Afacerile Borcea, «despărțite» la rece

Nu oricine se pricepe în afaceri, la fel cum nu oricine se pricepe să construiască ușor averi. Despre cum s-a transformat în „greu“ un business de fa­milie excelent.

 

Peste câteva zile, Cristi Borcea împlinește 44 de ani. Numele lui, asociat ani buni cu Dinamo, clubul de fotbal unde a fost acționar, a apărut, în ultimul timp, într-o altă lumină: pe de o parte a fost trimis în judecată în Dosarul Transferurilor (n.r. – octombrie 2008), iar pe de alta a divorțat și s-a căsătorit cu Alina Vidican (un fost model cu 15 ani mai tânără).

Această „nouă lumină“ i-a schimbat radical traiectoria businessului. Cel puțin așa pare, la prima vedere. Valabil și în cazul fostei sale soții, Mihaela Borcea, căreia i-a lăsat, la divorț, o parte din afaceri. Mai pe înțelesul tuturor, businessurile familiei Borcea au luat-o puțin la vale.

Numărată cu de-amănuntul, averea lui Cristi Borcea era estimată la 70-80 milioane de euro, în 2010, în TOP 300 Capital, pe un „satisfăcător“ loc 84. Chiar cu un an înainte de divorț, tema separării de fosta soție răsuflase deja în tabloide și îl luase, într-un fel, pe neașteptate, pe cel căruia i se spunea „Shakira“ în lumea fotbalului. Reacțiile din partea lui nu au întârziat să apară, „toate bârfele“ fiind categoric infirmate. Era clar că, la acea vreme, o despărțire i-ar fi afectat serios buzunarele investitorului din „Groapă“.

Averea din 2010

El deținea, atunci, două hoteluri la mare, Bavaria Blue și Muntenia, hotelul Boavista din Timișoara, plus un altul la Botoșani. Cuplul Borcea (n.r. – în 2010, Mihaela și Cristi) mai era implicat în afaceri din industria alimentară, în imobiliare și în agrement. De altfel, tocmai fosta sa soție a fost aceea care s-a ocupat de managementul firmelor cât timp Cristi a condus clubul Dinamo.

În portofoliul familiei se mai afla ștrandul din Drumul Taberei, unde Borcea investise până atunci șase milioane de euro pentru a-l transforma în aquaparc.
Tot la acea vreme, un profit considerabil, aproape 10 milioane de euro, i-a adus Transpeco, firmă destinată transportului cu mijloace auto a produselor petroliere.

Însă, mare parte a averii sale se datora, cu siguranță, grupului de firme Crimbo Gaz, pe segmentul de îmbuteliere și comercializare gaz lichefiat. Vânzarea acestui business i-a adus, în 2008, aproximativ 50 de milioane de euro. Pe scurt, așa arăta averea familiei Borcea în 2010. De atunci și până acum totul s-a derulat într-o viteză aproape uimitoare. Cuplul a divorțat, după cum prevesteau „gurile rele“, iar profiturile s-au transformat, în unele cazuri, în pierderi importante și goluri greu de umplut.  Nu înainte, însă, de căsătoria cu cea de-a doua soție, Alina, eveniment care a scos din buzunarele dinamovistului peste un million de euro. O sumă uriașă pentru un român de rând. Dar, probabil, „îndreptățită“ pentru omul de afaceri. A urmat apoi un transfer de senzație și în viața lui profesională: ex-preşedintele executiv al grupării din Ștefan cel Mare a vândut cele 30% din acţiunile lui la Dinamo lui Ionuţ Negoiţă (patronul RIN Hotels), pentru patru milioane de euro, conform unor surse din piață. În paralel, Borcea şi-a trecut toate firmele pe numele apropiaţilor, protejându-se, astfel, de eventuale probleme juridice (este cercetat în patru dosare penale).
De pildă, hotelul Boavista din Timişoara a fost cedat lui Sergiu Vidican, fratele actualei soţii a lui Borcea, iar Bavaria Blue din Mamaia este administrat de Elena Borcea, mama fostului acţionar dinamovist.

Tot ale ei sunt şi Transpeco Ligistics&Distribution (transport de combustibil), restaurantul „Doi Cocoşi“, din Bucureştii Noi (49% din acțiuni) şi, mai nou, Gaspeco L&D (n.r. – a fost divizia de gaz petrolier lichefiat a OMV Petrom până în 2012, când a fost cumpărată de Crimbo Gas International, deţinută de Elena Borcea şi Corneliu George Gâdoiu, fiecare având 50% din acţiuni).

Cădere rapidă în top

Așa se face că, de la 70-80 milioane de euro în 2010, averea lui Cristi Borcea a căzut, anul trecut, la 28-29 milioane de euro, pe locul 184 în TOP 300 Capital, cu un minus de o sută de poziții și circa 50 de milioane de euro.

La 44 de ani neîmpliniți, fostul acţionar de la Dinamo încearcă să-şi diminueze businessurile din România pentru că se simte „hărţuit“. Omul de afaceri este unul din cei opt inculpaţi în Dosarul Transferurilor de jucători de fotbal, judecaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unor surse din lumea fotbalului, Borcea își petrece mult timp în America, împreună cu actuala soție, unde încearcă să clădească un business, inclusiv pe segmentul de restaurante.

