toate acestea, cativa mai curajosi, care au reusit sa adune ceva bani pentru start-up, s-au lansat in cateva afaceri spectaculoase, cu sanse serioase de castig. si unii, si ceilalti s-au adunat saptamana trecuta la Romexpo in cadrul primului targ al „tinerilor intreprinzatori”, organizat de Junior Chamber International (JCI) Romania. La standuri, au fost prezenti atat „micii afaceristi” care ofera consultanta, cat si companii de curatenie, placare cu aur, comert cu produse ecologice, furnizori de automate pentru bauturi si multe altele. Ce au ei in comun? Au maximum 40 de ani si au raspuns invitatiei organizatorilor. De asemenea, in cadrul aceluiasi targ, participantii au primit de la specialisti informatii despre cum sa obtina finantare, cum sa se autopromoveze si sa-si consolideze relatiile de afaceri. Pe cativa dintre tinerii cu afaceri interesante ii vom prezenta mai jos, pe ceilalti, in numerele viitoare.
Investitie initiala minima: un computer si un monitor Imprumutat
O firma care a pornit cu zero capital de investitie necesar demararii unei afaceri este ContExpert Consulting, cu domeniul de activitate: prestarea serviciilor de contabilitate si audit. Capitalul initial necesar demararii acestui tip de afacere este „o unitate centrala de calculator si un monitor imprumutat”, afirma Sorin Istrate, directorul general al firmei ContExpert. Acesta are 34 de ani si este absolvent al Facultatii de Cibernetica. Piata „de desfacere” a firmei a fost si este asigurata prin tehnica referintelor, datorita increderii castigate in fata clientilor. „Clientii recomanda firma noastra fiindca stiu ca in momentul cand ne vor recomanda partenerilor, acestia vor fi bine informati si sfatuiti, in asa fel incat si acestia sa isi dezvolte afacerea”, spune Sorin Istrate. „Am inceput afacerea proprie si ne-am dezvoltat foarte mult, ajungand una dintre cele mai mari firme de contabilitate din Bucuresti”, afirma cel care, la varsta de 34 de ani, conduce o firma cu o cifra de afaceri, pe anul 2003, in valoare de 6,7 miliarde de lei si zece miliarde de lei, cifra de afaceri estimata pe anul curent. In momentul de fata, firma este in esalonul doi al firmelor din domeniu, cu un numar de 44 de salariati.
Un jurist ofera servicii complete de curatenie pentru imobile
Firma Crystal Service este inca un exemplu de succes pentru tinerii intreprinzatori. Avand ca domeniu de activitate „administrarea imobilelor”, aceasta societate a ajuns in stadiul in care trebuie sa apeleze la finantari „pentru a supravietui si a se dezvolta”, afirma managerul general al firmei, Doru Alexandru Dragomir. Motivul care a stat la baza deciziei de a intra pe piata activitatilor de curatenie, dezinsectie, deratizare, amenajare si intretinere de spatii verzi a fost „lipsa concurentei pe acest segment, la acea data”, spune Dragomir. In prezent, in Bucuresti exista peste 30 de societati care se ocupa de curatenie, marea majoritate cu capital privat romanesc. Investitia initiala necesara pentru aceasta afacere a fost in jur de 25.000 de dolari, bani din resursele si aportul asociatilor. Piata de desfacere pentru acest domeniu de activitate il constituie, in primul rand, societatile multinationale care si-au deschis reprezentante in Romania, fiind obisnuite cu acest tip de serviciu. Avantajul principal al acestui gen de afacere este faptul ca imediat beneficiarul poate evalua calitatea produsului finit. Paradoxul este ca managerul firmei de curatenie are doar 28 de ani, este licentiat al Facultatii de Drept si jurist.
Afacere In sistem franciza cu profit 500%
Lon Daniel Szabo, in varsta de 34 de ani si de meserie electronist, a infiintat firma Real Gold SRL Aceasta este specializata in furnizarea si comercializarea in franciza de sisteme pentru placarea cu aur precum si a consumabilelor pentru acestea. Firma mama de la care Real Gold are exclusivitate este situata in Statele Unite. Real Gold este unic distribuitor in Europa, Asia, Africa a sistemelor de placare cu aur si, la randul sau, are contracte tot in sistem de franciza cu firme mai mici din 15 judete din Romania. Acest tip de afacere are o rata de profit anuala estimata la 500%, cu o investitie initiala de cel putin 30.000 de dolari. Daniel Szabo detinea deja si alte afaceri, ceea ce i-a permis sa investeasca 400.000 de dolari pentru start-up. El este multumit de rezultat fiindca „profitul este pe masura investitiei si afacerea este sigura”, dupa cum afirma Szabo. Din ianuarie 2003, cand a fost infiintata firma in Romania, si pana la sfarsitul anului societatea a obtinut un profit de 200.000 de dolari. In acest an, pana in prezent, firma are deja un profit de 200.000 de dolari, conform declaratiei managerului firmei. Doua dintre ingredientele care au condus la succesul acestei afaceri sunt lipsa concurentei pe aceasta piata si exclusivitatea oferita partenerilor din tara.