Intr-un top al companiilor din regiunea balcanica dupa veniturile din vanzari in 2007, Petrom ocupa locul doi. In total, in topul 100 de afla 15 companii cu sediul in Romania, sau care au doar activitate aici.  Valoarea cumulata a vanzarilor acestora este de 15,2 miliarde euro. Ocupantul locului doi, Petrom, a inregistrat 3,4 miliarde euro. Celelalte companii din Romania care au o pozitie buna sunt Rompetrol Rafinare ce ocupa locul 6 si Metro, de pe locul 10. In restul calasamentului se mai afla Billa, Orange, Vodafone, Distrigaz Sud, Romtelecom, Transelectrica, Alro si Oltchim.

Primul loc din regiune este ocupat tot de o companie din domeniul petrolier, mai exact INA (INdustria Nafte) din Croatia. Aceasta a intrecut Petrom deoarece a inregistrat cvanzari de 3,7 miliarde euro. Compania are doua rafinarii in Croatia, precum si cel mai mare lant de statii de distributie din tara. In exterior, INA detine campuri petroliere in Angola, Egipt si Siria.

Pe locul trei este… tot o companie petroliera, NIS (Nafta Industrika Srbije) din Serbia, care a inregistrat 3,2 miliarde euro. Daca cineva credea ca urmatoarele locuri sunt companii din alte domenii se inseala, deoarece pe locurile petru si cinci sunt Petrol din Slovenia si Lukoil BUlgaria.

Daca luam din clasament doar primele companii din fiecare domeniu de activitate, obtinem urmatoarea situatie:
– petrol si gaze: INA (Croatia)
– electricitate: JP Elektroprivreda Srbije (Serbia)
– telecom: Orange (Romania)
– metale: Cumerio Med (Bulgaria)
– constructii: Slovenija Ceste Tehnika Obnova (Slovenia)

Clasamentul se numeste See Top 100 si a fost realizat de SeeNews. Tarile incluse in clasament sunt: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia.