar în august se închide perioada de depunere a proiectelor. Parcul fotovoltaic va avea 5 MWh, pe o suprafaţă de cinci hectare, cu unităţi de stocare de 2 MW. Va fi complementar celui existent de 1 MWh, care este operaţional din toamna anului 2023. Cele două parcuri vor ajuta aeroportul să devina independent energetic, folosind energie verde“, a precizat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iaşi.
Studiul de fezabilitate a fost aprobat
Plenul Consiliului Județean a aprobat, în ședință extraordinară, Studiul de fezabilitate şi indicatorii tebnico-economici pentru obiectivul de investiţie “Parc fotovoltaic” la R.A. Aeroportul Iași.
Al doilea parc fotovoltaic de la Aeroportul Iași va cuprinde peste 8.600 de panouri solare instalate pe o suprafață de 5 hectare. Acesta va dispune de o putere nominală de 580 kW și va include o unitate de stocare a energiei cu o capacitate de 2 MWh.
”Continuăm să investim în dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile. IASI Airport este deja un exemplu de bună practică, fiind primul aeroport din România care deține un parc fotovoltaic, cu o suprafață de 1 hectar și o capacitate de 1,3 MWh, reușind să acopere 20 la sută din consumul aerogării. Cel de-al doilea parc fotovoltaic vine în completarea eforturilor aeroportului de a fi mai verde și sustenabil. Îl felicit pe directorul Romeo Vatră și echipa de la aeroport pentru că reușesc constant să contribuie la dezvoltarea infrastructurii și a facilităților, astfel încât să mențină aeroportul în topul celor mai moderne și performante din România”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.