Cam pe la 1435, la Dijon, în fața bisericii Notre Dame, se afla cofetăria maestrului Anselme, care avea un ucenic pe nume Pierre Ripeaud.
Prăjiturile erau atât de bune încât toți aristocratii de prin împrejurimi se aprovizionau numai de la acest cofetar.
Pierre era un lucrător foarte dibaci, avea însă numai 20 ani și îndrăzni să râvnească la mâna tinerei Agnes, fiica patronului, pe care o iubea de multă vreme și de care se știa iubit.
Cei doi tineri nu îndrăzneau însă să dezvaluie această taină maestrului Anselme, care, fiind om bogat, putea pretinde un ginere mai bun decât un biet lucrător.
Într-o zi, ucenicul primi comanda unei brioșe pentru intendentul general din Bourgogne.
Pierre, distrat din cale afară, puse în aluat, în loc de unt, miere, care avea aceeași culoare. Vă puteți închipui disperarea lui Pierre.
Dar, tânăra fată, gustând din prăjiturile greșite le găsi foarte bune și-l sfătui pe nenorocitul Pierre sa le trimită intendentului.
Bietul Pierre se execută și asteptă tremurând. Dar în loc de reproșuri, fu coplesit de complimente și de comenzi.
Turta dulce fu luata cu asalt și cofetarul se îmbogăți repede, învoindu-se, în cele din urmă, sa ia de ginere pe ucenic si să-l facă tovarăș.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric