„În cursul săptămânii trecute am primit o solicitare din partea firmei care execută lucrările pentru a prelungi termenul de suspendare a execuţiei. Orice lucrare de construcţii sau de reabilitare, cu atât mai mult una care vizează un aeroport, prezintă elemente neprevăzute. Oricât de bine ar fi realizate studiile şi planurile, în momentul în care începi să sapi, nu se ştie peste ce dai. În timpul lucrărilor s-a descoperit o canalizare veche pentru apa pluvială. Atunci când apar astfel de elemente, proiectantul, constructorul şi echipa din CJ trebuie să găsească cele mai bune soluţii tehnice pentru remedierea acestora. Noi ne dorim ca lucrările de reabilitare să fie executate în cele mai bune condiţii tehnice (…) Unii spun că ar trebui să facem presiuni pentru reluarea lucrărilor. Desigur, am putea face acest lucru, dar atunci, nu am putea beneficia de garanţia lucrărilor. Pe noi ne interesează siguranţa oamenilor. Dacă vrem să facem o astfel de lucrare, vrem să fie fără cusur. La Aeroportul Târgu Mureş vorbim despre o investiţie de 50 de milioane de lei, din fonduri guvernamentale. Lucrările la pista Aeroportului vor fi gata în primăvară, acesta va fi rolul nostru, însă după aceea urmează ca o serie de autorităţi ale statului să înceapă demersurile pentru punerea în funcţiune a acestui aeroport”, a declarat Peter Ferenc.
Preşedintele CJ Mureş a arătat că se impunea o revizie generală a pistei, întrucât de la construirea aeroportului, din 1968, nu s-a efectuat nicio lucrare de amploare la pista de decolare/aterizare, care prezenta deficienţe grave, iar rezolvarea problemelor de la Aeroportul Târgu Mureş a fost ridicată inclusiv la nivel naţional, dovadă fiind faptul că aproape întreaga investiţie va fi finanţată din fonduri de la Guvern.
„Am reuşit să obţinem aceste fonduri în condiţiile în care, în toamna anului 2016, nimeni de la Bucureşti nu considera Aeroportul Târgu Mureş important. Iată că a devenit important tocmai pentru că s-a lucrat intens, cu toţi factorii implicaţi, dar şi pentru că am pus accent pe a face lucrurile conform legii. Este trist că oameni care susţin că doresc să sprijine Aeroportul fac tot posibilul să atace această instituţie şi să răspândească zvonuri şi lucruri false. La preluarea mandatului şi după numirea domnului Peti Andras la Aeroport s-a făcut o analiză la sânge a situaţiei existente. Din păcate aceasta nu era deloc îmbucurătoare. Autoritatea judeţeană a fost pusă în situaţia de a remedia o serie de nereguli grave. Nu doresc să arăt pe nimeni cu degetul şi nici nu m-am plâns niciodată de ‘greaua moştenire’. De acestea se va ocupa Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş şi, de asemenea, am sesizat şi instanţa de judecată, în cazul recuperării a circa 2 milioane de lei de la vechiul Consiliu de Administraţie, în baza unui raport al Curţii de Conturi”, a subliniat Peter Ferenc.
Preşedintele CJ Mureş a spus că remedierea acestor nereguli nu se poate face peste noapte şi că s-a ajuns în această situaţie ‘tocmai din cauza indolenţei şi a modului negândit şi nesăbuit de a face lucrurile’, de către ultimele Consilii de Administraţie ale Aeroportului.
„Vreau să subliniez un lucru pe care comentatorii de serviciu tind să-l ignore. Consiliul Judeţean Mureş este autoritate tutelară, potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, art. 4 Autoritatea publică tutelară şi Ministerul Finanţelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare şi conducere a întreprinderii publice. Competenţa luării deciziilor de administrare şi a deciziilor de conducere a întreprinderii publice şi răspunderea, în condiţiile legii, pentru efectele acestora revine consiliului de administraţie şi directorilor. De aceea, după momentul retragerii operatorului Wizz Air a fost desemnată o comisie care a verificat relaţia dintre CJ şi Consiliul de Administraţie precum şi modul în care CA a înţeles în trecut să-şi desfăşoare activitatea. Concluziile acestor verificări, şi vorbim aici de mii de pagini de documente, dar şi de raportul în sine al comisiei, au fost transmise organelor abilitate, respectiv Parchetului, pentru a se pronunţa dacă au fost sau nu comise fapte ce pot îmbrăca forma unor infracţiuni. Din acest motiv, este vital ca noi să ne abţinem de la a spune cu subiect şi predicat, cine, ce a făcut. Orice declaraţie din partea noastră poate fi apoi folosită şi interpretată ca o încercare de a influenţa ancheta şi de a ne antepronunţa. Consiliul Judeţean nu are competenţa de a spune că cineva este sau nu vinovat de o faptă penală”, a subliniat preşedintele CJ Mureş.
Acesta a precizat că echipa de la Aeroport lucrează de mai bine de un an şi jumătate nu doar la problema pistei şi la pregătirea documentaţiilor necesare pentru licitaţiile privind celelalte investiţii, actualizarea documentaţiilor pentru certificarea aeroportului, realizarea şi/sau actualizarea procedurilor de zbor, actualizarea procedurilor de securitate.
Între timp, Peter Ferenc a spus că s-a lucrat la testul investitorului privat, care se va finaliza în luna februarie şi care va spune cum trebuie dezvoltată activitatea aeroportului.
Prin efectuarea studiului, practic prin compararea sectorului public cu modul de comportare al unui investitor privat în situaţia dată, se va putea determina momentul când Aeroportul va deveni sustenabil, modul de finanţare a investiţiilor în viitor, precum şi cuantumul ajutorului ce va trebuie acordat de Consiliul Judeţean în următorii ani. Vă asigur că Aeroportul este prioritatea zero a CJ Mureş, dar nu vom tăia colţurile, nu vom face lucrurile de mântuială şi nu vom da în funcţiune pentru curse de pasageri acest aeroport până nu ne vom asigura că sunt respectate toate condiţiile de siguranţă şi toate normele legale în domeniu”, a conchis Peter Ferenc.
AGERPRES