Sacii cu taloanele ce trebuiau sa participe la marea extragere zac si acum la Posta Romina. Cum a avut loc, totusi, extragerea i urma careia au fost deja publicate seriile cistigatoare, numai organizatorii o stiu. Pina i prezent, patronii firmei Publirom, fratii Nicolae si Petru Cristea, nu au putut face dovada ca extragerea din noaptea de Revelion a avut loc. Desi sustin sus si tare ca a existat o comisie care a asistat la tragerea la sorti, ei nu fac public numele membrilor. Mai mult, ei decla
Sacii cu taloanele ce trebuiau sa participe la marea extragere zac si acum la Posta Romina. Cum a avut loc, totusi, extragerea i urma careia au fost deja publicate seriile cistigatoare, numai organizatorii o stiu. Pina i prezent, patronii firmei Publirom, fratii Nicolae si Petru Cristea, nu au putut face dovada ca extragerea din noaptea de Revelion a avut loc. Desi sustin sus si tare ca a existat o comisie care a asistat la tragerea la sorti, ei nu fac public numele membrilor. Mai mult, ei declara ca exista o caseta video cu marea extragere a seriilor cistigatoare. Cind revista Capital a cerut vizionarea ei, acestia au trecut la amenintari. O alta ciudatenie este si faptul ca i lista seriilor cistigatoare publicata i 4 ianuarie a.c. i ziarul Rominia libera apar si cele ale taloanelor razuibile, care dupa cum este iscris si pe cupon, cuprind premii ce se acorda pe loc. Pai daca sunt cistiguri suplimentare pe loc, atunci de ce a mai fost nevoie de publicarea seriilor taloanelor razuibile? Cei care au razuit si au avut norocul sa dea de un cistig, erau fraieri sa nu-si ridice premiul imediat? Asa ca publicarea seriilor taloanelor razuibile nu face altceva decit sa induca i eroare.
Delia Cristea trage sforile din Ministerul Finantelor
in opinia fratilor Cristea, de vina ca extragerea taloanelor nu a avut loc sunt organele statului, de la Politie, Garda Financiara, Posta si Ministerul de Finante, care au decis i 19 decembrie 2000 ca aceasta loterie este joc de noroc.
Tot pentru a induce i eroare, fratii Cristea se folosesc i continuare de numele firmei Publirom Press SA, desi aceasta firma nu mai exista legal. Ei semneaza si parafeaza contracte, trimit comunicate sub stampila Publirom Press SA, cu sediul din Bucuresti. Din data de 6 octombrie 2000, Publirom Press SA s-a transformat i Evita Press SA, cu un nou sediu, itr-un sat din Muntii Apuseni. Mai bine zis, itr-un
grajd din satul Vaidei, comuna Romos, judetul Hunedoara. Asa cum afirma, facind haz de necaz, inspectorii Garzii Financiare, „grajdul gol, unde nu se afla nici un document, nu astepta altceva decit boii de la Bucuresti sa vina i control”. Este greu de crezut ca folosirea i continuare a vechii denumiri este facuta din pura obisnuinta sau pentru faptul ca Publirom este un nume deja cunoscut. Daca avea asa priza numele de Publirom, atunci de ce a mai existat aceasta modificare? Sa fie oare o cale de a pune pe drumuri organele fiscale si de politie, care de mai multa vreme sunt pe urmele fratilor Cristea?
in plasa patronilor de la Evita Press au cazut si unii parteneri de afaceri, care au aflat din revista Capital ca Publirom Press SA nu mai exista. Este cazul firmei Eurografica SRL din Bucuresti, firma care s-a obligat prin contractul nr. 2455, din 15 noiembrie a.c., sa tipareasca taloanele si felicitarile care s-au pus i vinzare pentru marea loterie de sfirsit de an. „Nu stiam ca si-au modificat numele. Pentru a face lumina i acest caz, am angajat de curind o firma de PR, care sa ne ajute la protejarea imaginii firmei noastre”, ne spune Mihai Cristian Vasile, director general la Eurografica. Juristi ai Oficiului National al Registrului Comertului ne-au declarat ca stampilarea unor contracte cu vechea denumirea a unei firme este ilegala. Practic, firma care a prestat servicii catre firma fratilor Cristea a emis facturi de plata catre Publirom Press SA, deci catre o firma inexistenta. Astfel, chiar daca valoarea facturii va fi achitata de patronii Evita Press, acestia pot scapa de plata taxelor aferente acelor facturi catre bugetul de stat.
