O asociatie patronala, Pan Air Flora, reunind 16 firme private cu capital majoritar italian, a declarat razboi comportamentului discretionar al statului ca agent comercial, prin RNP Romsilva, si ca administrator, prin consiliile locale si Ministerul Apelor, Padurilor si Mediului. Oficiul Concurentei si, mai apoi, Consiliul Concurentei au investigat si audiat partile si au decis in favoarea reclamantilor. Dar au mai demarat o ancheta. Pan Air Flora este banuita ca este un conglomerat de firme cu un comportament ce depaseste limitele admise de Legea concurentei.
Exportul ciupercilor din flora spontana aduce, anual, circa 100 de milioane de dolari. Principala piata este Italia, dar nici nemtilor, francezilor si austriecilor nu le displac ciupercile romanesti. Pentru RNP Romsilva si pentru achizitorii privati este o indeletnicire banoasa. Atat de banoasa, incat Romsilva, administrator a 95% din terenurile de pe care se recolteaza ciupercile, s-a inteles cu administratiile locale, care detin restul de 5%, monopolizand terenul de pe care firmele private isi scot profitul. Si, in virtutea acestui monopol, le impune acestora conditii contractuale care, conform investigatiilor Oficiului Concurentei, depasesc limita legalitatii. In plus, desi legea nu prevede asa ceva, obtinerea actelor necesare formalitatilor de export este conditionata de incheierea de contracte cu Romsilva si de plata unor taxe de recoltare, desi firmele private doar achizitioneaza marfa de la culegatori privati. Taxa de recoltare este de 1,5-2 marci la kilogramul de ciuperci. La extern, exportatorii capata 4-5 marci pe kilogram.
Licenta de export
se obtine prin santaj
Pentru a obtine licenta de export, o firma se invarteste in „familia” din care face parte si RNP Romsilva. „Astfel se explica”, spune Viorel Nerghes, presedintele Pan Air Flora, „de ce cei care nu incheie contracte cu regia nu capata licenta de export”. Circuitul este urmatorul: firma ia avizul agentiei de mediu locale, apoi cere de la Academia Romana un altul. Cu cele doua avize merge la Directia de strategie si reglementari din cadrul Ministerului Apelor, Padurilor si Mediului, care elibereaza licenta de export. Agentia pentru protectia mediului si Directia de strategie si reglementari fac parte din acelasi minister cu Romsilva. Exportatorii privati sunt suparati ca cele doua verigi sunt „binevoitoare” numai daca au contract cu Romsilva, desi legea le permite sa incheie contracte si cu alti administratori de terenuri. Si poate contractele ar fi tolerate, daca regia nu s-ar comporta ca un despot, impunand clauze severe. Romsilva pretinde firmelor private plata in avans a 30% din valoarea contractului, de cele mai multe ori aceasta conditie fiind impusa dupa incheierea contractului. O alta clauza prevede obligatia de a renunta la contractele incheiate cu primariile si alti detinatori de paduri, urmand ca intregul fond de marfa sa fie valorificat prin directia silvica judeteana din zona in care activeaza firma privata.
Regia este ranchiunoasa, ministerul, tacut
Razboiul dintre Romsilva si firmele private din Pan Air Flora a ajuns la Oficiul si la Consiliul Concurentei. Acestea au dat dreptate asociatiei patronale. Romsilva a fost amendata cu 400 milioane lei pentru ca a abuzat de pozitia sa dominanta, impunand firmelor achizitoare obligatii pe care acestea nu le-ar fi acceptat, daca nu ar fi fost dependente economic de regie. In plus, 41 de consilii locale din Arad, Cluj, Harghita, Suceava si Salaj au fost acuzate ca au intreprins actiuni care au denaturat concurenta. Li s-a imputat concesionarea catre Romsilva a terenurilor de pe care se recolteaza ciuperci si perceperea de tarife si cote in avans diferentiate de la agentii economici achizitori.
Patronatul a castigat doar pe hartie. In teren, padurarii si sefii de post din judete opresc camioanele frigorifice cu ciuperci ale achizitorilor privati si, daca acestia nu au contract cu Romsilva, confisca marfa. Ministerul Apelor, Padurilor si Mediului, singurul care poate face ordine la Romsilva, nu vede, nu aude. Banii incasati ilegal de stat miros mai bine decat legea.
Afacerile cu ciuperci incaiera statul cu firmele private
23 septembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 23 septembrie 1999, 15:00
O asociatie patronala, Pan Air Flora, reunind 16 firme private cu capital majoritar italian, a declarat razboi comportamentului discretionar al statului ca agent comercial, prin RNP Romsilva, si ca administrator, prin consiliile locale si Ministerul Apelor, Padurilor si Mediului. Oficiul Concurentei si, mai apoi, Consiliul Concurentei au investigat si audiat partile si au decis in favoarea reclamantilor. Dar au mai demarat o ancheta. Pan Air Flora este banuita ca este un conglomerat de firme cu
Etichete: arhiva,
romsilva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook