De la conferintele partidelor parlamentare si pana la congresele multinationalelor, Centrul International de Conferinte din Parlamentul Romaniei a gazduit in 2005 peste 200 de evenimente in schimbul unor chirii “frumoase”, de sute de mii de euro.

Congresul Uniunii Postale Universale organizat in 2004 la Bucuresti a fost gazduit de Centrul International de Conferinte (CIC) din Palatul Parlamentului. Evenimentul s-a dovedit a fi mai mult decat profitabil pentru CIC, acesta incasand 500 de mii de euro pe chirie in conditiile in care Posta Romana a cheltuit 3,5 milioane de euro pentru intreaga organizare.


Numarul conferintelor si expozitiilor a fost si mai mare in 2005, iar sumele incasate de CIC pe chirii au ramas de ordinul sutelor de mii de euro. In ciuda evidentei, banii nu au mers la bugetul de stat, Centrul International fiind o institutie bugetara “cu venituri extrabugetare”, subordonata Camerei Deputatilor. Cum este o organizatie cu activitate proprie, Ministerul Finantelor prevede ca lichiditatile sa ramana la dispozitia CIC. Mai exact, cateva sute de mii de euro incasate in fiecare an asigura salariile celor 200 de angajati ai CIC si plata cheltuielilor curente si de intretinere a salilor si a dotarii centrului cu echipamente. Ce ramane, peste 100 de mii de euro in fiecare an, “sunt bani care merg in Trezorerie, fara a avea dobanda. Ei asigura salariile si alte cheltuieli in lunile cand nu avem activitate la Centru”, a spus Daniel Marin, directorul CIC.


Anul trecut, Palatul Parlamentului a gazduit 186 de conferinte, congrese si expozitii, la care au participat peste 60.000 de persoane. Organizatorii au platit chirii pornind de la 2.000 de euro pentru maximum 100 de persoane si peste 5.000 de euro pentru 140 de invitati. Cele mai avantajate au ramas partidele parlamentare si organizatiile non-profit, care au beneficiat de reduceri de pana la 50% pentru organizarea de conferinte. Sumele au fost, insa, tot peste o mie de euro de eveniment.
La aceste sume se adauga incasarile Centrului de Conferinte in urma vizitelor organizate in Palatul Parlamentului. In 2005, aproximativ 140 de mii de turisti din tara si strainatate s-au “plimbat” prin Palat contra unor taxe intre 50 si 200.000 ROL. Un calcul rapid arata ca, la sfarsitul anului, sumele varsate in contul CIC au fost de ordinul miliardelor de lei vechi. si asta nu este tot. Mesele parlamentarilor sunt asigurate de Centru, cu o cota de adaos de la 50% pana la 180%. “telul nu este sa mergem pe un profit, ci sa avem preturi si produse bune”, a spus Daniel Marin.
Care sunt avantajele Camerei Deputatilor? “Nici unul. Prin 1994 erau stiri numai despre mineri la televizor si am spus sa facem si noi ceva care sa mai spele un pic imaginea creata. Am facut Centrul International de Conferinte, singurul centru specializat din tara”, a spus Mihai Unghianu, secretar general al Camerei Deputatilor.


Sunt si companii mari din Romania care nu au fost “tocmai satisfacute” de conditiile din salile de conferinte. “Am ales Centrul din Palatul Parlamentului pentru ca nu aveam incotro fata de numarul mare de participanti si nu pentru “conditiile excelente” pe care nu prea le-am regasit”, a spus reprezentantul unei companii multinationale.


In afara de Romexpo, Centrul International de Conferinte nu are nici un concurent pe masura in industria de reuniuni din Romania. De aici si profiturile mari realizate in fiecare an, unic beneficiar fiind CIC.

Un Palat de Congrese cu profituri de miliarde de lei

• In prevederile bugetului CIC pe 2005, veniturile totale ale centrului se ridica la cinci miliarde ROL, iar cheltuielile totale la 5,4 miliarde ROL. Situatia privind veniturile si cheltuielile pe anul trecut nu a fost inca finalizata, insa, potrivit directorului CIC, profitul net se ridica la cinci miliarde ROL.


• In 2004, daca la venituri a fost prevazuta o suma de 36 de miliarde ROL, la finele anului CIC a inregistrat un venit de aproape 60 de miliarde ROL, din care cheltuielile au insumat 40 miliarde ROL.