La prima vedere, turismul si telefonia mobila nu au nimic in comun. Dar din cei peste sase milioane de romani care, in 2001, au trecut granitele tarii in scopuri turistice sau de afaceri mai mult de un sfert au avut la ei telefon mobil si, implicit, roaming, adica posibilitatea de a suna din strainatate de pe un astfel de terminal.
Roamingul a fost, de la bun inceput, o afacere pentru companiile de telefonie mobila. Anul trecut, profitul obtinut de operatorii de pe piata romaneasca s-a datorat, in mare parte, clientilor cu bani, care si-au permis sa vorbeasca de zeci de milioane de lei atunci cand se aflau in Franta, Germania sau Marea Britanie. Perioada concediilor de vara si iarna reprezinta o mana cereasca pentru Connex, Orange sau Cosmorom.
In lunile de vara, Orange Romania realizeaza peste 10% din vanzari din serviciile de roaming, iar numarul inregistrarilor succesive ale vizitatorilor straini in retea depaseste un milion intr-un an. „Aceasta cifra se afla intr-o usoara crestere”, apreciaza Dorin Odiatiu, director pentru afaceri internationale&interconectare in cadrul Orange. Anul trecut, veniturile totale ale Orange (MobilRom) au fost de 378 milioane de euro. Cu alte cuvinte, cel putin 37 milioane de euro au venit din roaming. Simultan, compania MobiFon a raportat, in 2001, o cifra de afaceri de 359,9 milioane de dolari, anuntand totodata ca va plati actionarilor dividende in valoare de 26,6 milioane de dolari.
Perioada cu cea mai mare crestere s-a inregistrat in primii ani dupa lansarea telefoniei mobile GSM in Romania. Numarul clientilor straini s-a marit considerabil in momentul in care Orange a inceput sa semneze contracte cu marii operatori din Europa, precum France Telecom, Italia Mobile, Mannesmann, T-Mobile sau Mobilkom Austria. Aceeasi perioada, mai precis anii 1997-98, a coincis cu boomul telefoniei mobile.
Chinezii incaseaza 500 milioane USD din vorbe
Comparativ, numarul abonatilor romani care solicita servicii de roaming in afara tarii tinde sa-l egaleze pe cel al abonatilor straini veniti in Romania. „Spre deosebire de primii ani, cand romanii care solicitau roaming erau foarte putini fata de straini, in prezent, tendinta este de echilibrare”, explica Dorin Odiatiu. Tarifele aplicate clientilor straini sunt aceleasi cu cele practicate pentru abonatii romani. Reciproc, si romanii care pleaca in strainatate platesc tarifele operatorului pe care il aleg. La acestea se adauga costurile de operare ale companiei de telefonie mobila din tara de origine. „De exemplu, pentru a putea factura ceea ce consuma abonatii nostri, trebuie ca datele respective sa fie culese si transmise printr-o legatura de date. Aceste operatiuni implica niste costuri de cateva procente”, spune Dorin Odatiu.
Paul Chirca, Product Manager International and Roaming la MobiFon spune ca MobiFon este operatorul de telefonie mobila cu cele mai multe acorduri de roaming incheiate in prezent: 216 parteneri in 93 de tari.
Daca in momentul lansarii serviciului (iulie 1997), Orange incheiase parteneriate cu circa 50 de parteneri, acum acestia sunt peste 200. Tarile ai caror operatori aduc cei mai multi clienti sunt Germania, Italia, Franta, Austria, Ungaria si, in lunile de concediu, Grecia si Turcia. Paul Chirca de la MobiFon indica aceleasi tari, dar si Marea Britanie, Ungaria, Spania si Olanda.
Orange (cu numele de atunci MobilRom) a lansat in mai 2001 roaming si pentru utilizatorii serviciilor preplatite. Numarul utilizatorilor Orange PrePay care vor apela la roaming este preconizat sa creasca, in conditiile in care operatorul ofera, incepand de saptamana trecuta, posibilitatea emiterii de SMS-uri, nu doar a receptarii acestora.
Companiile romanesti nu au reusit inca sa atinga performantele inregistrate, in 2001, de China sau Germania. Cei peste 31 de milioane de vizitatori ai Marelui Zid Chinezesc au adus companiilor de telefonie mobila venituri suplimentare de aproape 500 de milioane de dolari. Acelasi lucru este valabil si pentru Germania, unde Deutsche Telekom a raportat ca iesirea a peste 20 de milioane de germani din tara a insemnat o crestere cu 20% a veniturilor.
Cat te costa roamingul
· Atunci cand folosesti telefonul mobil in roaming, apelurile primite sunt redirijate automat din Romania spre locul in care te afli. Redirijarea apelurilor se tarifeaza conform standardelor GSM internationale. Ca urmare, atata timp cat te afli in roaming vei plati atat pentru apelurile emise, cat si pentru segmentul international al apelurilor primite.
· In cazul apelurilor pe care le primesti in strainatate, vei plati, pentru portiunea internationala a apelului dintre Romania si tara unde te afli, conform tarifelor RomTelecom pentru convorbiri internationale, la care se adauga un mic tarif pentru cheltuielile administrative. Astfel, cel care initiaza apelul va plati ca si cand tu te-ai afla in Romania, iar tu vei plati portiunea internationala dintre Romania si reteaua straina.
· Cand folosesti o retea GSM din alta tara, vei plati conform tarifelor aplicate de Connex sau Orange, luand in considerare tarifele respectivului operator GSM. Acestea difera de la operator la operator si se pot modifica.
· Un apel efectuat dupa trecerea pe reteaua operatorului francez Orange, atunci cand te afli la Paris, este taxat astfel: in reteaua Orange din Franta 0,687USD, catre alte retele din Franta 0,687 USD, catre Romania pe Connex, Orange sau Cosmorom 1,208 USD, iar un SMS 0,199 USD.
· Operatorul britanic Vodafone taxeaza un apel de un minut efectuat in retelele din Marea Britanie cu 0,495 USD, iar un apel catre Romania costa, in general, 2,197 USD. Durata minima de taxare este de un minut, dupa care urmeaza taxarea la 30 de secunde.
· Turistul roman mai are la dispozitie si varianta cumpararii in Franta sau Anglia a unei cartele de tip voucher, cu care poate vorbi o anumita perioada. Apelurile in interiorul acestor tari sunt mai ieftine decat daca s-ar folosi roamingul.