Aeroporturile Otopeni și Băneasa, pregătite pentru fluxuri Schengen
Cele două terminale aeroportuare care deservesc Bucureștiul – Aeroportul Internațional Henri Coandă și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu – sunt complet pregătite pentru a opera fluxuri separate Schengen și non-Schengen, conform declarațiilor oficiale ale Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).
CNAB a luat toate măsurile necesare în avans pentru a se asigura că infrastructura permite o operare fără probleme, colaborând strâns cu instituțiile abilitate, în special cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, și a elaborat proceduri specifice.
Conform datelor oficiale, aproximativ două treimi din totalul traficului internațional constau în pasageri care călătoresc către sau dinspre destinații din spațiul Schengen. Odată cu intrarea României în spațiul de liberă circulație Schengen, acești pasageri nu vor mai trece prin ghișeele de control de frontieră, acestea urmând să fie relocate.
Fluxurile de pasageri sunt pregătite pentru a funcționa, iar ghișeele de control destinate fluxurilor non-Schengen, atât pentru ieșirea din țară, cât și pentru intrare, sunt deja amplasate și conectate la rețeaua informatică.
Toate aceste pregătiri au fost finalizate la sfârșitul anului 2022, însă intrarea în funcțiune a fost amânată din cauza deciziei nefavorabile a Consiliului JAI.
Un segment semnificativ al infrastructurii terminalelor de la Aeroportul Henri Coandă, inaugurată în anii 2011 și 2012, a fost proiectat pentru utilizare în cadrul sistemului Schengen/non-Schengen.
În ultimii 11 ani, traficul de pasageri s-a dublat, și CNAB a depus eforturi considerabile pentru a asigura o procesare eficientă a acestuia.
România a intrat în Air Schengen
„Air Schengen” se referă la spațiul aerian Schengen, care face parte din cadrul Acordului Schengen.
La 31 decembrie 2023, țările membre ale Uniunii Europene au aprobat, în unanimitate, intrarea graduală a României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație, după ce Austria, ultima țară din UE-27 care se opunea, și-a ridicat veto-ul.
Începând cu luna martie a acestui an, controalele la frontierele interne aeriene și maritime cu cele două țări vor fi eliminate. Austria, Bulgaria și România s-au angajat să stabilească ulterior o dată pentru încetarea controalelor terestre, conform informațiilor furnizate de președinția spaniolă a Consiliului UE.