Un program interactiv de training pentru soldatii americani care urmeaza sa lupte in zona Golfului a fost cumparat de Armata americana cu peste 100 de milioane de dolari. Actiunile companiei de IT care a lansat acest program au crescut imediat cu peste 50%. Oficialii americani recunosc cu cea mai mare seninatate: cu exceptia angajatilor si a masinilor, absolut toata tehnica militara, de la simulatoare electronice la jocuri pe calculator, este pusa la dispozitie de catre compania Cubic.
Un lucru este cert in momentul de fata: Armata americana s-a privatizat in proportie de peste 80%. Complexitatea noului armament, dar mai ales faptul ca guvernul a privatizat inclusiv punctele de recrutare ale armatei, a facut ca Pentagonul sa devina cea mai dependenta institutie militara din lume. La mijloc este vorba de contracte anuale de outsourcing sau prestari de servicii de peste 50 de miliarde de dolari.
Diferenta dintre ce se intampla acum in America si ceea ce a fost in timpul primului conflict irakian tine de numele companiilor private si serviciile prestate de acestea. In 1990, divizia de outsourcing militar a companiei americane Halliburton a furnizat aproape toata mancarea, apa, rufele, posta si echipamentele grele ale celor 20.000 de soldati stationati in tarile fostei Iugoslavii. Vreme de doi ani de zile, Halliburton a servit 42 milioane de portii de mancare si a spalat 3,6 milioane saci cu rufe. Armata americana a fost obligata in schimb sa achite o factura de trei miliarde de dolari.
Imaginati-va cati bani va castiga compania pe care a condus-o Dick Cheney, actualul vicepresedinte american, din moment ce in zona Golfului sunt grupati in jur de 480.000 de soldati. Un alt castig major al companiilor private vine din zona pregatirii militare. Pentagonul plateste unor corporatii ca DynCorp, Cubic sau MPRI in jur de patru miliarde de dolari anual. La Fort Polk, in California, se creeaza aproape lunar cele mai mari simulari de conflicte armate din intreaga lume. Pentru asta este nevoie de arme cu semnale laser si bombe de fum.
Estimarile arata ca Pentagonul le va plati companiilor private americane in jur de 30 de miliarde de dolari sau 8% din bugetul pe anul acesta, chiar daca va exista sau nu un conflict in Irak.
Nici macar vestitele baze militare din Nevada, unde sunt antrenati celebrii piloti americani „Top Gun”, nu mai sunt o problema doar a Armatei americane. Noile tipuri de simulatoare necesita personal pregatit care nu poate veni din partea Armatei. In aceste conditii, peste 150 de angajati ai corporatiei MPRI lucreaza acum in Nevada. MPRI a castigat anul trecut mai bine de trei miliarde de dolari din contractele incheiate cu Armata americana.
Mai multe firme private din Pennsylvania s-au ocupat in ultimii doi ani cu selectionarea noului personal al Armatei. Peste 50.000 de soldati au fost angajati prin intermediul acestor firme de resurse umane, care au fost platite cu aproximativ 400 milioane de dolari.
Oricare ar fi motivul razboiului din Irak e clar ca puternicele corporatii americane joaca un rol important pe tabla de sah: acela al reginei care protejeaza regele. Atata timp cat George Bush va impartasi necesitatea unui razboi in Golf, si companiile militare americane vor asigura o liniste interna care face bine tuturor.
Miza pe Europa Centrala si de Est
· Compania americana Cubic a castigat recent mai multe contracte ale Pentagonului pentru antrenarea soldatilor armatelor noilor tari membre NATO cum sunt Romania, Ungaria si Cehia.
· Furnizorii de echipamente militare
si armament compatibil cu standardele NATO estimeaza ca in urmatorii doi-trei ani vor semna cu noii membri NATO contracte in valoare de peste 40 miliarde de dolari. Este vorba in primul rand de tancuri, elicoptere si avioane, dar si de tehnica militara de ultima ora.
· Cel mai important concurent al corporatiilor americane este Israel, tara pe care guvernul federal a ajutat-o cu peste cinci miliarde de dolari pentru a-si dezvolta o industrie de armament.