Legaturile dintre liderii PSD si oamenii de afaceri favorizati duc mai departe de granitele Vrancei. Persoane de la varful PSD nu sunt straine de contractele de milioane de dolari incredintate pe criterii politice.
Un caz elocvent este cel al garii din Focsani. Cine merge cu trenul in inima Vrancei nu va sti unde sa coboare. Gara din Focsani nu mai exista. In locul ei, o groapa imprejmuita cu sarma si panoul „santier in lucru”. Nici un excavator sau muncitor prin preajma, doar urma unor ziduri daramate. Cladirea garii vechi, despre care unii spun ca avea valoare istorica, o cladire extrem de solida, de la sfarsitul secolului trecut, a fost rasa din temelii. Pentru a o dobori au fost alocate 12 miliarde lei din fonduri publice. In locul ei se pregateste o noua „cladire de calatori”, al carei constructor este Aispa Stars ‘95 Focsani. Lucrarea se ridica la cateva milioane de dolari.
Estimat la 150 – 170 miliarde lei, adica 4,5 – 5 milioane de dolari, proiectul noii gari „din sticla”, a fost anuntat cu mare tam-tam de insusi ministrul Transporturilor, Miron Mitrea.
Ce n-a spus ministrul: Pentru desemnarea acestei firme, institutia sa a facut rabat de la regula achizitiilor publice. „Contractarea executiei lucrarilor se va face prin negociere cu o singura sursa, conform aprobarii Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei prin actul nr. 1/1317/2002, constructorul desemnat fiind Aispa Stars ‘95 SA Focsani, care a prezentat in data de 4 iulie 2002 oferta financiara si documentele pentru contractare in vederea analizarii”, dezvaluie documente interne ale Transporturilor, pe care le detinem. Contactat, Aurel Ciotarca, directorul Regionalei CFR Galati, in subordinea careia se afla gara din Focsani (Vrancea), a dat in balbaiala si ne-a pasat la minister pentru informatii. „Deocamdata nu s-a finalizat intreaga documentatie tehnica, e aproape de final. Nu detin eu aceste cifre. Nu sunt la mine deocamdata”, a spus, vadit speriat, directorul Ciotarca.
La orice lucrare, se face mai intai studiul de fezabilitate, apoi se da anuntul de licitatie si se alege oferta cea mai convenabila. Aceasta in conditiile in care Legea achizitiilor publice nr. 212/2002 prevede clar nu doar obligativitatea licitatiilor, dar si reguli stricte: publicare in Monitorul Oficial, perioada de timp pentru prezentarea ofertelor, selectie dupa criteriile clar definite. La gara din Focsani, nu doar ca s-a atribuit firmei, dar s-a mers de-a-ndoaselea: lucrarea a fost incredintata inainte sa se faca documentatia tehnica. O hotarare de guvern este asteptata pentru a aproba suma alocata si indicatorii tehnici.
Aispa Stars ‘95 Focsani a muscat si din banii pentru demolare, ca subcontractor, lucru confirmat cu greu si de directorul CFR Galati. Demolarea a costat peste 12 miliarde de lei, dupa o suplimentare de fonduri.

Cine este Aispa Stars?

Aispa Stars ‘95 Focsani este cunoscuta local ca fieful PSD Vrancea. De altfel, insusi seful local al partidului, Marian Oprisan, a fost o vreme actionar indirect in firma, pe vremea cand era doar „vice” la Consiliul Judetean. Despre Marian Oprisan a curs multa cerneala in scandalul „spagi pentru partid”. Actiunile Consiliului Judetean se fac pe banii firmelor, prin sponsorizari „cu contract”.
Conform ultimelor mentiuni de la Registrul Comertului, Aispa Stars ‘95 Focsani este detinuta in prezent de o firma omonima din Bucuresti – Aispa Star SA (87,1%). La aceasta firma Oprisan a figurat ca actionar pana in iulie 1997. La iesirea lui din Aispa Star Bucuresti, actiunile detinute de partenerul Corneliu Prunache au crescut la 31%. Dar nu va imaginati ca firma a inceput sa piarda lucrari importante.
De cand PSD si-a intarit pozitia, firma lui Prunache a primit cele mai consistente lucrari publice in Focsani si suburbii: de la licee, la constructii de biserici si retele de gaze. Pe Prunache am incercat sa il contactam de mai multe ori chiar la sediul firmei sale din Focsani, dar secretara ne-a taiat-o scurt: „dl director este ocupat”. Nici pe telefonul mobil nu a putut fi prins: ba „n-avea semnal”, ba ne-a raspuns un director economic, care apoi s-a dat amnezic din cauza ca „eu sunt bolnav, nu stiu”.
Inutil sa mai spunem ca acelasi succes l-am avut si la presedintele judetului, care ba nu venise la birou, ba era prea ocupat, ba „va suna dl presedinte mai tarziu”, daca ar fi fost sa credem secretara.

Ziarul de Vrancea: „Marca Prunache pe judetul Vrancea”

Conducerea PSD a judetului sare ca arsa cand numele lui Cornel Prunache devine subiect de investigatie pentru vreun ziarist „inconstient”. Prin firma pe care o conduce, Aispa Stars ’95 Focsani, deruleaza cele mai substantiale lucrari publice din judet. Iata cateva dintre ele: „Catedrala ortodoxa „Sfanta Paraschiva” din Focsani, investitie estimata la 60 miliarde lei. O asa-zisa licitatie a avut chipurile loc in urma anuntului de intentie aparut in Monitorul Oficial cateva luni mai tarziu. La selectia de oferte, facuta cu usile inchise, Aispa a fost singurul ofertant. Noul sediu al Casei de Asigurari de Sanatate, evaluat initial la 13,5 miliarde de lei, poarta tot marca Aispa.
Una din cele mai consistente investitii este concesionarea retelelor de gaze, in constructie in mai multe localitati din judet. In fata unei asemenea oportunitati ivite prin includerea Vrancei intr-un program finantat serios, Aispa a trebuit sa se miste rapid si sa obtina licenta de executie. Prin asocieri in participatiune cu primariile furnizeaza gaze la lucrari in derulare in localitati precum Panciu, Odobesti, Campineanca, Gugesti, Golesti, Cotesti sau tifesti. De remarcat ca programul de extindere a retelei de distributie a gazelor in Vrancea dateaza de ani buni si are drept castigator o firma din Ploiesti. Reluarea proiectului a fost posibila dupa 2000 cu o conditie – concesionarea retelelor lui Prunache.
Constructiile de locuinte sociale sunt si ele apanajul Aispa, in orase si comune ca Panciu, Odobesti, Gugesti, Golesti si altele. Banii incasati deja si pentru lucrarile de reabilitare din sistemul sanitar sunt o alta poveste care dateaza dinainte de 1996, fiind reluata o data cu revenirea la putere a PSD”.
Apropiatii PSD Vrancea au lansat chiar un banc: „Ghici cine a castigat licitatia de la World Trade Center?”