Proprietarii unor terenuri agricole, fie că acestea se întind pe suprafeţe de câteva hectare sau de câteva sute de hectare, care doresc să înfiinţeze o plantaţie viticolă sau să întinerească una deja existentă, pot apela la firme specializate pentru a obţine în câteva luni plantaţia dorită.
„Oamenii vin la noi pentru a stabili dacă terenul are potenţial pentru viţa de vie şi dacă totul este în regulă, trecem la acţiune, iar în câteva luni, în funcţie de sezon, proprietarul are o plantaţie de vie la cheie.
Pentru fiecare hectar înfiinţat, se plăteşte o sumă cuprinsă între 12.000 şi 16.000 euro, dar beneficiarul nu trebuie decât să vină la finalul lucrărilor să preia afacerea. În plus, oamenii îşi pot recupera jumătate din suma cheltuită de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din fondurile puse la dispoziţie de UE”, a explicat Ionuţ Dincă, directorul general al Paolo Consult.
Cu 500 euro/an se asigură întreţinerea fiecărui hectar de viţă
Ulterior înfiinţării plantaţiei viticole, proprietarii care, fie nu au suficientă experienţă şi mijloace, fie nu vor prea multe bătăi de cap, pot solicita consultanţă în întreţinerea viţei de vie.
„Timp de trei ani, specialiştii noştri vor răspunde oricăror solicitări venite din partea beneficiarilor. Dacă apar probleme tehnice sau legate de cultură, noi intervenim pentru a le remedia. Pentru a sta liniştit, viticultorul trebuie să plătească anual câte 500 euro pentru fiecare hectar întreţinut”, a arătat Dincă.
În prezent, la serviciile firmei apelează mai ales proprietarii de terenuri foarte mari, marii viticultori care vor să-şi refacă sau să-şi extindă plantaţiile. Dar şi proprietarii unor suprafeţe de câteva hectare pot solicita o afacere la cheie în domeniul viticol, aceştia putând fii avantajaţi de faptul că, ulterior înfiinţării viei, vor beneficia de consultanţă.
„Până acum, doar 10% dintre beneficiari sunt proprietari de terenuri de sub zece hectare”, a mai spus Dincă.
El a precizat că există semnale din piaţă că ar fi necesare servicii asemănătoare şi pentru înfiinţarea şi întreţinerea livezilor de pomi fructiferi. „Vrem să extindem afacerea la înfiinţarea de livezi. Avem nevoie de câţiva specialişti, dar nu peste mult timp vom putea să oferim şi o afacere cu pomi fructiferi la cheie”, a arătat Ionuţ Dincă.
Firma înfiinţată de un italian stabilit în România, Paolo Lucaccioni, a dat la cheie, în patru ani, în jur de 200 de afaceri. „Avem 40 de utilaje şi 80 de oameni care muncesc pentru a oferi plantaţii de vie la cheie. Numai anul acesta am înfiinţat 700 de hectare de viţă de vie”, a arătat reprezentantul firmei.
Cu o cifră de afaceri de 2,5 milioane euro în 2009, firma italianului speră ca anul acesta să ajungă la afaceri de patru milioane euro.
În România, suprafaţa cultivată cu viţă de vie este de 180.000 hectare, iar producţia anuală de vin de aproximativ şase milioane hectolitri.
Afaceri la cheie: înfiinţarea plantaţiei de vie şi trei ani consultanţă pentru întreţinerea ei
1 noiembrie 2010, 12:05
Ultima modificare în 1 noiembrie 2010, 14:05
Înfiinţarea unei plantaţii de viţă de vie nu mai constituie o problemă. Firme specializate se ocupă acum de toate lucrările, oferind proprietarului terenului o plantaţie la cheie. În plus, există şi posibilitatea ca, ulterior înfiinţării, specialiştii firmei să se ocupe de întreţinerea plantaţiei.
Etichete: afacere,
viticol
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook