Provocările succesiunii în afacerile de familie

În ultimul raport PwC CEE NextGen, publicat recent, se dezvăluie o realitate preocupantă: peste două treimi dintre afacerile de familie din Europa Centrală și de Est sunt încă conduse de fondatori, iar 40% dintre acestea nu au încă un plan de succesiune solid. Aceste cifre sunt ilustrative pentru o problemă larg răspândită în rândul afacerilor de familie din regiune.

Mihai Anița, un expert în audit și lider în domeniul serviciilor de audit al PwC România, informează că în România, peisajul afacerilor de familie este relativ tânăr, având o istorie de aproximativ 35 de ani. Acest fapt se reflectă în principal prin prezența predominantă a primului val de antreprenori, care încă conduc majoritatea companiilor. Cu toate acestea, se profilează acum o schimbare semnificativă, odată cu apropierea multor fondatori de vârsta pensionării.

Pregătirea pentru transferul de putere nu este doar despre transmiterea simplă a proprietății sau stabilirea unui cadru legal solid pentru asigurarea continuității financiare a afacerii. Este un proces mult mai amplu și mai complex, care implică definirea unei guvernanțe adecvate în cadrul familiei și transferul nu doar al proprietății, ci și al cunoștințelor, experienței și valorilor către următoarea generație.

”Ecosistemul afacerilor de familie din România este încă tânăr, fiind înființat în urmă cu nici 35 de ani, astfel că majoritatea companiilor sunt la prima generație.  Având în vedere că mulți dintre antreprenorii din primul val au acum 60 sau 70 de ani, se pregătesc pentru succesiune, un proces care nu se concentrează doar pe simpla transmitere a proprietății către următoarea generație sau pe asigurarea averii prin stabilirea unei structuri juridice adecvate, ci înseamnă instituirea unei guvernanțe familiale și transmiterea cunoștințelor, a experienței și a valorilor către generația tânără. Deși, aproape trei sferturi dintre fondatori spun că păstrarea afacerii în familie este un obiectiv cheie pe termen lung, conform sondajului NextGen, mulți nu au luat încă măsuri pentru acest obiectiv, cum ar fi o politică de guvernanță a afacerii”, a declarat Mihai Anița.

Cheia unei tranziții reușite

Unul dintre obstacolele majore în calea unei succesiuni lină este lipsa unui dialog inter-generațional eficient. Rezistența la schimbare și lipsa comunicării deschise pot îngreuna tranziția și pot duce la conflicte în cadrul familiei și afacerii. Este esențial ca fondatorii și următoarea generație să poată colabora în mod constructiv pentru a asigura continuitatea și succesul afacerii pe termen lung.

Analiza detaliată a situației succesiunii în afacerile de familie

Raportul PwC CEE NextGen dezvăluie o serie de aspecte cruciale legate de procesul de succesiune în afacerile de familie din Europa Centrală și de Est. Peste două treimi dintre aceste afaceri sunt încă conduse de fondatori, iar 40% nu au încă un plan de succesiune bine definit.

Generația următoare arată o încredere crescută în pregătirea lor pentru a prelua conducerea afacerilor de familie. Majoritatea respondenților NextGen (60%) sunt siguri că știu care sunt pașii necesari pentru a se pregăti pentru rolul lor viitor în cadrul afacerii de familie.

Concluzii și recomandări pentru succesiune

Raportul PwC subliniază importanța unei planificări atente și a dialogului inter-generațional în asigurarea unei succesiuni lină în afacerile de familie. Cu sprijinul adecvat și o abordare strategică, procesul de succesiune poate fi gestionat eficient pentru a asigura continuitatea și succesul pe termen lung al afacerii de familie.