După ce a lucrat ca manager de vânzări la o firmă din Tîrgu Mureș timp de cinci ani, Dan Mașca a pornit cu pași mici, dar siguri, pe calea antreprenoriatului. Despre începuturi se spune că sunt cele mai frumoase, abia apoi urmează miile de ore de scris coduri, iar dacă primești și o mână de ajutor atunci când te aștepți mai puțin, lucrurile se așează cu atât mai bine. La finele lui 2001, Dan Mașca punea bazele Reea. La acel moment, compania oferea servicii de outsourcing. El a închiriat un spațiu de birouri, iar furnizorul de internet Netsoft, „a uitat“ de facturi în jur de șase luni. Un ajutor foarte mare, mărturisește astăzi antreprenorul pentru că a beneficiat atunci când avea mai multă nevoie de internet la viteză foarte mare. Astfel, putea administra servere în străinătate, ceea ce i-a permis să găsesacă repede clientelă din afară, iar Reea se transforma treptat, în ceea ce americanii numesc „one stop shop“. Și-a adus alături câțiva oameni talentați și a pornit la drum cu open source, pentru că, potrivit spuselor sale, întotdeauna trebuie să respecți munca unui creator. Când a început să încaseze mai mulți bani, el a cumpărat Photoshop, 3D Max și alte softuri proprietare. Până acum, antreprenorul a investit peste două milioane de euro în business. În prezent, compania, pornită de la zero în Tîrgu Mureș, numără 250 de angajați și este o agenție digitală full servicice cu un background puternic în IT. Pentru că lucrurile au ajuns repede să meargă de la sine, în urmă cu 12 ani, antreprenorul a mai deschis un birou, la Alba Iulia, în Reghin, iar de curând, pe zona de branding și comunicare a mai inaugurat o locație în Cluj Napoca. În ceea ce privește prețurile, Dan Macșa spune că se stabilesc în funcție de tipologia de proiect și de interesul pe care îl are față de domeniul respectiv. Atunci când serviciile oferite de instituția sa nu se adresează clienților din piețele mici, costul unui proiect pornește și de la 100 de lei pe oră.
Dan Macșa se declară un fan al piețelor libere. Dintre toate, cel mai mult i-a plăcut Elveția. „Elveția este cea mai liberă economie în Europa. Această libertate îți permite să faci cel mai ușor afaceri. Elveția a fost singura țară cu care am lucrat până acum și unde toți clienții și-au plătit facturile. Asta pentru că acolo, orice startup care are de încasat o factură de la o firmă fie și de zece franci, poate cere insolvența companiei, iar procedura de a intra în insolvență este foarte rapidă dacă nu îți plătește factura“, explică el. Motiv pentru care, s-a asociat cu un austriac cu afaceri în Elveția și au dezvoltat S.A. Reea Group Schweiz în Berna. Capitalul social a fost de 150 de mii de franci, iar Reea deține 80% din acțiunile firmei.
Filosofia antreprenorului
El a refuzat să preia proiecte din bani publici, pentru că, recunoaște că nu se iau ușor, fără implicații în politică. În paralel, a încercat să sprijine cât a putut zona de online, numărându-se printre primii finanțatori ai Dexonline.ro sau ai Liternet.
Unul dintre motto-urile sale, pare să fie: „dăruind vei dobândi“. „Dacă dai, primești. Am dat mereu atât în țară cât și în alte țări de unde făceam profit. Am donat pentru ONG-uri din Elveția sau America și vă mărturisesc, că un ajutor mereu se întoarce la tine“, spune Dan Macșa.
Șeful Reea este un adept al impozitului zero pe venit pentru toată lumea. Pentru că, după cum explică, IT-ul oferă servicii, iar asta după ce, oamenii specializați în domeniu au învățat limba română la școală, au învățat matematică, biologie sau fizică. „Toate aceste meserii din construcții, agricultură, toate generează venituri pentru zona de IT. Fiind libertarian, vreau impozit pe venit 0 pentru toată lumea. De ce nu dăm scutire de venit și pe casele IT-iștilor? Aceste duble măsuri aplicate în toate domeniile fac ca noi să fim la coada Europei. Noi, ca țară, suntem dotați cu resurse materiale umane mult mai multe față de alte state și culmea este că acele țări rămân în fața noastră și nimeni nu pricepe de ce. Cauza e dubla măsură în legislație care permite lipsa inovării și avantajează companiile mari, care devin și mai mari“, explică el.