Dupa tragedia petrecuta in New York si Washington, interventia militara a SUA in zona Orientului Mijlociu este doar o chestiune de timp. Echilibrul precar datorat puternicelor tensiuni interstatale (precum problema israeliano-palestiniana, statutul Kurdistanului, accesul la sursele de apa, la care se adauga multe alte diferende privind granitele, situatia minoritatilor) poate fi foarte usor distrus de utilizarea fortei de catre cea mai mare putere militara a lumii. La toate aceste probleme, se a
Dupa tragedia petrecuta in New York si Washington, interventia militara a SUA in zona Orientului Mijlociu este doar o chestiune de timp. Echilibrul precar datorat puternicelor tensiuni interstatale (precum problema israeliano-palestiniana, statutul Kurdistanului, accesul la sursele de apa, la care se adauga multe alte diferende privind granitele, situatia minoritatilor) poate fi foarte usor distrus de utilizarea fortei de catre cea mai mare putere militara a lumii. La toate aceste probleme, se adauga sprijinirea unor grupari teroriste de catre unele tari din regiune.
Pe de alta parte, stabilitatea din Orientul Mijlociu este conditia esentiala pentru evitarea crizelor economice la nivel planetar. In regiune se gasesc cele mai mari rezerve de titei, Arabia Saudita fiind cel mai mare exportator din lume, cu un volum al livrarilor ce depaseste de patru ori nivelul Norvegiei, situate pe locul secund. Productia de titei a Arabiei Saudite este de 1,3 milioane tone titei/ zi, la care se adauga inca 100 milioane mc/zi de gaze naturale. Cu cateva exceptii, toate statele din regiune sunt mari exportatoare de titei, ceea ce explica importanta geo-strategica de exceptie. Principalele state importatoare sunt SUA, Japonia si UE.
Pentru economia romaneasca, in cazul unei inrautatiri a situatiei din Orientul Mijlociu, pe langa cresterea pretului la materiile prime energetice, efectele negative sunt amplificate de apropierea de zona de conflict. Relatiile economice bilaterale cunoscusera o ascensiune in ultimii patru ani, si ceea ce este deosebit de important, excedentul comercial a atins anul trecut 635,6 milioane de dolari. De altfel, aceasta este cea mai buna performanta inregistrata in comertul exterior pe grupe tari, din punct de vedere al soldului comercial. Romania nu importa decat intr-o mica masura titei din Orientul Mijlociu, aprovizionarea putand decurge normal si in cazul unui conflict in regiune. Deocamdata, nu sunt ingrijorari privind cotatia barilului de petrol pe pietele internationale, Organizatia tarilor exportatoare, OPEC, promitand ca va mari productia in cazul in care va fi depasit plafonul de 30 dolari/baril. Dar, dupa cum a declarat Presedintele SUA, George Bush Jr., actiunile vor fi pe termen lung si complexe: militare, politice, financiare si comerciale. Miscarile efectuate de cea mai mare putere a lumii – SUA controleaza aproape 80% din piata financiara mondiala, va determina schimbari spectaculoase ale raporturilor de forte, in special in cea mai fierbinte regiune a globului, Orientul Mijlociu.
Trebuie amintit, in acest context, unul dintre proiectele pe care s-a batut multa moneda in ultimii ani in tara noastra: revigorarea unui important traseu comercial, denumit „drumul matasii”. Drumul care odinioara lega Europa Occidentala de China si care situa Romania intr-o pozitie foarte avantajoasa traverseaza aproape intreaga zona, care in momentul de fata este amenintata de izbucnirea unui conflict major. In acest moment, este incert si viitorul retelelor de conducte care urmau sa aprovizioneze Europa cu petrol provenit din Golf. S-ar putea totusi ca importanta zacamintelor de la Marea Caspica sa creasca, ceea ce ar insemna o reevaluare a proiectului conductei de petrol Constanta- Trieste.
Romania sta cu ochii
pe pretul titeiului
Schimbarea radicala a strategiei Statelor Unite in politica lor externa se va reflecta in atitudinea unor organisme internationale de importanta majora pentru Romania: Fondul Monetar International – FMI, Banca Mondiala – BM si NATO. La randul ei, Uniunea Europeana va trebui sa tina cont de noua orientare geopolitica a Statelor Unite in procesul de extindere a UE. „E foarte posibil ca primul efect sa fie concentrarea tarilor cu economii dezvoltate catre rezolvarea propriilor probleme, ceea ce nu poate decat in dezavantajul tarii noastre”, afirma Aurelian Dochia, analist economic. Totodata, acesta considera ca, cel putin intr-o prima etapa, evolutia evenimentelor din Orientul Mijlociu nu sunt de natura sa afecteze substantial comertul exterior al tarii noastre, cu exceptia pretului titeiului: „Relatiile economice ale Romaniei cu aceasta regiune nu reprezinta decat o mica parte din totalul schimburilor comerciale, asa incat pierderile pe aceasta relatie nu vor influenta semnificativ economia nationala.” Insa, in cazul in care criza din Orientul Mijlociu va dura mai mult de sase luni, efectele acesteia nu pot fi decat negative pentru Romania. Pe termen mediu si lung, procesul de globalizare nu va mai putea fi oprit, cu toate ca, pentru moment, acesta va fi incetinit. Directiile care vor fi urmate de mediul de afaceri din SUA vor corespunde cu deciziile politice de la Washington, pe termen scurt putand fi prevazuta o perioada de asteptare din partea cercurilor de afaceri pentru definitivarea noilor strategii.
