Zugravirea icoanelor isi are radacinile din taramul miraculos unde tematica crestina se intalneste cu mitologia populara. La romani, inceputul acestui mestesug se inscrie in legenda: se spune ca in anul 1699, Maica Precista ar fi lacrimat de pe o icoana aflata la manastirea din Nicula, iar credinciosii au dorit imagini ale Sfintei. Marturii si etape in istoria culturii romanesti, icoanele i-au emotionat dintotdeauna pe iubitorii de arta, prin sinceritatea credintei, varietatea tematicii, originalitatea compozitiei, eleganta desenului si echilibrul cromaticii.
„Icoana reprezinta o poarta catre cer, o poarta catre Dumnezeu, ea nu este altceva decat omul cel indumnezeit, omul care prin viata lui, prin credinta lui trebuie sa aiba aceasta idee si aceasta lucrare permanenta – fiinta lui. Caci omul se aseamana cu Dumnezeu, caci Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea sa si i-a dat ratiune, i-a dat sentimente, i-a dat vointa si, mai presus de toate, i-a dat dragoste”, spune P.S. Gherasim Putneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.
Ouale incondeiate se vand intre 500.000 lei si 150 euro
Florin Bejenaru din Radauti a inceput sa picteze acum doisprezece ani, primele sale exercitii in arta plastica fiind lucrarile in ulei, insa, creatiile sale nu ajungeau la o finalitate deplina. In anul 1991, preotul Varlan din satul Parhauti (judetul Suceava) l-a intrebat pe Florin daca poate picta o icoana cu Sarbatoarea tuturor sfintilor, iar lucrarea aceasta a fost dusa la bun sfarsit. Astfel, Florin Bejenaru si-a descoperit adevarata vocatie.
Prima expozitie a avut loc in anul 1998 la Targul mesterilor populari de la Suceava, dupa care au inceput sa apara primele comenzi. Concomitent cu lucrarile la icoane, a deprins si arta pictarii oualor. Primele livrari au avut ca destinatie Germania. De atunci a realizat peste o mie de oua pictate cu miniaturi, cu teme religioase in stil bizantin si peste o suta de icoane pe lemn si pe sticla.
Impreuna cu sotia sa Maricica, Florin Bejenaru a infiintat o asociatie familiala care are ca obiect de activitate productia de obiecte de artizanat. Timpul de lucru pentru realizarea oualor pictate difera in functie de marimea oului si de scena religioasa avuta ca tema. Pentru un ou de gasca, timpul de lucru este de o zi, iar la un ou de strut se lucreaza aproximativ zece zile. In functie de marimea oului difera si pretul materialelor folosite. Astfel, pentru un ou de gasca materialele costa circa 100.000 de lei, iar pentru un ou de strut pretul materialelor poate ajunge pana la suma de 800.000 de lei. Preturile de vanzare sunt cuprinse intre 500.000 de lei (un ou de gasca) si 150 euro (oul de strut).    

Rata profitului poate ajunge la 50%

La realizarea icoanelor pe lemn se folosesc: clei, panza, creta, culori si pensule. Pretul acestora ajunge cam la 250.000 de lei pentru o icoana de marime uzuala format A4 (20X30 cm.). O astfel de icoana poate fi vanduta cu sume care pleaca de la 500.000 de lei. In functie de marimea si complexitatea temei, o icoana poate ajunge pana la 1.000.000 de lei. In cursul lunii martie, Florin Bejenaru a expus la Muzeul Taranului Roman, iar de Sarbatoarea Pastelui va fi prezent din nou la Bucuresti, la Hotelul Continental, unde vor avea loc si demonstratii practice de incondeiat oua si pictat icoane.

Elena Buculei vrea sa realizeze anul acesta 60 de icoane

Elena Buculei realizeaza icoane din micromargele, indeletnicire pe care a deprins-o de la bunica sa si a perfectionat-o la manastiri. Iconografia artistica pe care o promoveaza preoteasa Elena Buculei se concretizeaza prin aplicarea pe un suport lemnos a mii si mii de micromargele, cu ajutorul colofoniului cald, si protejarea lor cu un lac special. Timpul necesar realizarii unei astfel de icoane poate ajunge si pana la 20-25 de zile. Pentru o icoana cu dimensiunea de 20X25 cm sunt folosite circa 140-150.000 de micromargele, respectiv intre 0,3-0,5 kilograme de margeluse al caror pret este de circa 120 de dolari kilogramul, iar celelalte materiale necesare mai costa inca 30 de dolari pentru fiecare icoana. „Principalii mei clienti sunt oamenii cu venituri medii, iar pretul unei astfel de icoane este de aproximativ 100 de dolari. La fiecare lucrare vanduta, o suta sau chiar doua sute de mii de lei ii donez schiturilor si manastirilor aflate in nevoi”, afirma Elena Buculei. Elena Buculei a initiat mai multe persoane, cei mai apropiati colaboratori fiindu-i proprii copii, Mariana si Lucian. P.S. Gherasim Putneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor,duhovnicul Elenei Buculei, apreciaza aceste icoane pentru modul de realizare artistic si canonic. Daca anul trecut, Elena Buculei a vandut circa 20 de icoane, pentru acest an si-a propus sa realizeze aproximativ 50-60.