Aeroportul din Tuzla, gata să se pună la dispoziția MApN: Este un context cu totul nou
Pe fondul conflictelor din Ucraina, aeroportul privat de la Tuzla a anunțat că este pregătit să se pună la dispoziția Ministerului Apărării Naționale, dacă va fi nevoie. Amintim că Regional Services (RAS) Tuzla este vecin cu baza militară UM 02040, acolo unde funcționează Grupul 256 Elicoptere din compunerea Flotilei 56 Fregate a Flotei din cadrul Statului Major al Forțelor Navale.
”Întotdeauna ne-am desfăşurat activitatea astfel încât să nu ne încurcăm unii pe alţii“, spune Adrian Vasilache, directorul Regional Air Services (RAS) Tuzla, despre vecinii din Marină cu care coabitează în baza unui protocol de colaborare.
Contextul este unul nou
Aeroportul Tuzla reprezintă un punct de interes pe harta strategică a graniței Alianței Nord-Atlantice, având în vedere că acesta este singurul aeroport de pe litoral, aproape de Marea Neagră și de Constanța.
”Este un context cu totul nou, un conflict militar pentru care noi nu suntem pregătiţi, logistic vorbind. Noi suntem entitate civilă, nu militară. Dar da, suntem pregătiţi psihic pentru rechiziţionare (măsură excepţională prin care un organ al administraţiei de stat obligă pe cetăţeni la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile, contra plată, pentru nevoile armatei sau ale statului – n.red.), dacă situaţia o cere. Aici nu există niciun comentariu. Nu ştiu exact dacă suntem de interes în contextul actual, nu avem solicitări speciale, informaţional vorbind. Suntem entitate privată, dar forma de proprietate nu ne deosebeşte, avem aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca orice aeroport. Constanţa, într-adevăr, e un caz special, fericit, chiar şi în condiţii normale, pentru că are două aeroporturi în apropiere – Mihail Kogălniceanu şi Tulcea. Sigur, sunt oraşe mari în lume care au mult mai multe – de exemplu, Atena. Are şapte aeroporturi în jurul său“, arată Vasilache, scrie adevărul.ro.
Nu există solicitări sau pregătiri în curs
Potrivit declarațiilor directorului Adrian Vasilache, în acest moment nu există solicitări sau pregătiri în curs, altele decât cele uzuale.
El mai spune că ”e posibil să apară modificări. Vom face atunci ceea ce ni se va cere. Deocamdată funcţionăm normal“.
De asemenea, este de așteptat ca traficul aerian civil, cu aeronave mici și medii, cât și cel cu elicoptere cilvile să se mute în perioada următoare la Tuzla, asta în cazul în care la Mihail Kogălniceanu ar mai fi posibil acest lucru.