In timpul razboiului din Golf, pietele financiare au fost dezechilibrate de o miscare neasteptata a capitalurilor, insa in prezent efectul nu va mai fi acelasi. Dupa acel eveniment, capitalurile, mai ales cele provenind din tarile arabe, n-au mai fost concentrate in SUA, fiind mai bine repartizate intre marile centre financiare. Astfel, nu sunt prevazute fluctuatii importante pe pietele internationale, ca urmare a acestor migrari de fonduri.
Pentru economia SUA exista trei scenarii: pastrarea aceluiasi ritm de scadere usoara; precipitarea crizei si deteriorarea rapida a climatului economic; iesirea din criza si reluarea cresterii economice. Ultima varianta este posibila prin cresterea alocatiilor bugetare pentru sectorul de aparare, cu circa 20 miliarde USD, ceea ce se traduce prin majorarea comenzilor interne, un impuls dat industriei. In functie, evolutia economiei SUA, se va sti daca recesiunea mondiala se va accelera, sau se intra intr-o noua perioada de crestere.
Ovidiu Popescu, preSedinte Petrolexportimport
„OPEC nu-si poate permite sa diminueze productia de petrol sau sa incerce sa forteze cresterea pretului. Tarile OPEC sunt inca dependente de statele puternic industrializate. Daca discutam de un viitor atac asupra unei tari arabe producatoare de petrol, situatia trebuie reevaluata. Totusi, nici in acest caz nu trebuie sa uitam ca economia mondiala se afla in recesiune, iar cererea de petrol este deja scazuta. Deci, este greu de crezut ca pretul petrolului ar putea creste semnificativ.”
Razvan Radu, vicepreSedinte Banca Agricola – Raiffeisenbank
„Cred ca pe termen scurt va scadea interesul pentru investitiile in tarile emergente. La nivel global, mai putin interesante vor fi investitiile corporative. Favorizate sunt investitiile in bonduri guvernamentale europene – nemtesti, elvetiene -, unde pretul s-ar putea sa creasca, fiind considerate mai sigure. Pe termen scurt, se va inregistra o usoara crestere a euro in raport cu dolarul, dar nu vad un salt brusc.”
Aurelian Dochia, analist economic
„In functie de noile coordonate stabilite la Washington, marile companii transnationale isi vor reorienta propriile politici de investitii. La randul lor, organismele internationale isi pot schimba atitudinea fata de Romania, extinderea NATO, de exemplu, poate fi accelerata sau amanata, dupa cum cer interesele actuale ale Occidentului. De asemenea, SUA sunt principalii finantatori pentru FMI si Banca Mondiala, programele acestor institutii fiind, la randul, lor subordonate politicii americane.”
Siria, Liban, Israel, Palestina
Este zona de foc a regiunii, dominata de conflictul israeliano-palestinien. Israelul este cel mai important aliat al SUA din Orientul Mijlociu, beneficiind de un important sprijin financiar si politic din partea Washingtonului. In Romania exista o importanta comunitate de oameni de afaceri proveniti din aceste patru tari. In Israel lucreaza, de asemenea, peste 5.000 de muncitori romani.
Turcia, Cipru, Egipt
Turcia este singura tara membra NATO din Orientul Mijlociu. Totodata, este cel mai mare partener comercial al Romaniei, schimburile comerciale bilaterale reprezentand mai mult de jumatate din valoarea totala cu toate tarile din regiune. Cipru este divizat, constituind o sursa de tensiune intre Turcia si Grecia, membra la randul ei in NATO. r
Exporturile romanesti in Egipt au crescut, inregistrandu-se in ultimul an un excedent de 154,2 milioane USD.r
r
Iran, Irak, Iordaniar
Iordania este considerat un stat musulman moderat, aflat in relatii bune cu Occidentul. In schimb, Iranul si Irakul, ce detin mari rezerve de petrol, sunt trecute pe lista neagra a SUA. Irakul se afla inca sub efectul sanctiunilor impuse de ONU, in timp ce Iranul nu intretine relatii cu SUA.r
r
Kuweit, Arabia Saudita, Bahrein, Oman, Qatar, UEAr
Tarile cu cel mai mare PIB/locuitor din Orientul Mijlociu si cotate ca fiind si unele dintre cele mai bogate state din lume. Arabia Saudita este principalul aliat al SUA din regiune, insa si cu restul statelor se afla in relatii foarte bune. Aceste state formeaza si nucleul de decizie in cadrul OPEC.r