În mod paradoxal, în urma secetei există şi câştigători. Cu despăgubiri acordate de stat fermierilor care încheie o poliţă agricolă, asigurătorii ajung să încaseze mai mult şi să plătească daune mai mici pentru producţia scăpată de calamitate.

Piaţa asigurărilor agricole ar putea atinge 30 de milioane de euro în acest an, inclusiv asigurările pentru animale, după ce anul trecut a crescut cu 55%. Condiţionarea diverselor ajutoare de stat acordate fermierilor de încheierea unei astfel de poliţe a jucat un rol decisiv în creşterile anuale de peste 50% ale pieţei. „În cazul culturii de grâu, la o sumă asigurată de 1.200 lei/ha, reprezentând cheltuieli tehnologice, prima de asigurare medie este de 24 lei/ha, din care producătorul agricol plăteşte 50%, diferenţa de 50% urmând a fi încasată de asigurător de la stat“, explică George Radu, directorul firmei de brokeraj Asigest Agri.
Limita despăgubirii acordate de asigurător poate fi de 90% din suma asigurată, în cazul unei daune totale provocate de grindină, furtună, incendiu, ploaie torenţială sau îngheţul târziu de primăvară. „În cazul riscurilor catastrofale, precum seceta, îngheţul de iarnă, inundaţii sau uragane, statul acoperă 70% din cheltuieli“, explică Radu.

Deşi statul despăgubeşte seceta, asigurătorii nu scapă complet de griji. Agras, liderul pieţei de asigurări agricole, a încheiat anul trecut cu o daunalitate de 47%, despăgubirile cele mai mari fiind acordate pentru culturile de floarea-soarelui. „În zonele afectate de secetă, dacă apar riscurile standard asigurate, vom acorda despăgubiri pentru restul de producţie rămasă după instalarea secetei. Acest fapt înseamnă, pentru zonele respective, o diminuare a gradului de daună din riscuri preluate în asigurare“, spune Luminiţa Matei, director general Agras. Numai Asirom a despăgubit, anul trecut, peste 400 de producători agricoli. „Din cauza schimbărilor climaterice din România, au crescut în intensitate şi frecvenţă riscurile asigurabile şi, implicit, numărul avizărilor de daune“, spune Gheorghe Săvulescu, manager Departament Asigurări Agricole din cadrul Asirom.

Cifre contradictorii pentru suprafaţa asigurată

Începand cu 2002, an de referinţă pentru piaţa asigurărilor agricole, datorită legiferării despăgubirilor acordate de stat, ponderea suprafeţelor asigurate a crescut constant, pe fondul fenomenelor meteorologice extreme. „O mare parte din suprafeţele neasigurate aparţine micilor producători, pe care pierderile suferite îi vor scoate din circuit“, spune George Radu. Potrivit acestuia, 30% din suprafaţa cultivată este în prezent asigurată.
Pe de altă parte, reprezentanţii statului susţin că numai 500.000 de hectare sunt asigurate, adică puţin peste 5% din suprafaţa arabilă. „Dacă statul va acorda despăgubiri, eventual numai pentru lucrările de înfiinţare a culturii, pentru producătorii asiguraţi se întăreşte „gradul de cultură“ privind asigurările, cu impact pozitiv în activitatea de subscriere“, spune Constantin Zorcă, director Departament Agricole Allianz-Ţiriac.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă sunt circa 500.000 de ha afectate de secetă, în diferite grade de daunalitate, mai mult decât dublu faţă de cifrele comunicate de Ministerul Agriculturii. Rămâne de văzut câte din suprafeţele afectate sunt şi asigurate. „Pentru ca asigurările agricole să devină mai populare, sunt necesare eforturi conjugate din partea statului, a patronatelor, a asociaţiilor din agricultură şi a asigurătorilor şi, nu în ultimul rând, a Comisiei Europene“, spune Radu Constantinescu, şef serviciu asigurări agricole, Generali Asigurări. După doi ani de calamităţi, în care a trebuit să acorde despăgubiri, Guvernul ar putea începe să aibă probleme în a-şi onora obligaţia din lege. 

Costurile asigurării

COTAŢIA de primă se stabileşte în funcţie de frecvenţa riscurilor în zonă, respectarea tehnologiilor etc. La asigurarea unui hectar de grâu de toamnă, pentru o sumă de 1.000 de lei, cotaţia medie de primă poate fi între 10 şi 20 de lei pe an.

LIMITA DE DESPAGUBIRE este de 85%, în seama asiguratului rămânând 10%-15% din daună (franşiză). Prima diferă în funcţie de cultură, de riscurile asigurate şi de zonă. Limita de despăgubire poate merge până la 100%, dacă asiguratul e dispus să achite o primă suplimentară de 10%-15%.