"Este de aşteptat o scădere a costului transportului aerian, în special datorită reducerii posibilităţilor de creştere nejustificată a tarifelor aeroportuare, cât şi datorită unei mai bune colaborări între aeroporturi şi utilizatorii acestora", se arată într-un proiect de hotârăre de guvern, elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
Actul normativ va transpune în legislaţia românească o directivă a Uniunii Europene, care stabileşte un set de principii de bază şi proceduri care trebuie avute în vedere în procesul de stabilire a tarifelor de aeroport.
Împlementarea directivei va fi asigurată de o autoritate independentă de supraveghere, respectiv Autoritatea Aeronautică Civilă Română, care va publica un raport anual privind activităţile sale, va comunica şi va coopera cu Comisia Europene în domeniul aspectelor care ţin de transpunrea directivei.
Alături de propunerea de modificare a sistemului sau nivelului tarifelor de aeroport, administratorul aeroportului trebuie să prezinte şi motivele care stau la baza propunerii, cu cel puţin patru luni înainte de data prevăzută pentru operarea modificării.
Administratorul aeroportului va asigura desfăşurarea unor consultări periodice cu companiile care utilizeză aeroportul, cu privire la funcţionarea sistemului de tarife, nivelul tarifelor şi calitatea serviciilor furnizate, pe baza unei proceduri care se publică pe site-ul aeroportului.
Cu ocazia organizării consultărilor, aeroportul va pune la dispoziţia tuturor companiilor o listă cu serviciile oferite şi infrastructura, metodologia folosită la stabilirea tarifelor de aeroport şi rezultatele investiţiilor propuse asupra capacităţii aeroportului.
La rândul lor, operatorii aerieni vor transmite administratorului aeroportului, înaintea fiecărei consultări, informaţii în special cu privire la previziunile traficului şi proiectele proprii de dezvoltare privind aeroportul în cauză.
În cazul unui dezacord cu privire la nivelul taxelor, ambele părţi pot solicita, în termen de cinci zile de la publicarea pe site a deciziei aeroportului, o investigaţie a din partea autorităţii independente de supraveghere, care trebuie să ia decizie provizorie în maxim o lună şi o decizie finală în maxim patru luni.
Totodată, aeroportul are obligaţia de a se consulta cu utilizatorii înainte de finalizarea planurilor şi/sau studiilor privind proiectele de infrastructuri noi.
Măsura va intra în vigoare la 30 de zile de la de la publicare, dar nu mai târziu de martie 2011.
SURSA: Mediafax
Aeroporturile se vor consulta cu companiile aeriene înainte să fixeze valoarea taxelor aeroportuare
18 noiembrie 2010, 18:28
Ultima modificare în 18 noiembrie 2010, 20:28
Aeroporturile cu un trafic anual de peste 500.000 de pasageri vor stabili nivelul taxelor aeroportuare consultând în prealabil utilizatorii aerogării şi trebuie să anunţe orice modificare a preţului cu minim patru luni înainte, iar măsura ar putea reduce costul transportului aerian, potrivit MTI.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- RATB reînfiinţează noi linii preorăşeneşti spre judeţul Ilfov
- Ford ar putea vinde unor companii nipone 8% din participaţia deţinută la Mazda
- Exproprieri de 38 mil. euro pentru lărgirea Șos. Fabrica de Glucoză
- PMB vrea să construiască o parcare de 1300 de locuri la Stadionul Lia Manoliu
- Băsescu discută cu Guvernul despre situaţia arieratelor
- Intesa Sanpaolo a încheiat primul parteneriat pentru debit direct
- 532 kilometri de autostradă în următorii trei ani
- Breazu, Timpuri Noi: Iniţial ne-am temut că nu vom primi banii de la Ikea
- Ambient se aşteaptă la vânzări în creştere cu 15% în 2011
- Penultimii din Europa la numărul de zboruri efectuate pe cap de locuitor