Simplul fapt ca iubiti pisicile nu este suficient pentru a va apuca sa cresteti feline de rasa. Iar daca cineva ar dori sa transforme acest hobby intr-o adevarata afacere, pe langa bani si cunostinte ar trebui sa aiba si informatii despre ce se intampla pe piata pisicilor de rasa. In primul rand, trebuie sa ajunga sa cunoasca o serie de amanunte legate de conditiile de viata si hrana pe care trebuie sa le ofere animalelor. Aceste lucruri se pot afla de la alti crescatori, din publicatiile de spe
Simplul fapt ca iubiti pisicile nu este suficient pentru a va apuca sa cresteti feline de rasa. Iar daca cineva ar dori sa transforme acest hobby intr-o adevarata afacere, pe langa bani si cunostinte ar trebui sa aiba si informatii despre ce se intampla pe piata pisicilor de rasa. In primul rand, trebuie sa ajunga sa cunoasca o serie de amanunte legate de conditiile de viata si hrana pe care trebuie sa le ofere animalelor. Aceste lucruri se pot afla de la alti crescatori, din publicatiile de specialitate sau de pe Internet (kawinqwaeker.tripod.com).
Tarifele de tranzactionare oscileaza intre 50 si 1.000 USD
Pe langa caracteristicile specifice diferitelor rase, fiecare animal are propria personalitate si temperament. De regula, pisicile traiesc in spatii inchise, curate, la o temperatura ambianta de 17OC. Crescatorul trebuie sa-i asigure pisicii un loc special unde aceasta isi poate face necesitatile. In plus, mai ales daca pisica este tinuta in apartament, proprietarul trebuie sa-i monteze un dispozitiv special pe care felina il va folosi pentru ascutitul ghearelor. De asemenea, pisicilor de apartament trebuie sa li se taie varful ghearelor, in sens cosmetic, atat pentru confortul animalelor, cat si pentru protejarea tapiteriei si a mobilierului.
In ceea ce priveste intretinerea pisicilor, este bine de stiut ca acestea se imbaiaza cel putin o data pe luna si se piaptana, mai ales cele cu parul lung, cel putin o data pe saptamana. Speranta de viata medie a pisicilor este de zece ani, dar multe ating frecvent 15 – 20 de ani. O pisica naste intre
unul si sase pui o data, de cel mult trei ori pe an.
Pisicile de rasa se hranesc cu hrana speciala care se poate cumpara din magazinele de profil la preturi cuprinse intre 100 si 154.000 lei/kg. In general, alimentatia trebuie sa fie bogata in proteine, fibre, taurina si minerale ca Mg, Ca, P. O pisica mananca intre 1,5 si 2,5 kg pe luna, exceptand perioadele cand este insarcinata sau alapteaza, situatie in care femela are nevoie de o cantitate dubla de hrana. De mentionat ca animalele care traiesc in apartament, datorita unei vieti mai sedentare, nu consuma aceeasi cantitate de hrana ca acelea care traiesc in aer liber.
Pretul la care poate fi cumparata o pisica de rasa variaza foarte mult in functie de rasa, calitatea exemplarului, actele detinute (pedigree, carnet de sanatate, si in special, premiile obtinute, pana la data vanzarii, la diferite concursuri). Astfel, in tara noastra, cele mai multe pisici se comercializeaza la preturi cuprinse intre 50 si 1.000 USD. Se pot incheia tranzactii si la preturi de 2.000 3.000 USD, in special pentru exemplarele care au obtinut premii importante in competitii de anvergura internationala.
De regula, o pisica matura (in varsta de peste un an) este mai ieftina decat un pui de cateva luni, exceptand cazurile in care aceasta a fost laureata la una sau mai multe competitii internationale. Preturile pisicilor de rasa din Romania sunt, in general, mult mai mici decat cele practicate in Europa si Statele Unite, in principal din cauza puterii reduse de cumparare, cat si a dimensiunii pietei.
Exemplarele Bengali sunt cele mai scumpe
Cunoscatorii spun ca rasa Bengali este cea mai scumpa din lume – fiind inscrisa chiar in cartea recordurilor – un astfel de pui fiind vandut cu 1.500 lire sterline. Exemplare „Bengali pet” de calitate se comercializeaza frecvent la preturi de circa 1.000 USD, in timp ce pisicile „Bengali show” depasesc adesea 4.000 – 5.000 USD.
Zamfira Razman si Radu Gabrian din Arad sunt coproprietarii a sase pisici de rasa. „La un crescator de pisici conteaza dragostea pentru ele si mai apoi aspectul financiar”, spune Zamfira Razman. In urma cu doua saptamani, cei doi aradeni au obtinut primul lor succes de rasunet in domeniu, cu motanul persian negru de un an si trei luni, care, in cadrul expozitiei internationale de feline din Bucuresti (organizata de catre AFR), a castigat doua mari premii.
Cristian Sfatu din Brasov creste exemplare de rasa de trei ani. „Acum am trei persiane, doua birmaneze si trei siameze, toate exemplare de calitate. Din pacate, insa, piata din Romania este cam slabuta, din cauza faptului ca extrem de putine persoane isi permit sa plateasca pretul real pentru o pisica de rasa. Daca as trai intr-o tara mai bogata, as putea face usor zeci de mii de dolari in fiecare an. Asa, sunt nevoit sa ma multumesc cu mai putin. Dar daca te ocupi serios si le intretii cum trebuie, eu consider ca poti avea o afacere rentabila”, marturiseste Cristian Sfatu.
