Chiar dacă, în România, creditele sunt scumpe, IMM-urile dau faliment în lanţ, iar şomajul este în floare, mai sunt afaceri care merg bine, cât şi segmente de piaţă încă neexploatate. Francizele, distribuţia, consultanţa şi IT-ul sunt doar câteva domenii unde îţi poţi deschide o afacere cu cel mult 10.000 de euro.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de  Afaceri din România (AOAR), consideră că printre cele mai bune afaceri care se pot face, pe fond de criză, cu 10.000 de euro, sunt francizele şi distribuţia. Astfel, una dintre cele mai interesante investiţii este, în acest moment, o franciză de training, in contextul în care sunt fonduri europene destinate acestui gen de business.

Un alt business profitabil pe timp de criză este reprezentat de firmele specializate în recuperarea creanţelor. „După o explozie a creditelor, acordate uneori necontrolat, ne aşteptăm în perioada următoare la întârzieri ale plăţilor. Prin urmare, firmele specializate în recuperarea creanţelor vor avea un volum de muncă consistent”, a explicat Ionuţ Maftei, senior consultant la Ensight Management.

Maftei mai spune că şi domeniul  consultanţei va avea de câştigat, în special acel segment care se ocupă cu analiza şi optimizarea financiară a companiilor. În ceea ce priveşte finanţarea, investiţiile în servicii (contabilitate, fiscalitate, IT), dar şi consultanţa sau marketing-ul,  ar putea sa se încadreze în categoria „ieftin de pornit”.

„Vulnerabilităţile unui start-up în perioada actuală ţin, în primul rând, de identificarea surselor de finanţare. De asemenea, trebuie luată în calcul marja profitului mai scazută şi concurenţa neloială. Domeniile în care afacerile rezistă mai bine pe timp de criză sunt domeniul farmaceutic, îngrijirea medicală, dar şi  industria alimentară, dacă vorbim de produse de criză, ieftine şi bune”, a explicat Ionuţ Maftei.

În timpul crizelor economice, domeniile cel mai puţin afectate sunt cele stabile sau cele care au clienţi „captivi” – producţia bunurilor de bază, industria tutunului, energie, servicii publice, servicii medicale, mai susţine Maftei.

Ajută împrumutul de la FMI mediul de business?          

După unele voci, împrumutul de la FMI face mai mult rău decât bine României, meritul lui fiind acela de a ameliora situaţia doar pe termen scurt. După alţii, aceşti bani ajută semnificativ economia românească.

Florin Pogonaru este de părere că împrumutul de la FMI e necesar şi benefic pentru mediul de afaceri. „Rolul banilor de la FMI a fost să stabilizeze panica ce deja apăruse în mediul de afaceri românesc”, susţine el.