Și fosta soție are probleme

2013 a fost cu ghinion și pentru fosta soție, Mihaela. Aceasta a anunțat, încă din toamna anului trecut, că va introduce în instanță cererea de deschidere a procedurii insolvenței pentru hotelul din stațiunea Olimp.

De altfel, este o afacere în care Mihaela Borcea a investit destul de mult, însă nu a reușit să amortizeze investiția, hotelul figurând pe lista datornicilor la stat. „Situația este la fel de gri și în cazul hotelului din Botoșani, aproape de faliment. Și în acest caz, deși prețurile au fost scăzute, nu a reușit să atragă clienți astfel încât să acopere costurile. Pierderile celor două hoteluri se apropie de un milion de euro“, spun surse din industria hotelieră. Iar povestea nu se oprește aici. Un alt business al fostei doamne Borcea ar trebui regândit, ca strategie de dezvoltare.

Este vorba despre clinica de înfrumusețare din București, care, la fel, nu a reușit să-și amortizeze investiția, până în prezent.

Afacerile fostei doamne Borcea

HOTELURI Anul trecut, Mihaela Borcea a anunțat deschiderea procedurii de insolvență pentru hotelul din Olimp – Pam Beach Resort & Spa, care merge în pierdere. Nici hotelul Premier, din Botoșani, nu merge prea bine, și în acest caz fiind vorba de pierderi semnifive, în ciuda faptului că Mihaela a scăzut tarifele pentru a atrage clienți. De altfel, aceasta chiar a propus unor oameni de afaceri, anul trecut, să cumpere acest hotel, însă discuțiile nu s-au finalizat cu o tranzacție. Premier a fost inaugurat de Familia Borcea în aprilie 2010, investiția anunțată atunci fiind aproape de două milioane de euro.

CLINICA Un alt segment de business pe care este prezentă fosta doamnă Borcea este aflat la granița dintre sănătate și frumusețe.  Aceasta a deschis o clinică de înfrumusețare, în 2009, situată strategic în centrul Capitalei. Investiția s-a apropiat de jumătate de milion de euro și a fost numită, la vremea respectivă, „cadou“ din partea lui Cristi Borcea. Însă, cu toate tratamentele inovatoare și investițiile în tehnologie, clinica nu a reușit să țină pasul cu piața. Practic, investiția inițială nu a fost amortizată, costurile nu au fost acoperite, în contextul în care afacerea a fost deschisă într-un domeniu „plin“ de oferte.

Hopurile și afacerile lui Cristi Borcea

OPT Cifră cu ghinion. Fostul acţionar al FC Dinamo este unul din cei opt inculpaţi în dosarul transferurilor de jucători de fotbal, judecaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani;

2011 Anul schimbărilor care s-au ținut lanț. Mai întâi, după ce a renunțat la un mariaj de peste de 22 de ani și a divorțat de Mihaela, Cristi Borcea a făcut nuntă cu Alina Vidican;

VÂNZARE A urmat apoi un nou transfer în viața lui profesională: ex-preşedintele executiv al grupării din Ștefan cel Mare a vândut cele 30% din acţiunile lui la Dinamo;

LA ADĂPOST Borcea şi-a trecut toate firmele pe numele apropiaţilor, protejându-se, astfel, de eventuale probleme juridice;

HOTELURI Boavista din Timişoara a fost cedat lui Sergiu Vidican, fratele actualei soţii a lui Borcea, iar Bavaria Blue din Mamaia este administrat de  mama lui Borcea, Elena Borcea;

ȘI ALTELE Tot ale Elenei Borcea sunt  şi Transpeco Ligistics&Distribution (transport de combustibil), restaurantul „Doi Cocoşi“, din Bucureştii Noi (49% din acțiuni) şi, mai nou, Gaspeco L&D.

Noua familie Borcea

pe scurt Cristi Borcea s-a asociat cu actuala soție în câteva businessuri în State, încă înainte de momentul căsătoriei, din vara lui 2011. Potrivit b1.ro, acesta a profitat de legile americane pentru a-şi mări câştigurile și i-a făcut firme Alinei, încă de când era căsătorit cu Mihaela Borcea. Conform aceleiași surse, mai întâi a înfinţat câteva firme în care a luat-o ca asociat pe Alina Vidican, apoi cu opt luni înainte de divorţul de fosta soţie, Borcea a înregistrat în statul Florida, Acb USA Properties Inc, cu sediul în apartamentul pe care cei doi îl au în Miami și a cărei valoare este de aproximativ 600.000 de euro. De asemenea, au mai urmat alte două firme în care actuala doamnă Borcea a fost implicată. În plus, fostul dinamovist a angajat şi un avocat renumit care să îi apere interesele. Evenimentul Zilei scria în 2011 că Cristi Borcea și-a deschis restaurantul din Miami în asociere cu doi români.

80 milioane de euro, valoarea maximă extimată, în 2010, pentru averea lui Cristi Borcea; anul trecut, această sumă s-a apropiat de 29 mil. euro

30 la sută din acţiunile lui Cristi Borcea la Dinamo au fost vândute lui Ionuţ Negoiţă, pentru patru milioane de euro, conform unor surse din piață