„La pisicile de rasa, cele mai frecvente afectiuni sunt litiaza urinara-renala, in special la motani, afectiunile de sezon, care vizeaza pielea, eczemele de natura alimentara, dermatitele alergice la ectoparaziti (purici, capuse), afectiunile gastro-intestinale. De asemenea, este important ca pisicile sa fie vaccinate si deparazitate periodic. Bineinteles, la consultatii se vine cu carnetul de sanatate al pisicii, unde se consemneaza toate observatiile si tratamentele”, explica doctor Moisa. El mai spune ca proprietarul trebuie sa-i creeze pisicii un habitat anume, care sa-i confere animalului sentimentul de siguranta si intimitate. „Din punct de vedere comportamental, pisica este un animal cu personalitate, ea accepta numai o relatie de prietenie cu crescatorul, spre deosebire de caine, de exemplu, care accepta dominatia stapanului. In masura in care se tine cont si de aceste aspecte, sansele ca pisica sa fie cat mai sanatoasa cresc considerabil”, spune Adrian Moisa.
In prezent, in tara noastra, fiinteaza doua institutii Asociatia Felina Romana (AFR) si Federatia Felina Romana (FFR), care, desi au acelasi profil, isi desfasoara activitatea separat.
Desi nu exista o evidenta centralizata a posesorilor de pisici de rasa (unii nu sunt inscrisi in nici un club, nu participa la nici un fel de expozitii), cunoscatorii apreciaza ca in Romania sunt circa 2.000 de persoane care sunt angrenate in aceasta activitate, un proprietar avand in medie doua exemplare. Insa, numarul celor care detin pisici cu adevarat performante (rase de calitate, cu
pedigree si acte de sanatate) si care au transformat de fapt acest hobby intr-o afacere nu depaseste, se pare, cateva sute.
Preturi la diferite categorii de hrana pentru pisici
· KITTEN: 121.500 lei / kg – pentru perioada de gestatie, lactatie, si pentru pisoii intre 4 luni si un an
· HAIR & SKIN – 136.000 lei / kg – pentru pisici cu sensibilitate a pielii si a parului
· VET CAT YOUNG – 154.500 lei / kg – pentru pisici sterile pana la 5 ani
· PERSAN – 136.500 lei / kg – pentru pisici persane
· KIT 32 – 107.500 lei / kg – pentru pisici in plina forma (pisici active)
· SENSIBLE – 123.500 lei / kg – pentru pisici cu sensibilitate digestiva si pisici mofturoase.
Sfaturi utile
De ce trebuie sa tinem cont la achizitionarea unei feline
1. Pisica trebuie sa aiba spatiu de miscare si loc unde sa se culce
2. Incalzirea si ventilatia sa fie adecvate numarului de pisici din crescatorie
3. Apa si hrana in cantitati suficiente
4. Cusca spalata si dezodorizata zilnic
5. Dezinfectie, dezinsectie, cel putin o data pe luna
6. Tavita cu nisip, curatata zilnic
7. Materialele utilizate la constructia custii felinei sa fie impermeabile, dure si cu suprafata peretilor lisa
8. Zona de culcare sa fie uscata, curata si ferita de intemperii.
Preturi la accesorii pentru pisici
· cat-spa (dispozitiv folosit pentru relaxarea pisicii) – 543.000 lei
· litiere cu nisip pentru necesitati – 115.000 lei
· lopatica aferenta litierei – 34.500 lei
· nisip absorbant – 67.500 lei (5 litri) – 390.000 lei (20 litri)
· griffoir (pentru ascutit unghii) – 207.500 lei – 238.000 lei
perii pentru pieptanat – 60.000 -90.000 lei
ansamblu pentru dormit si ascutit unghii – 3.700.000 leir
cusca pentru transport – 508.000 -630.500 leir
geanta pentru transport – 737.500 leir
jucarioare pentru pisici 22.500 -35.500 leir
zgarda antiparazitara – 43.000 leir
sampon antiparazitar cu esenta de eucalipt – 86.000 leir
perii tesala dubla – 107.700 leir
r
Costul serviciilor medicale pentru pisicile de rasar
r
consultatie la cabinet – 50.000 leir
consultatie la domiciliu – 100.000 leir
un vaccin – 150.000-200.000 leir
sterilizare la cerere – 300.000 400.000 leir
tumori – 300.000 – 500.000 leir
fracturi – 500.000 – 800.000 leir
plagi prin sfartecare 50.000 -500.000 leir
alte genuri de interventii chirurgicale 300.000 – 500.000 leir
interventiile chirurgicale cu grad de dificultate mai mare de exemplu: plastie de trahee, grefa r
de os (os recoltat din bazin si pus in femur) depasesc 1.000.000 lei.r
r
Sistem expozitional tip in competitiile de pisicir
r
categoria I: pisici Persiana si Exoticar
categoria a II-a: pisici cu par semilung: Mainecoon, Ragdoll, Norvegiana de padure, Siberiana, Saera de Birmania, Angora Turceascar
categoria a III-a: pisici cu par scurt: Abisiniana, Samaleza, Bengaleza, Bumilla, British, Burmeza, Europeana, Albastra de Rusia, Cornish Rex, Devon Rexr
categoria a IV-a: rase orientale: Balineza, Javaneza, Orientala, Siamezar
categoria a V-a: pisici de casa, pisici fara pedigree.