Incertitudinea ce a plutit in ultimele saptamani in jurul gruparii din Giulesti risca sa-i descurajeze pe sponsori. Chiar si unii dintre actionari ar putea lua in considerare plecarea.
In urma cu doua saptamani, Federatia Romana de Fotbal a decis sa inchida accesul publicului pe aproape 9.000 din cele 19.000 de locuri ale stadionului Rapid. Motivatia acestei decizii fara precedent a FRF o constituie starea precara a unei parti a tribunelor, care risca sa se prabuseasca in orice moment. La fel de precara pare a fi, in ultima perioada, si situatia clubului de sub podul Grant. In ciuda unui sezon exceptional, cand a castigat Cupa Romaniei, a obtinut o perfomanta istorica in Cupa UEFA si ar ocupat locul doi in Divizia A, si in ciuda punerii bazelor unei societati de actiuni care sa inlocuiasca, dupa model vestic, asociatia nonprofit care a administrat clubul pana de curand, Rapidul are mari sanse sa inceapa noul sezon intr-o stare de tensiune si incertitudine.
Cand este sa se indice vinovatul, toti ochii se indreapta spre George Copos. Finantatorul giulestenilor este acuzat, mai pe fata, mai pe la colturi, ca a fost strans la punga si a reusit sa-l faca pe Razvan Lucescu sa-si anunte plecarea ferma, decizie retractata in ultima clipa.
Dincolo de riscul de a transforma o echipa performanta intr-o grupare de mana a doua, problemele de la Rapid vor avea, cu siguranta, si implicatii economice. Deja, unul dintre sponsorii principali, LukOil, se gandeste foarte serios la retragere. Constantin Tampiza, presedintele companiei LukOil Downstream, ne-a declarat ca se intreaba daca Rapidul va mai fi un club de elita. “Tot ce se intampla acolo ne afecteaza direct imaginea. Cum contractul de sponsorizare era incheiat pana la inceputul sezonului 2006/2007, ne gandim foarte serios sa nu-l prelungim, mai ales ca avem si alte oportunitati”, spune el.
Dan Ostahie, directorul general al Altex – alt sponsor important al clubului, dar in acelasi timp si detinatorul unui pachet de actiuni la Rapid SA, ne-a spus ca prefera sa se abtina de la comentarii. Surse din galeria giulesteana afirma insa ca, dupa o serie de discutii contradictorii cu George Copos, distribuitorul de produse electronice si electrocasnice ar putea renunta si el la contract. “stiu clar ca George Copos si actionarii minoritari s-au certat de mai multe ori, unii acuzandu-l chiar ca, dupa ce i-a pus sa bage bani in club, vrea sa-l aduca la faliment”, povesteste Sorin, un suporter rapidist apropiat de vechiul management.
Iar falimentul nu este neaparat un cuvant spus la suparare. “Instabilitatea conducerii, alaturi de plecarea unor jucatori-cheie si in lipsa aducerii unora de talie similara, care sa ii inlocuiasca, pot conduce catre o stare de nesiguranta ce se va rasfrange atat in rezultatele obtinute de echipa, cat si in situatia financiara a clubului, prin diminuarea valorii de piata a echipei si incasari mai mici din drepturile de televiziune”, considera Cristian Ionescu, managing director al Coface Romania.
El considera ca, daca ne uitam la modelul financiar european al celor mai bogate cluburi de fotbal, vom observa ca se pune un accent fara precedent pe exploatarea comerciala, cautandu-se permanent strategii de imbunatatire a facilitatilor si bazei operationale de care dispun, a utilizarii stadionului si a veniturilor generate din baza de suporteri. “Daca aplicam acest model la situatia in care se afla clubul Rapid, nici una dintre miscarile prezente nu are darul de a contribui la imbunatatirea acestor indicatori, ci, dimpotriva, sunt sanse mari sa afecteze toate sursele de incasari ale clubului”, explica directorul Coface.
Ionescu mai afirma ca si scandalul de evaziune fiscala in care este implicat actionarul principal ar putea avea consecinte negative, atat asupra imaginii clubului, cat si asupra stabilitatii financiare. “Ceilalti actionari ar putea incerca sa se indeparteze de club, pentru ca imaginea companiilor lor sa nu aiba de suferit”, arata el. Deocamdata, insa, nu exista informatii care sa arate ca vreunul dintre actionarii minoritari se gandeste sa renunte la participatia sa, ceea ce nu exclude, insa, existenta unor astfel de intentii. Cert este ca, in lipsa unui bun manager al crizei, situatia echipei de sub podul Grant, aparent rezolvata, poate redeveni instabila in orice moment .
18,5 MILIOANE DE EURO
este capitalul social al proaspat infiintatei societati pe actiuni. 13 milioane de euro sunt reprezentate de drepturile federative ale jucatorilor, detinute de asociatia nonprofit AFC Rapid, restul fiind investitii directe.
O SOCIETATE PE ACTIUNI DOMINATA DE COPOS
FC RAPID SA a fost initiata in aceasta primavara. 70% din actiunile noii societati sunt detinute de AFC Rapid. Aceasta are 21 de membri (printre ei, George Copos, cu o cota de circa 52%, si Jean Valvis, presedintele Grupului LaDorna, cu circa 19%, dar si Mircea Lucescu).
RESTUL de actiuni sunt detinute de Jean Valvis – 6%, ISAF SA (reprezentata de Doru Seceleanu) – 6%, Ana Holding SA (companie al carei actionar majoritar este George Copos) – 6%, Florin Talpes (directorul general al Softwin) – 3%, Dan Constantin Ostahie (directorul general al Altex) – 3%, Dan Laurentiu Fati (directorul general al Dacris) – 3% si Dinu Gheorghe – 3%.
ACtIONARII care au achizitionat 3% au platit circa 550.000 de euro, iar cei care au cumparat 6% din actiuni au investit, evident, aproximativ 1,1 milioane de euro.
IN TOTAL, luand in calcul si procentele detinute la AFC Rapid, George Copos detine 42,6% din FC Rapid SA, iar Jean Valvis 19,3%. Fostul vicepremier a pierdut, astfel, mult teren, mai ales ca deciziile in companie nu se iau decat cu o majoritate de 85%.