Insa nu orice local garnisit cu mocheta rosie pe jos, cu trei reproduceri dupa pictori clasici pe, frumos inramate, pereti si cu tarife care rivalizeaza cu cele din capitalele est europene, poate intra in categoria „de lux”. Atmosfera, servirea si calitatea vinurilor si a mancarurilor sunt primele criterii dupa care se numara stelele unui restaurant care se respecta.
In afara faptului ca este un loc in care poti lua o masa pe cinste, un local de lux reprezinta mediul cel mai potrivit pentru incheierea unui business. Sa presupunem ca esti om de afaceri si iti doresti cu tot dinadinsul incheierea unui contract cu o firma straina. Reprezentantul acesteia urmeaza sa aterizeze la Bucuresti, iar tu trebuie sa te ocupi de programul lui. Regula spune ca in astfel de situatii, dupa ore intregi de discutii incordate la birou, incep adevaratele negocieri la restaurant. Dar la care restaurant? Alegerea nu este nicidecum un lucru atat de usor precum ar parea la prima vedere. Cea mai mare parte a localurilor din Bucuresti, in ciuda denumirilor pretentioase care le stau pe frontispiciu, iti inseala asteptarile.
Bucatarii restaurantelor de lux sunt platiti cu mii de dolari
Meniuri stufoase cat cartea de telefon, cu sute de produse, din care nu sunt disponibile nici macar jumatate, restul fiind preparate in graba si nefiind deloc gustoase. De exemplu, nelipsitul Chateaubriand din listele de preparate ale multor restaurante „cu fite” nu este altceva decat un banal snitel. Cocktailuri desprinse parca din productiile cinematografice filmate pe plajele din Hawai, prezentate ca fiind preparate dupa niste retete clare si atent studiate cu cele mai fine bauturi, nu sunt altceva decat niste compozitii la indemana oricarui carciumar.
Realitatea nu este insa chiar atat de cruda precum „Satobrianul” de la colt. Exista si restaurante cu adevarat luxoase in care merita sa te incumeti sa-ti inviti partenerii de afaceri. Meniurile acestora sunt creatia unor bucatari „importati” pe bani grei din Occident sau din tari exotice, iar majoritatea locatiilor sunt cladiri istorice. Asta le confera prestanta si, deopotriva, faima. Bucatariile care se bucura de cel mai mare succes sunt cele traditionale (italiana si franceza), dar si restaurantele cu meniuri internationale nu duc lipsa de clienti importanti din cercurile de afaceri. Este clar ca tinta acestor restaurante sunt oamenii cu potenta financiara. Acestia, totodata, sunt si oameni pretentiosi, in consecinta, satisfacerea deplina a clientilor fiind cel mai important ingredient al succesului de casa.
Ambasadorilor le place Caragiale
Cand Ion Luca Caragiale se muta in aceasta casa, monarhul Romaniei era Carol I, Puccini si Wagner isi incepeau cariera, iar liberalii si conservatorii alternau la conducerea guvernului. Era primul an al secolului XX.
Intre timp, Romania a devenit republica, liberalii detin doar 11% din locurile din Parlament, iar despre Puccini, Wagner si conservatori n-am mai auzit de mult. Casa din centrul Bucurestiului, in care a locuit scriitorul, mai pastreaza inca ceva din farmecul acelor ani.
Acum aici se gaseste unul din cele mai luxoase restaurante din Bucuresti. Nu este un restaurant prea incarcat cu ornamente, farmecul acestuia, provenind din aerul anilor 1900, sugerat de elemente din acea perioada (sobele spre exemplu sunt ramase din vremea lui Caragiale).
Daca despre decor poti spune ca este simplu, despre bucatarie nu se poate spune acelasi lucru. Pentru ca este vorba despre bucatarie frantuzeasca, una din cele mai pretentioase din lume.
Ceea ce personalizeaza localul sunt in primul rand mancarurile preparate chiar in fata clientului, prin celebra metoda „troly flambe”. Aici gasesti de fiecare data fructe de mare proaspete si pesti din Marea Mediterana. Ca in majoritatea localurilor cu staif, aici vin oameni de afaceri, bancheri si, nu in ultimul rand, ambasadori.
Perceptia generala despre Casa Caragiale – localul preferat al ambasadorilor din Bucuresti. Restaurantul atrage tocmai prin aerul intim.
Ca o coincidenta, asemenea lui Caragiale care avea ceva sange grecesc, patronul restaurantului deschis in anul 1999, este si el de origine elena, cu toate ca s-a nascut in Romania. Andreas Katavenis, si-a dorit un restaurant mic, cu preturi accesibile si cu un serviciu personalizat.
Acesta are experienta unei locatii de aceeasi factura in Grecia, unde a avut un restaurant in care lucra cu contract bucatarul sef al regelui Faruk.
Hilton, bistro si ospatari in haine romanesti
Pentru bucatarul sef de la Hilton, Matthew James, un restaurant adevarat este recunoscut dupa numarul mic de preparate din meniu. Iar la Hilton aceasta regula functioneaza. Meniul, care se schimba in functie de sezon, contine in medie 25 de feluri de mancare din bucataria internationala.
Despre restaurantele lantului hotelier Hilton se spune ca gazduiesc cel mai mare „volum” de afaceri incheiate pe metrul patrat din intreaga lume. Motivul pare simplu: oamenii de afaceri calatoresc mult, stau putin intr-un hotel si isi incheie, semneaza contractele in restaurantul acestuia.
Si la Hilton AthA