• Independenta energetica la care aspira cele mai puternice economii ale lumii este “iluzorie”, “total inaccesibila atat pentru Europa, cat si pentru Statele Unite ale Americii si Japonia”. Acesta este verdictul presedintelui Agentiei Internationale pentru Energie, exprimat intr-un interviu acordat cotidianului francez Les Echos si preluat de EUbusiness. Intr-o totala contradictie cu pozitia Comisiei Europene fata de cele mai recente concentrari de operatori de pe piata energetica europeana, el spune ca “nu ar trebui impiedicata crearea de mari grupuri energetice”. Claude Mandil considera ca accesul tarilor la rezervele de gaze naturale din Rusia nu este nici pe departe o catastrofa, ci din contra, “o oportunitate exceptionala”. Toate aceste declaratii vin pe fondul discutiilor febrile pe tema castigarii independentei energetice fata de Rusia, statele membre ale Uniunii Europene incercand sa gaseasca alternative la importurile de gaze naturale rusesti. Manil vede insa situatia dintr-o cu totul alta perspectiva, respectiv cea a deschiderii pietei rusesti, in prezent monopolizata de Gazprom, pentru operatorii internationali. El crede ca acest lucru este posibil, pentru ca Rusia nu dispune de resursele financiare necesare investitiilor
in productie.
• Cel mai recent raport asupra competitivitatii statelor europene, inclusiv Romania si Bulgaria, realizat de Centrul European pentru Reforma, situeaza Danemarca si Suedia pe primele pozitii, din cele 27 existente. La polul opus se afla Polonia, catalogata drept “lenesa” in ceea ce priveste ritmul reformelor, reflectat prin indicatori de tipul somajului pe termen lung. Se poate insa si mai rau, iar aceasta este situatia Maltei, ultima de pe lista. Desi nu se afla la coada clasamentului, Bulgaria si Romania nu pot rasufla usurate. Sunt clasate pe pozitiile 25 si 24, pozitii ce reflecta reforme fie intarziate, fie ratate.
• Capitala Uniunii Europene este invadata de zecile de mii de candidati, provenind din toate cele 25 de state membre, care doresc sa ocupe posturile de functionari scoase la concurs de catre institutiile europene. Numarul total al aspirantilor la posturile bine platite si relativ caldute este de 41 de mii. Doar 2,5% dintre ei vor intra insa in finala concursurilor de angajare. si chiar si atunci, emotiile nu se vor fi terminat, pentru ca poti castiga concursul de angajare pe un post care inca nu a fost creat. Cei aflati intr-o asemenea situatie sunt inscrisi automat intr-o baza de date. Daca in decurs de doi ani Comisia Europeana nu le face nici o oferta de loc de munca, ei sunt eliminati definitiv.