Un kilogram de prune proaspete costă în piaţa Obor în jur de 3 lei, unul de prune uscate, tot acolo, în jur de 12 lei. Este normal ca un produs procesat să coste mai mult ca unul proaspăt, dar când diferenţa este de patru ori mai mare, ajungi să te întrebi cât de complex şi costisitor este acel proces şi mai ales câtă materie primă (fruct proaspăt) înghite.
Să pornim de la următorul reper – în jur de 12 lei costă 1 kilogram de prune uscate şi cam tot atât unul de ţuică de 30 de grade. Nici nu mai trebuie să facem vreo analiză asupra diferenţei dintre modurile de procesare care transformă materia primă, prunele proaspete – în mod evident deshidratarea este un proces mult mai puţin complex şi mai puţin costisitor decât pregătirea borhotului şi distilarea, ca să nu mai vorbim de costurile impuse de regimul fiscal.
Culturile profitabile se referă la cultivarea unor specii de fructe şi legume, respectiv la creşterea unor specii de animale şi păsări care datorită caracterului lor aparte aduc valoare adăugată foarte mare celor care le cultivă, respectiv îngrijesc.
Ce facem atunci cu fructele, legumele ori materiile prime de origine animală cu totul şi cu totul obişnuite, care prin procesare devin produse cu valoare adăugată mare? Le putem spune producţie profitabilă? Termenul nu există, să zicem ca da.
Uscate, mai scumpe decât proaspete
Un kilogram de prune proaspete costă în piaţa Obor în jur de 3 lei, unul de prune uscate, tot acolo, în jur de 12 lei. Este normal ca un produs procesat să coste mai mult ca unul proaspăt, dar când diferenţa este de patru ori mai mare, ajungi să te întrebi cât de complex şi costisitor este acel proces şi mai ales câtă materie primă (fruct proaspăt) înghite.
Să pornim de la următorul reper – în jur de 12 lei costă 1 kilogram de prune uscate şi cam tot atât unul de ţuică de 30 de grade. Nici nu mai trebuie să facem vreo analiză asupra diferenţei dintre modurile de procesare care transformă materia primă, prunele proaspete – în mod evident deshidratarea este un proces mult mai puţin complex şi mai puţin costisitor decât pregătirea borhotului şi distilarea, ca s[ nu mai vorbim de costurile impuse de regimul fiscal.