Astfel, a transformat universitatea la care studia în primul său client. Totuşi, a decis să revină în Bucureşti, unde a pariat pe acelaşi model de business. Mai precis, în ianuarie 2015, Irina Alionte punea temeliile afacerii Bodyshape Transformation Center, un centru de transformare care îmbină antrenamentele de fitness, nutriţia şi coachingul pentru dezvolare personală.
„Cu siguranţă experienţa internaţională mi-a adus multe beneficii şi m-a ajutat să mă dezvolt, dar nu am avut niciodată în minte gândul că plecarea mea este definitivă. Întotdeauna am crezut în ideea: descoperă, experimentează şi implementează în ţara ta“, povesteşte Irina Alionte. În Marea Britanie ea spune că a învăţat cum să pună pe picioare un business de una singură şi să tranforme o idee într-un succes.
„Am învăţat că nu ai nevoie de foarte mulţi bani sau resurse ca să reuşeşti, ci un sistem de sprijin şi mentori care să te ghideze. De cele mai multe ori, cel mai mare obstacol în calea succesului suntem chiar noi înşine, cu fricile şi reţinerile noastre, şi dacă ne dăm seama de potenţialul pe care îl avem şi avem încredere în forţele proprii, 99% din drum este parcurs“, crede antreprenoarea.
În opinia sa, învăţământul britanic pune foarte mult accentul pe gândirea critică şi pe dezvoltarea propriului set de idei şi argumente. O altă diferenţă faţă de sistemul românesc este, conform spuselor sale, caracterul practic al proiectelor şi faptul că studentul este stimulat să lucreze în echipă.
„Am remarcat o anumită apropiere între studenţi şi profesori, este mult mai puţină formalitate. Profesorii sunt deschişi, uşor de abordat şi nu se situează pe un piedestal. Ei nu-şi folosesc autoritatea cu scopul de a intimida şi îşi doresc să te ajute să obţii rezultate cât mai bune“, adaugă Irina Alionte. De multe ori, în România, spune că a simţit că nu există un sistem de susţinere pentru tinerii cu idei de afaceri.
„Statul român a iniţiat un proiect de susţinere al startup-urilor şi oferă acel program de finanţare pentru SRL-D-uri, însă faptul că jumătate din finanţare trebuie să provină din surse proprii este descurajant pentru mulţi. În schimb, Marea Britanie încurajează iniţiativele antreprenoriale atât prin finanţare guvernamentală, dar şi printr-un sistem de mentorat foarte bine pus la punct“, subliniază antreprenoarea.