Aflam de la un proaspat demisionar din grupul de firme condus de fratii Cristea ca pseudoloteria a fost gindita i etape. Au existat atit modificari ale regulamentului initial de tragere la sorti, cit si ale contractului cu Eurografica. Modificarile au fost efectuate de Delia Cristea, sotia lui Nicoale Cristea, actionara si ea la Evita Press SA. Completarile erau scrise de mina, fara a se trece data efectuarii lor. Fostul angajat la Publirom sustine ca modificarile s-au facut cind toate taloanele erau deja tiparite. Ca un fapt divers, Delia Cristea este angajata a Ministerului Finantelor, la, culmea, Directia de audit intern, fosta Inspectie Generala pentru Activitate Interna. intrebata daca aceste modificari au fost aduse de ea, Delia Cristea a recunoscut ca este scrisul ei.
Filmul evenimentelor
4 S-a decis mai itii modificarea regulamentului privind tragerea la sorti pentru atribuirea premiilor. Initial era prevazut ca la marea extragere sa fie trase la sorti seriile castigatoare ale premiilor: trei autoturisme Mercedes, trei premii i valoare de un miliard de lei fiecare, 30 Dacii Nova, 300 de premii a cite 10 milioane lei si 3.000 de premii a cite un milion. De altfel, acesta era si mesajul transmis participantilor, iscris pe taloanele primite o data cu cumpararea felicitarilor Publirom.
44 Dupa ce felicitarile au fost puse i vinzare, regulamentul a fost modificat, i sensul ca „din valoarea totala a premiilor aprobate se vor acorda prin tragere la sorti numai cele trei autoturisme Mercedes, celelalte premii se vor acorda pe talonul razuibil instant. Deci rezulta ca mesajul transmis participantilor a fost modificat ulterior, fara ca acestia sa fi fost informati. Mai mult, contactati telefonic, dealerii Mercedes i Rominia – firma Autorom – ne-au declarat ca nu au avut nici macar un contact telefonic cu reprezentantii firmei Publirom si ca nu exista o comanda pentru cele trei Mercedesuri oferite ca premii.
444 O alta modificare a regulamentului consta i faptul ca se renunta la publicarea listei cu numele cistigatorilor acestor premii, urmind sa fie publicate doar seriile cistigatoare. Asa ca mult invocatul argument de catre fratii Cristea ca taloanele trimise prin posta nu au putut participa la extragere pentru ca Posta Romina le-a sechestrat nu sta i picioare. Dupa cum ne-a informat diriginta Oficiului Postal 83, doamna Aciubotaritei, taloanele nu au fost sechestrate, ci nu au fost ridicate de Publirom, pentru ca fratii Cristea nu au platit taxele postale aferente, ce se ridica la peste 2 miliarde de lei. Tot doamna Aciubotaritei ne-a comunicat ca „si astazi daca platesc banii, patronii Publirom isi pot lua taloanele, neexistind nici un sechestru pe ele”.
4444 Contractul cu Eurografica a suportat si el modificarile Deliei Cristea, i legatura cu cantitatea de felicitari si taloane ce urmau sa fie livrate. Tirajul initial de 4 milioane bucati taloane si un milion felicitari a fost modificat la 8 milioane taloane si 5 milioane felicitari. O eventuala justificare a acestei suplimentari de tiraj din partea Publirom ar fi ca a existat cerere mare pe piata de astfel de taloane si nu le ajungeau cele tiparite. Dar dupa cum sustin comisari ai Garzii Financiare si chiar surse din Publirom, anul acesta s-au vindut putin peste 2 milioane de bucati, pentru care s-au icast aproximativ 20 de miliarde lei. Se poate ca tirajul suplimentar sa fie doar fictiv, atita timp cit conducerea de la Eurografica, cea care a tiparit taloanele si felicitarile, nu stie de modificarile la contract, desi Delia Cristea ne-a declarat ca completarile si modificarile s-au facut cu acordul ambelor parti.
44444 O alta modificare a suportat-o si numele reprezentantului Publirom la icheierea contractului cu Eurografica. Initial era trecut numele Nicolae Cristea, care ulterior a fos taiat si trecut cu minuta Deliei Cristea numele de Ardean Marcel. Culmea ca directorul Eurografica sustine ca a icheiat contractul cu Nicolae Cristea, si nu cu Ardean Marcel, de care nici n-a auzit.
Dupa cum este iscris si pe taloanele de la Marele concurs al Revelionului 2001, Publirom intentioneaza sa organizeze un alt joc de Martisor: „Teleruleta Miliardelor”. Avind i vedere tot ce s-a itimplat cu aceste loterii organizate de Publirom de-a lungul ultimilor patru ani, revista Capital trimite ica un semnal de alarma organelor abilitate, pentru a depune mai mult efort i a stopa pe viitor astfel de manevre ale unor asa-zisi oameni de afaceri, care se lasa cu plingeri de iselatorie. trn