“Baietii destepti” ai presedintelui Traian Basescu din comertul cu energia electrica apar de dincolo de granite. Declaratia acestuia privind comertul cu energie de la Hidroelectrica si-ar putea gasi raspuns si la Belgrad. Energy Financing Team Group (EFT), firma acuzata la nivel international ca a “muls” de energie electrica firme de stat din fosta Iugoslavie, a castigat in ultimii ani mai multe contracte de livrare a energiei in regiune. Theodor Stolojan, consilier guvernamental, cunoaste, probabil, aceasta firma, din moment ce s-a intalnit de trei ori cu reprezentantii ei, doar in acest an. Povestea ALRO se repeta. Un contract semnat la 1 aprilie 2004 si valabil pana in 2011, permite EFT sa cumpere 10% din cantitatea totala de electricitate produsa de Hidroelectrica. Aparent, energia electrica este furnizata pentru acoperirea unui contract pe termen lung cu Grecia. Numai ca, in urma cu doua saptamani, EFT si-a deschis un birou regional la Bucuresti. In plus, a obtinut si licenta de furnizor de energie electrica. “EFT Romania a primit licenta de furnizor vinerea trecuta, pentru a vinde energie electrica in Romania. Pentru ca piata romaneasca este, dupa aceea din Ungaria, una dintre cele mai dezvoltate din regiune, avem planuri mari la Bucuresti”, spune Nenad Savic, directorul de comunicare de la Belgrad al EFT.
Cu alte cuvinte, dupa ce a devenit unul dintre cei mai importanti importatori de energie electrica, EFT se pregateste sa intre puternic pe piata romaneasca. Problema ar fi ca este posibil ca sarbii sa foloseasca energia ieftina importata din Romania pentru a o revinde scump tot consumatorului local. Energia destinata exportului trebuie sa ramana doar la export, pentru ca, revanduta in Romania, ar distruge productia interna de energie electrica mai scumpa. “Incalcarea contractelor de export ar decapitaliza producatori precum Termoelectrica”, spun surse guvernamentale.
EFT Limited a fost infiintata la Londra in luna octombrie a anului 2000, managerii companiei fiind James Nye si Vuk Hamovic, care au ocupat, de asemenea, pozitia de directori in cadrul firmei de investitii bancare GML International Limited. Desi sediul EFT este la Londra si St. Gallen, activitatile de tranzactionare a energiei in Balcani sunt coordonate de la Belgrad. Kori Udovicki, fostul ministru al energiei de la Belgrad, a acuzat EFT ca a castigat cel putin zece milioane de dolari din afacerile facute cu Serbian Power Company. Ilegal. Vuk Hamovic a fost acuzat ca a castigat multe licitatii, in conditii net defavorabile firmei de stat.
“Contractul nostru semnat cu Hidroelectrica in 2004 este strict pentru export, si nici un kilowatt din cantitatea anuala de 1,5 terrawati (in jur de 8% din productia hidro) nu a fost vandut in Romania”, sustine Savic. Surse din piata sustin ca partenerul local al EFT este omul de afaceri Gheorghe stefan, care se pare ca ar controla furnizorul local Green Energy.
“Nu pot vorbi in numele Green Energy, pentru ca nu puteti demonstra ca am vreo legatura cu aceasta firma. Pot insa sa va spun ca EFT s-ar putea sa fie partenerul Green Energy pe anumite zone”, sustine stefan, cunoscut publicului larg mai degraba dupa porecla “Pinalty”.
Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, nu vede nici o problema in contractul semnat cu EFT. El spune ca ar fi foarte complicat pentru compania elvetiano-sarba sa vanda in Romania energia electrica. In contract este prevazuta vanzarea energiei electrice la granita romano-sarba. “Contractul cu firma EFT este doar un contract de vanzare-cumparare a energiei electrice la export. Cantitatea de 2 terrawati este una maximala”. El a refuzat insa sa discute pe marginea acestui document, semnat pe termen lung, pe motiv ca “este secret”.
Un articol aparut de curand in presa romana vorbea despre stranse legaturi intre EFT si firma elvetiano-romana, Energy Holding, dar mai ales omul de afaceri Nicolae Buzaianu. In materialul respectiv se arata ca Maria Hassabis, avocat cipriot, era administrator atat intr-una dintre firmele lui Bogdan Buzaianu si ale lui Sorin Ovidiu Vantu, cat si ale actionarilor de la EFT. “A fost un exemplu clar de articol prost documentat. Un bun ziarist de investigatii ar trebui sa stie ca, in Cipru, un avocat reprezinta sute de companii off shore”, sustine avocatul cipriot. Buzaianu, care pretinde ca s-a retras din afacerile cu energie in 2004, sustine ca a avut relatii de afaceri cu EFT, dar ca “e imposibil sa nu te lovesti de ei daca vrei sa ajungi jucator regional”.
Legaturi stranse EFT-Hidrolelectrica
Hidroelectrica a inceput sa exporte energie din anul 2001, odata cu deschiderea pietei de energie la 15%, “din nevoia de a-si asigura resursele financiare pentru dezvoltare, in contextul in care trariful de energie reglementat era de circa 5 USD/MWh, iar colectarea de la Hidroelectrica aproape de zero.
In urma cu doi ani, ministrul bulgar al Energiei, Milko Kovachev, a trimis o nota ministrilor de resort din Romania si Grecia, prin care solicita plata serviciilor de tranzit al energiei electrice exportate de societatea Hidroelectrica in Grecia, prin intermediul companiei londoneze Energy Financing Team (EFT) Limited.
Imediat, oficialii Hidroelectrica s-au aratat “surprinsi” de declaratiile bulgarilor, sustinand ca plata serviciilor de tranzit al cantitatilor de energie livrate in Grecia revenea firmei EFT, intermediara in contractul de export.
Hidroelectrica are incheiat un contract de export cu EFT, conditiile de livrare stipuland ca societatea din Romania sa plateasca tarifele de tranzit pana la granita cu Serbia, iar achitarea taxelor de transport pana la destinatia finala este obligatia firmei EFT.
“Eu nu vad necesar ca Hidroelectrica sa vanda energie electrica oricui, ci in functie de diagrama de consum al cumparatorilor.”
Codrut Seres,
ministrul economiei