Trăim într-o realitate în care schimbările climatice și efectele sale devastatoare asupra lumii sunt subiecte care nu lipsesc din discuțiile noastre zilnice. Oamenii încep să fie din ce în ce mai conștienți de impactul pe care activitățile umane le au asupra mediului. Trebuie luate măsuri pentru reducerea gazelor cu efect de seră, o cauză principală a încălzirii globale. Astfel, o inițiativă pe care companiile o pot lua este calcularea amprentei lor de carbon.
În această lume a schimbărilor climatice, tot mai multe companii încep să-și calculeze amprenta de carbon. Mediul de afaceri devine din ce în ce mai conștient de impactul negativ al activității oamenilor asupra mediului. Astfel, accentul se pune pe sustenabilitate, mai puțin carbon și proiecte mai verzi.
Blue Ice, un start-up din România, dorește să ofere companiilor o mână de ajutor. Mai exact, oferă consultanță și sprijin în calcularea emisiilor de carbon, conform Infofinanciar .
Experiență în străinătate
Schimbarea are loc în timp și acțiunile fiecăruia dintre noi contează. Mihai Hrimiuc, co-fondatorul Blue Ice, și-a finalizat studiile în domeniul științelor economice. În perioada facultății, a activat în zona de ONG-uri, moment în care a realizat că dorește să se îndrepte spre acest domeniu de impact asupra mediului și comunității.
Oportunitățile erau reduse în România, așa că a ales să plece în străinătate. A acumulat experiență în Irlanda, Africa și Hong Kong, unde a lucrat la diferite proiecte de sustenabilitate. În prezent, de un an și jumătate lucrează cu Energy Web Foundation, pe zona de creare de produs. Mai exact, dezvoltarea de combustibil alternativ.
Cu o vastă experiență, Mihai și-a dorit să demareze un proiect în România, astfel a început și proiectul Blue Ice. Afacerea mai are doi co-fondatori, Cristi și Ionuț. Aceștia au în prezent o firmă de tehnologie și software. Au colaborat și în zona de ONG-uri pe mai multe proiecte de voluntariat. Cei trei au realizat că împart valori comune și au decis să implementeze o idee de business pe piața românească.
„Dacă acum câțiva ani sustenabilitatea chiar nu prea exista, acum începe să fie din ce în ce mai importantă și prin prisma legislației. Ne împinge de la spate. Prin compania Blue Ice, încercăm să venim pe piața locală cu un produs în zona de calculare de emisii și raportare. Lucru care va fi obligatoriu pentru toate companiile din 2025”, a explicat Mihai Hrimiuc.
Consultanță și sprijin
Proiectul este încă în faza de dezvoltare și se află la nivel de prototip. Momentan, investițiile vin din buzunarul propriu, însă produsul complet ar urma să se lanseze în luna octombrie. Pachetul de servicii pe care Blue Ice îl propune potențialilor clienți este unul complex.
„Există zona de workshop-uri, training și pregătire, pentru ca persoanele responsabile să înțeleagă despre ce este vorba. Există platforma la care lucrăm și asta este componenta software. Practic, o să fie o aplicație unde companiile pot veni pentru a-și înregistra activitățile. Astfel, noi calculăm automat emisiile de carbon folosind datele din companie.
Ulterior, aceste date pot fi raportate către Ministerul Finanțelor. O să fim acolo pas cu pas. Fiind o practică foarte la început, vrem să fim alături de companii și să le oferim un sprijin în procesul acesta”, a afirmat co-fondatorul Blue Ice.
Un prim pas în acest nou sistem este conștientizarea. Companiile trebuie să înțeleagă faptul că este necesar să-și calculeze amprenta de carbon.
„Companiile trebuie să înțeleagă că este important să calculezi. După, îți dai seama că se poate realiza reducerea emisiilor și este un lucru pe care trebuie și vrem să-l facem. Reducerea acestora nu ar trebui să fie o povară pentru companii, trebuie să fie un beneficiu.
Este primul pas pe care vrem să-l facem, pentru ca mai apoi să putem să vedem și să ajutăm companiile să înțeleagă unde pot reduce emisiile și costurile”, a spus antreprenorul.
România și obiectivele europene
Uniunea Europeană are în plan ca, până în 2050, Europa să devină un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Acest obiectiv va fi greu de atins, iar România mai are un drum lung de parcurs. Una dintre probleme este limbajul mult prea tehnic care nu poate fi pe înțelesul tuturor.
Blue Ice își dorește să explice oamenilor cât mai simplu despre ce este vorba în toate aceste inițiative de mediu.
„În România, vorbim abia de calcularea emisiilor pentru toate companiile. Eu cred că o să fie necesari vreo patru-cinci ani doar ca să ajungem într-un punct în care toate companiile să aibă date complete. Și după o să putem să vorbim de reducerea emisiilor și să mergem spre ținta Uniunii Europene”, a explicat Mihai.
În momentul de față, la nivel național sunt 72 de milioane de tone de carbon pe care România le emite: Iar dintre acestea, zona de energie este cea care are undeva la 30-40% din total. După aceea avem partea de industrie.
Potrivit datelor, un român produce anual patru tone de emisii de carbon. Această cifră este mică în comparație cu alte state. Un individ din SUA produce 16 tone de emisii anual. Iar în cazul cetățenilor din Australia, vorbim de 23 de tone de emisii.
„Companie, individ, instituție, fiecare dintre acești actori are o parte responsabilă de emisie. Acum sunt doar câteva companii mari care emit, dar noi le folosim produsele. Degeaba arătăm cu degetul către marile companii de prelucrare a petrolului, când noi folosim petrolul”, a afirmat Mihai Hrimiuc.