Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), din perioada 2007-2013, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a plătit efectiv beneficiarilor peste 6,2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 70% din valoarea fondurilor alocate, de 9,32 de miliarde de euro. Printre beneficiarii fondurilor europene se numără şi oameni de afaceri cu business-uri importante precum familia Murat sau familia Dicu şi Merla ce deţin una dintre cele mai importante firme de mezeluri din judeţul Argeş.
Bani europeni pentru automatizarea fabricii din Topoloveni
Familia de libanezi Murad deţine mai multe afaceri în România, printre care se numără şi compania MGC International Investments, ai cărei acţionari majoritari sunt Hassan și Ahmed Murad. Aceştia au investit între 15 şi 20 de milioane de euro de când au preluat fabrica de conserve din Topoloveni din judeţul Argeş. „Acţionarii firmei sunt în România din ’78-79. Dar eu sunt aici de când a fost preluată fabrica. (n.r.- 2002) şi aici s-au făcut investiţii de circa 20 de milioane de euro“, a declarat Salah Said, un apropiat al familiei Murad. Acesta a spus că investiţia totală în modernizarea complexului de fabrici din Topoloveni se ridică la 5 milioane de euro, fapt ce i-a ajutat să crească profitul acestei afaceri cu 60-70%. „Când au preluat fabrica din Topoloveni, în 2002, acţionarii au investit circa 2 milioane de euro, iar în 2006-2007 aceştia au făcut o fabrică de preparate din carne (n.r.- lângă fabrica de conserve din Topoloveni) în care au investit 9-10 milioane de euro. În 2009 a fost demarat proiectul de automatizare şi modernizare a fabricii de conserve pentru care s-au accesat fonduri europene de 1,7 milioane de euro“, ne-a declarat Nicolae Păuna, director general al MGC International Investments SRL. Dacă fabrica de preparate din carne produce săptămânal 60 de tone de produse, fabrica de conserve de abia în acest sezon începe să lucreze la capacitate mare. „În acest an vrem să ajungem să producem 10 milioane de recipienţi, ce presupun conserve de diverse dimensiuni. Iar produsele din cele două fabrici vor fi livrate către marile lanţuri de magazine de retail precum Metro, Selgros, dar şi către reţeaua de restaurante Springtime“, a completat Păuna. Reprezentantul MGC International Investments SRL ne-a mai spus că circa 80% dintre legumele şi fructele folosite pentru conserve sunt achiziţionate de la producătorii români. Frații Mohammad, Hassan și Ahmed Murad sunt oameni de afaceri, de origine libaneză, şi mai dețin în România lanţul hotelier Phoenicia, fabrica de pateuri Mandy şi lanţul de restaurante Spring Time.
Moştenitorii Radic Star au accesat fonduri pentru fermă de animale şi furaje
Marius Dicu şi Radu Merla sunt doi tineri ai căror familii deţin Radic Star, una dintre cele mai importante companii din Argeş care produce şi comercializează carne şi produse din carne. Acţionarul majoritar al companiei este omului de afaceri Gheorghe Dicu, tatăl lui Marius Dicu. Cei doi tineri au investit 1,1 milioane de euro, din care 130.000 de euro reprezintă fonduri nerambursabile, în înfiinţarea unei unităţi pentru producerea furajelor combinate cu capacitatea de 4.000 de tone pe an,în judeţul Argeş, ce sunt depozitate în 4 silozori. Ferma şi fabrica se află în lângă comuna Răteşti din judeţul Argeş. „Avem 80 de hectare în zonă, iar acum suntem în campanie de achiziţie de cereale şi am luat 850 de tone de orz, şi începe campania de achiziţie a grâului. Reţetele de furaje sunt pe bază de orz, grâu şi porumb, proporţionate astfel: 50% – orz şi grâu şi 50%- porumb“, ne-a spus Marius Dicu, administratorul Suinprod Radic SRL. Pe lângă fabrica de nutreţuri combinate, cei doi au mai investit 1,2 milioane de euro în construirea unei ferme de porci pentru îngrăşare, ce va avea o capacitate de 12.000 de capete pe an.