Afaceri murdare pe seama alimentelor pentru săraci

Peste 24 de milioane de euro din fondurile europene alocate României pentru ajutorarea săracilor au fost deturnate şi au ajuns în conturile din Cipru ale unei firme bulgăreşti.

În timp ce mii de săracii din întreaga ţară se calcă zilnic în picioare la cozi interminabile pentru o pungă cu orez, ulei sau  făină, unii îşi însuşesc milioane de euro din fondurile  europene destinate acestui program umanitar. Anul trecut, mai mult de o treime din aceste fonduri, adică peste 24 de milioane de euro, din cele 60,7 milioane alocate României, au fost deturnate, sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor, şi au ajuns în conturile din Cipru ale unei firme bulgăreşti.
Ca urmare, peste 2,7 milioane de români cu venituri sub pragul sărăciei nu şi-au mai primit uleiul şi făina la care aveau dreptul. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), instituţia care instrumentează acest program, încearcă acum să recupereze banii, dar până în prezent, nu a reuşit să recupereze nici măcar un cent.
Dar iată, pe scurt, ce s-a întâmplat. În urma unei licitaţii electronice, organizate de APIA în vara anului trecut, Viem Corporation Eood, o firmă din Bulgaria, a câştigat contractul  pentru furnizarea de ulei şi făină, în cadrul Programului anual de distribuire de alimente, din stocurile de intervenţie, persoanelor celor mai defavorizate din ţările UE (PEAD).

După licitaţie, APIA a încheiat cu firma în cauză două contracte, în valoare totală de 26,6 milioane de euro: primul contract pentru furnizarea unei cantităţi de 36,2 mii tone de făină, în valoare de 6,60 milioane euro, iar cel de-al doilea, pentru furnizarea unei cantităţi de 17,1 mii kl de ulei, în valoare de 20,03 milioane de euro.  Dar până la sfârşitul anului trecut, adică până la data limită de furnizare prevăzută în cele două contracte, firma din Bulgaria livrase doar 30% din cantitatea de făină prevăzută şi sub 3% din cantitatea de ulei.

„Cu toate demersurile făcute pentru continuarea livrărilor, operatorul economic din Bulgaria nu şi-a mai realizat obligaţiile contractuale.

Ca urmare, APIA a transmis firmei notificările de reziliere a contractelor, stabilind şi totalul penalităţilor pentru părţile din contracte care nu s-au realizat. Următorul pas îl reprezintă executarea scrisorii de garanţie“, declarau la acea dată reprezentanţii APIA.

Garantul în Bulgaria, banii în Cipru

În documentele pe baza cărora a câştigat licitaţia, firma bulgărească a prezentat o scrisoare de garanţie de la banca First Investment Bank AD, din Sofia. „Garanţiile de bună execuţie s-au constituit în cuantum de 110% din valoarea contractului pentru furnizarea de ulei de floarea-soarelui şi în cuantum de 148,06% din valoarea contractului pentru furnizarea de făină albă de grâu, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 562/2011“, preciza APIA. Ceea ce nu spuneau reprezentanţii APIA era faptul că firmei Viem Corporation Eood i s-au livrat toţi banii, adică 26,6 milioane de euro, în avans. De asemenea, APIA a omis să precizeze că banii nu au fost viraţi în contul firmei de la banca din Sofia, cea care a emis scrisoarea de garanţie care a stat la baza câştigării licitaţiei şi a încheierii contractelor, ci în contul unui offshore,  indicat de firma bulgărească Viem Corporation Eood şi deschis la o bancă din Cipru.

La solicitarea Capital, APIA ne-a comunicat că „documentele de plată au îndeplinit condiţiile impuse de prevederile legale în vigoare, respectiv Ordinul MFP nr. 522/2003 şi 1792/2002“ şi că  documentele cu pricina „au fost semnate de persoanele autorizate din cadrul instituţiei“, refuzând însă  să facă cunoscute numele acestor persoane.

Demersuri eşuate

Cert este că toate demersurile făcute până în prezent de APIA, de a executa silit banca din Bulgaria care a emis scrisoarea de garanţie pentru firma Viem Corporation Eood  şi a recupera cele 24 de milioane de euro, s-au soldat cu eşec, instanţele de judecată respingând cererea de executare.

Prin intermediul Biroului Executorilor Judecătoreşti  Şchiopu şi Tetu, APIA încearcă acum să depisteze ce bani mai are firma bulgărească prin diferite bănci din România şi să le atragă pe acestea în procesul de executare silită, în calitate de „terţ poprit“. Dar şi în aceste cauze instanţele de judecată resping rând pe rând solicitările APIA.
„Şansele sunt minime – ne-a declarat un avocat cunoscut, sub protecţia anonimatului – pentru că, potrivit procedurilor legale în domeniu, APIA ar fi trebuit să anunţe banca garantă din Bulgaria înainte de a vira banii în avans într-o altă bancă, fie ea din Cipru sau din altă ţară.

Dar cred că acest dosar ar trebui instrumentat mai degrabă de organele de cercetare penală“. Care organe, am completa noi, ar fi trebuit deja sesizate de conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care are în subordine APIA. Dacă MADR nu a făcut-o, o facem noi pe această cale.


26,6 mil. euro
este suma achitată, sub formă de avans, firmei bulgărești, pentru livrarea alimentelor. Paguba este de 24 mil. euromil. euro este suma achitată, sub formă de avans, firmei bulgărești, pentru livrarea alimentelor. Paguba este de 24 mil. euro