Producătorul autohton de materiale de construcţii Baumix a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de peste 36 de milioane de lei, mai puţin cu 9% comparativ cu 2008, pe fondul unei pieţe în scădere cu 30%.

Valoarea adăugată scăzută asupra preţurilor practicate, costurile de amortizări suplimentare, diferenţele de curs valutar, dar şi costurile financiare suplimentare pentru susţinerea termenelor de plată impuse de piaţă sunt factori care au contribuit la scăderea cifrei de afaceri, potrivit companiei.

Planuri pentru 2010

Cu toate acestea, Baumix a menţinut valoarea EBITDA la 7% din cifra de afaceri şi are în plan obţinerea de profit în 2010, dar şi păstrarea cifrei de afaceri la un nivel similar celui de anul trecut. În acest moment, compania se numără printre primii 5 producători de pe piaţă, cu o cotă de piaţă de 10-12%.

”Strategia noastră este să menţinem vânzările la nivelul anului 2009, iar în actualele condiţii de piaţă, Baumix se concentrează şi pe reducerea costurilor. Această măsură nu va afecta investiţiile în personal sau în marketing, ci vizează identificarea rezervelor care în anii trecuţi ar fi putut părea nesemnificative: analiza condiţiilor contractuale cu furnizorii, managementul stocurilor, monitorizarea şi reducerea pierderilor în procesul de fabricaţie. Practic, relocarea fabricii de la Gherla a constituit cea mai importantă şi relevantă măsură de cost–cutting. Prin relocarea celor 5 linii de producţie vor fi reduse costuri importante ce ţin de chirie, transport între punctele de lucru, costuri de susţinere a stocurilor în puncte de lucru diferite, costuri de regie”, a declarat Augustin Russu, director general Baumix. De asemenea, producătorul de materiale de construcţii consideră că 2010 va fi un an al reducerilor masive de preţ.

Baumix este unul dintre cei mai importanţi producători de materiale de construcţii, prezent pe piaţa din România din 2003. Compania are la ora actuală şase linii de producţie la Ploieşti cu o capacitate de producţie de 35.000 tone lunar