Instituţiile din sectorul aviatic şi energetic pot purta nume de VIP-uri pe piaţa autohtonă a asigurărilor: contractele cu ele sunt de milioane. Din punctul de vedere al numărului, cele mai multe contracte ale asigurătorilor cu statul se fac pe segmentul auto. Instituţiile şi companiile de stat au contractat servicii de asigurare în valoare de aproape 101 milioane de lei (echivalentul a 29 de milioane de euro) în 2007 şi în prima jumătate a acestui an, potrivit anunţurilor
Instituţiile din sectorul aviatic şi energetic pot purta nume de VIP-uri pe piaţa autohtonă a asigurărilor: contractele cu ele sunt de milioane. Din punctul de vedere al numărului, cele mai multe contracte ale asigurătorilor cu statul se fac pe segmentul auto.
Instituţiile şi companiile de stat au contractat servicii de asigurare în valoare de aproape 101 milioane de lei (echivalentul a 29 de milioane de euro) în 2007 şi în prima jumătate a acestui an, potrivit anunţurilor de atribuire a achiziţiilor publicate în Monitorul Oficial sau în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Suma de 101 de milioane de lei este rezultatul adunării valorilor totale din aproape 250 de anunţuri de atribuire a contractelor de achiziţii publice.
Societatea de asigurare care a cåştigat cea mai importantă sumă prin intermediul contractelor încheiate cu statul este Omniasig, care şi-a adjudecat contracte în valoare de aproape 39 de milioane de lei, conform anunţurilor de atribuire. Cel mai mare contract cåştigat de Omniasig este în valoare de 14,73 milioane de lei. Acesta a fost atribuit de Unitatea Militară 0970 din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative pentru asigurări casco pentru elicoptere, asigurări de persoane şi faţă de terţi. Potrivit reprezentanţilor instituţiei contractante, anunţul se referă la asigurări în perioada 2008 – 2012, iar valoarea menţionată nu este cea finală.
Caşcavalul s-ar putea împărţi
„Valoarea totală finală a acordului cadru este valoarea cumulată a contractelor subsecvente, atribuite cåt timp este în vigoare acest acord“, precizează oficialii instituţiei, adăugånd că acordul-cadru reprezintă baza pentru stabilirea potenţialilor asigurători. În anunţul publicat de instituţie se menţionează că şi BCR Asigurări a semnat acordul-cadru, ceea ce înseamnă că această societate ar putea obţine o parte din banii pe care îi va cheltui unitatea militară pe tipurile de asigurări menţionate, în următorii patru ani. Efectul: BCR poate urca în clasamentul firmelor de asigurare autohtone care fac afaceri cu statul. Contractul unităţii militare vizează asigurarea a circa zece elicoptere, două dintre acestea operånd pentru SMURD.
Dacă nu rămåne unic asigurător, Omniasig ar putea coboarî pe locul al doilea în clasament, iar pe primul loc ar trece Astra-Uniqa, firmă care a obţinut contracte în valoare de circa 33 de milioane de lei într-o perioadă ce se întinde de la începutul anului trecut pånă la mijlocul acestui an.
Marile poliţe de asigurare încheiate de instituţii publice sau de societăţi de stat nu au intrat numai în portofoliul firmelor de pe piaţa autohtonă.
Poliţa de asigurare pentru reactoarele de la Cernavodă ale Nuclearelectrica a fost asigurată de Nuclear Risk Insurers Limited, companie britanică. Nuclearelectrica a plătit pe două poliţe de asigurare de la această companie peste 12 milioane de lei. Acesta este cel de-al doilea mare contract de asigurări plătit de stat.
De altfel, instituţiile din sectorul aviatic şi cel energetic sunt cele care încheie cele mai mari poliţe de mare valoare cu asigurătorii. Asigurarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice de distribuţie ale societăţii Electrica costă 9,4 milioane de lei, de exemplu, contract care a fost cåştigat de Omniasig. Avioanele Tarom şi răspunderea civilă faţă de terţi, asigurate de Astra în acest an, fac obiectul unui alt contract foarte mare atribuit la începutul acestui an de o societate de stat, valoarea acestuia fiind de aproape şapte milioane de lei, sumă în care intră şi poliţe încheiate de compania aeriană pentru a reduce franşiza la asigurarea de bază.
Erori şi aberaţii în anunţuri
În unele anunţuri de atribuire, reprezentanţii instituţiilor au încurcat valorile finale ale contractelor cu cele estimate iniţial sau au publicat greşit valoarea contractului: suma era peste tot aceeaşi în cuprinsul anunţului, dar odată era menţionată în moneda naţională, iar altă dată, în cea europeană. Astfel, anunţul prin care Loteria Romånă face public faptul că şi-a asigurat terminalele şi monitoarele la Omniasig informează că valoarea contractului este ba 59.765 de euro, ba 59.765 de lei. Valoarea corectă este cea în euro, ne-au informat oficialii Loteriei. Cazul Loteriei Romåne nu este singular.
Într-un alt anunţ, de data aceasta al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, se precizează că suma plătită pe RCA include şi taxa pe valoarea adăugată de 19%, chiar dacă pentru aceste servicii nu se percepe această taxă.