Producătorul german de materiale de construcţii HeidelbergCement a înregistrat la nivel local afaceri în scădere cu 20% anul trecut, la 312,5 mil. euro, nivel la care s-ar putea plasa şi în 2010, potrivit lui Mihai Rohan, şeful operaţiunilor locale, reunite sub denumirea Carpatcement Holding.

„Nu avem încă rezultatele financiare finale pentru 2009, însă estimăm o scădere a cifrei de afaceri de aproximativ 20% comparativ cu 2008. Estimăm că în 2010 piaţa va înregistra o scădere de 5 până la 10%. În ceea ce ne priveşte, credem că vor reuşi să ne menţinem la nivelul înregistrat în anul 2009“, a declarat Mihai Rohan.

Cele trei fabrici de ciment ale companiei au oprit producţia, la finele anului trecut, din cauza cererii reduse, şi nu au fost încă repornite. Totodată, compania va diminua semnificativ investiţiile, comparativ cu sumele alocate anii trecuţi.

Fără investiţii în creşterea capacităţilor

Grupul a continuat anul trecut investiţiile în dublarea capacităţilor de producţie din România, alocând fonduri de aproximativ 60 de mil. euro, nivel similar cu cel de anul trecut, când a fost iniţiat programul.

Ca urmare a acestor investiţii, capacitatea de producţie a celor trei fabrici s-a dublat, ajungând la 4,5 milioane de tone/an.

„Având în vedere cererea redusă din acestă perioadă şi faptul că nu se anticipează o revenire la un nivel al cererii apropiat de cel din anul 2008, anul de vârf în ceea ce priveşte cererea în industria materialelor de construcţie, decât în următorii 4-5 ani, nu considerăm oportună continuarea unui program de creştere a capacităţilor de producţie. În consecinţă, pentru anul 2010 considerăm un buget de investiţii de circa 8-10 mil. euro“, a precizat Rohan.

Şomaj tehnic pentru 50% din angajaţi

„Am reuşit să eliminăm toate costurile care nu sunt direct productive şi am renegociat contractele cu toţi furnizorii. În 2009 am făcut restructurări de personal la nivelul celor trei divizii. În total au fost 245 de persoane disponibilizate”, a adăugat Rohan.

Totodată, compania a trimis în şomaj tehnic, în decembrie 2009, aproximativ 50% din angajaţii din divizia de ciment, decizie luată ca urmare a reducerii volumului de vânzări, începând cu luna octombrie.

„În aceste condiţii, având deja asigurate stocurile necesare pentru a satisface cererea din această perioadă, activitatea de producţie din fabrici a fost oprită la Deva din luna noiembrie, iar la Fieni şi Bicaz din decembrie. Decizia a fost luată cu consultarea şi acordul sindicatelor. Perioadele de şomaj tehnic au fost foarte clar stabilite şi comunicate angajaţilor şi au fost cuprinse între 12 şi maxim 15 zile calendaristice. După terminarea campaniei de reparaţii din fabrici, în funcţie de evoluţia volumului de vânzări în acest an şi de data reluării producţiei, vom lua o decizie privind trimiterea în şomaj tehnic în 2010”, a spus şeful Carpatcement Holding.

Potrivit acestuia, piaţa cimentului a scăzut cu aproximativ 25% anul trecut, iar în 2010 s-ar putea comprima cu 5-10%. El estimează că revigorarea pieţii construcţiilor din România este posibilă prin adoptarea de către Executiv a unui vast program de investiţii, cu prioritate în domeniul infrastructurii rutiere şi căi ferate, a drumurilor judeţene şi constructiilor de locuinţe. Totodată, Guvernul trebuie să stimuleze firmele şi prin măsuri şi facilităţi fiscale cu aplicabilitate rapidă.

SURSA: Mediafax