Percepute ca structuri birocratice intretinute pe banii contribuabililor din statele membre ale Uniunii Europene, acestea au intrat in colimatorul direct al presedintelui Jacques Chirac. El si-a exprimat public insatisfactia la adresa Comisiei Europene, organism ce joaca rolul de Executiv al Uniunii. Presedintele Frantei a acuzat Comisia Europeana de dezinteres fata de problemele reale ale europenilor, invocand in sprijinul afirmatiei sale faptul ca nici un comisar nu a luat pozitie cand compani
Percepute ca structuri birocratice intretinute pe banii contribuabililor din statele membre ale Uniunii Europene, acestea au intrat in colimatorul direct al presedintelui Jacques Chirac. El si-a exprimat public insatisfactia la adresa Comisiei Europene, organism ce joaca rolul de Executiv al Uniunii. Presedintele Frantei a acuzat Comisia Europeana de dezinteres fata de problemele reale ale europenilor, invocand in sprijinul afirmatiei sale faptul ca nici un comisar nu a luat pozitie cand compania americana Hewlett Packard a decis sa reduca activitatea filialei sale franceze si sa concedieze 1.200 de persoane. Chirac considera ca vocatia institutiilor europene este apararea intereselor cetatenilor pe care ii reprezinta, ceea ce Comisia Europeana nu a facut. Replica presedintelui Comisiei nu s-a bucurat de aceeasi audienta in randul opiniei publice, el incercand sa puna virulenta atacului presedintelui Frantei pe seama populismului.
• O modalitate prin care statele membre ale Uniunii Europene se sustrag de la respectarea indicatorilor macroeconomici ai zonei euro este parteneriatul public-privat. Comisarul Joaquin Almunia, responsabil cu afacerile monetare, a acuzat guvernele vechilor state membre ca se folosesc de smecherii invatate de la bancheri pentru a reduce deficitul bugetar fara a taia investitiile. Problema comisarului este ca oamenii de care dispune pentru a controla statele membre nu au specializarea necesara pentru a urmari acest gen de activitati si ca pregatirea lor costa bani, timp si efort. Zece dintre tarile din zona euro au incalcat anul trecut criteriile de performanta din Pactul de Stabilitate. Cap de lista sunt Grecia, Ungaria, Malta si Cipru. Acestea au depasit tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, impusa de Pact, ajungand la 6,6%, 5,4%, 5,1%, respectiv 4,1%.
• Clubul “Romania-UE” a publicat studiul “Actori romani in Bruxelles-ul european”.
Titlul ascunde primul ghid al entitatilor juridice romanesti din Bruxelles, informatii privind statutul parlamentarilor romani observatori pe langa Parlamentul European,
informatii privind alegerea comisarului Romaniei etc. Toate acestea, precum si alte informatii utile celor interesati de spatiul in care peste cativa ani vor circula si vor face afaceri liber sunt accesibile la adresa www.euro-club.org.